"Din perspectiva ecoturistica, Romania este unicat"
Articol
interviu cu Nicu Radulescu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului

Notiunea de ecoturism a fost adoptata in lume acum mai bine de 20 de ani. Ea a suferit, insa, in timp, numeroase modificari, pina cind a ajuns sa se impuna ca moda. Lansarea "oficiala" a avut loc, de fapt, de abia in 2002 - "Anul International al Ecoturismului", cind Organizatia Mondiala pentru Turism si celelalte structuri internationale partenere au decis sa foloseasca un eco-concept menit sa reflecte "toate formele de turism in care principala motivatie o reprezinta observarea si aprecierea naturii. Ele contribuie la conservarea mediului natural si a mostenirii culturale, in conditiile in care efectele negative sint minime". Ecoturismul nu poate si nici nu trebuie confundat cu turismul durabil, desi acest concept este comun tuturor segmentelor din industria ospitalitatii. In Romania inca nu s-a inteles in intregime ce inseamna ecoturismul. Cu toate acestea, exista o mare receptivitate. Cu putin timp in urma, la World Trade Center Bucuresti s-a organizat o ampla dezbatere cu tema "Ecoturismul". Mai multe detalii pe aceasta tema am incercat sa aflam discutind cu Nicu Radulescu, ministru secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

- Domnule Nicu Radulescu, am auzit in ultimii doi ani o serie de definitii ale ecoturismului, una mai interesanta decit cealalta. Care este acceptiunea termenului, in viziunea dumneavoastra?
- Cred ca definitii se pot da multe. Acest domeniu pe care noi il numim ecoturism reprezinta de fapt o promovare a turismului, folosind, in principal, elemente de atractie naturala. El ar avea de fapt doua componente - una care se refera la imagine, la promovarea naturii, si alta, pe care unii o uita, privind conservarea. Sa nu uitam ca aceasta forma de turism este cea mai uzitata, tine de curatenia unei tari, de peisajele pe care le are si, evident, reprezinta zestrea genetica. Este extrem de important faptul ca in conceptia moderna a ecoturismului dezvoltarea reprezinta un modul principal, in contextul in care se foloseste forta de munca locala. Asadar, ecoturismul devine la un moment dat un motor de crestere economica si de reducere a somajului in zonele defavorizate, reprezentind in acelasi timp ecologie, turism, dar si grija fata de om si natura.
- Cind a inceput Romania sa acorde o atentie sporita ecoturismului si ce programe au fost derulate pina in prezent?
- Ne amintim cu totii ca 2002 a fost declarat de OMT drept "Anul International al Ecoturismului" si ca Romania s-a implicat in organizarea de simpozioane si seminarii cu aceasta tematica. Totusi, eu cred ca pasi concreti in ceea ce priveste ecoturismul s-au facut de abia incepind de la jumatatea lui 2003, cind ministerul a inceput sa fie mai atent si sa gindeasca un parteneriat viabil pentru ecoturism. Ma refer aici atit la relatiile cu asociatiile de ecoturism inregistrate in Romania si cu ANTREC-ul, cit si la cooperarea cu Ministerele Mediului si al Agriculturii. In definitiv, aceasta forma de turism nu mai poate fi abordata cu succes decit printr-un efort interministerial coerent. Avem nevoie mai ales de standarde, de criterii de clasificare, si de abia apoi vom putea defini clar conceptul de destinatie ecoturistica. Dar pentru a reusi avem nevoie si de oameni, oameni care iubesc turismul, care au cunostinte si s-au format profesional in tara sau strainatate. De aceea, consider ca nu trebuie sa neglijam componenta de invatamint turistic, care este deficitara in Romania, la ora actuala. Trebuie sa subliniez ca avem carente pe segmentul ghizilor specializati. Dar nu este aceasta singura problema. Romania trebuie sa faca foarte multe in planul reglementarilor, in planul imaginii, pentru ca avem nevoie de un brand national care sa ne reprezinte. In acest sens ar trebui sa lansam o ampla campanie de educare a populatiei. De ce Am sa ma folosesc de exemplul veniturilor generate. In noiembrie, un turist dintr-un program ecoturistic a cheltuit, potrivit INCDT, minimum 50 de euro pe zi. Daca veti afla ca in turismul balnear aceasta suma nu trece de 30 de euro, veti intelege de ce ecoturismul merita atentia care i se acorda.
- Credeti ca am putea intra mai mult in detalii privind programele concrete in care s-a implicat ministerul?
- Domeniul este destul de nou. Totusi, asa cum spuneam ceva mai devreme, noi am inceput aceasta activitate in cea de-a doua parte a anului 2003, cind impreuna cu Asociatia pentru Ecoturism ne-am implicat in proiectul "Carnivorele mari din Carpati", proiect ce ne interesa in mod special din punct de vedere al conceptului. Am sprijinit mult asociatia in ceea ce priveste problemele tehnice de constituire si ne-am dat seama ca programul lor era inteligent, coerent, ceea ce le-ar putea permite sa-si atinga repede obiectivele. Numai in cursul anului 2003 au reusit sa aduca in zona Zarnestiului, o regiune cu probleme, cu un somaj de peste 70%, circa 1000 de turisti, sa poata omologa citeva zeci de pensiuni si sa atraga bani catre comunitatile locale. La ora actuala, lucram in echipa la conturarea unei strategii eficiente in domeniul ecoturismului si dorim sa ne implicam in programele care vizeaza fondurile de conservare a naturii, realizate impreuna cu banci si organisme internationale precum Fondul Mondial pentru Natura. Consideram ca ecoturismul, individualitatea ofertei romanesti, poate sa reprezinte un atu, intrarea noastra pe o nisa la care, in momentul de fata, nici o tara europeana nu are acces. Este extrem de important sa ne pozitionam cit mai rapid. Dispunem de o Delta splendida, de Litoralul Marii Negre, munti, carnivore mari, pesteri, dar trebuie sa avem si curajul de a intra pe piata, de a defini Romania ecoturistica.
- Ati lansat recent o campanie cu un mesaj putin cam... ciudat - "Ecoturismul este o moda. Romania merge pe ecoturism". Nu este oare moda un lucru trecator
- Poate ca exprimarea are anumite ambiguitati, insa pentru a se ajunge la turism durabil este nevoie de ecoturism. Si acesta este la moda, dar dorim sa devina o realitate pentru Romania. Trebuia sa incepem de undeva, sa definim o nisa si sa gasim un mesaj de pozitionare. Dincolo de cuvinte este durabilitatea. Ecoturismul dezvolta comunitatile locale, amplifica relatiile de parteneriat, reduce somajul. De aceea trebuie sa construim o imagine turistica inteligenta a Romaniei.
- In 2002, la un seminar desfasurat la Oradea, domnul Eugenio Yunis, seful Departamentului de Dezvoltare a Turismului Durabil din cadrul Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), aprecia ca Romania ar putea deveni in curind o Costa Rica a Europei. Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, domnul Miron Mitrea, considera ca ar fi indicat sa devenim o a doua Turcie. Dumneavoastra ce preferinte aveti?
- Eu nu pot si nici nu vreau sa fac o comparatie. Din perspectiva ecoturistica Romania este unicat. Cred in unicitatea ei pentru ca este o destinatie sigura, linistita, cu toate formele de turism posibile. Iar daca analizam cresterea de 10% inregistrata de turismul romanesc in ultimii trei ani, vom intelege ce sansa fantastica avem. Nu putem sa fim asociati nici cu Turcia, nici cu Costa Rica, dintr-un singur motiv - dorim sa devenim nu numai o destinatie a Europei, ci si o tentatie pentru americani si asiatici, in special chinezi, o piata extrem de importanta pentru noi. In citiva ani, ecoturismul va reprezenta nu o prioritate, ci o realitate si, poate, industria cu cel mai mare impact in Romania.

A consemnat Anne-Mary Nechita
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona