Ponoarele - plaiul Podului lui Dumnezeu
Articol
Asezata intr-un amfiteatru ce este dominat de Piatra Closanilor si Virful lui Stan, comuna Ponoarele constituie o adevarata comoara atit pentru speologi, cit si pentru toti iubitorii de drumetii si de natura. Zona Ponoarelor reprezinta un tinut cu o mare varietate de forme carstice, desemnind ceea ce se cunoaste sub denumirea de "carstul mehedintean". Pajistile si poienile alterneaza cu cornetele calcaroase, unde se intilnesc formatiuni carstice foarte rare in alte parti: doline, lapiezuri, crovuri, ponoare, izbucuri si lacuri care se umplu cu apa si seaca periodic, asa cum sint Zatonul Mare si Zatonul Mic.
Drumetului ce poposeste la Ponoarele i se ofera numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber. La patru km de centrul comunei se intinde, pe o suprafata de 20 ha, vestita padure de liliac, care aduna in fiecare an, la inceput de mai, la Sarbatoarea liliacului, numerosi vizitatori din intreaga tara si de peste hotare. Pesterile Ponoare si Bulba reprezinta o alta atractie pentru cei ce doresc sa cunoasca carstul mehedintean. In centrul comunei poate fi admirat Podul lui Dumnezeu, format in urma prabusirii tavanului unei pesteri, iar pe valea riului Ponoare se mai pastreaza si astazi morile de apa.
Carari nevazute leaga pesterile mai mari sau mai mici ale Ponoarelor intr-o lume subterana, misterioasa si frumoasa. Piriul Bulba strabate pestera cu acelasi nume, parcurgindu-i labirintul de galerii pe o distanta de mai bine de 4 km de la lacul Zatonul Mare.
Oamenii acestor locuri sint ospitalieri, multi dintre ei durindu-si case mari, pe care le pun la dispozitia turistilor ca pensiuni agroturistice. Dintre acestea, Casa Borloveanu si Casa Raduica au intrat de mult in circuitul turistic.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona