Palatul Parlamentului - Pentagonul romanilor
Articol
Construita intr-o vreme cind privatiunile de tot felul dadeau tonul nemultumirilor generale, Casa Poporului (Palatul Parlamentului de acum) n-a fost niciodata iubita de romanii de azi.
Si poate nu va fi iubita nici de catre cei de miine. Dar cind generatiile
se vor succeda, aceasta maiestuoasa cladire va fi motiv de mindrie nationala; la fel cum americanii se mindresc cu Pentagonul lor, chinezii cu Marele Zid, iar egiptenii cu piramidele faraonilor din negura vremilor apuse.

Constructia, ale carei lucrari au demarat in iunie 1984, este structurata pe sase niveluri si impartita in 21 de corpuri. Ea cuprinde o uriasa impletitura de sculpturi monumentale, ipsoserii aurite, pardoseli decorative, tavane dantelate, brocarturi, tapiserii si covoare grele, mobila stil, policandre gigantice, toate intr-un sir de saloane, galerii, sali fastuoase, holuri si sali de dimensiuni mai mult decit incapatoare, care se desprind sau se unesc dupa un plan arhitectural bine pus la punct. Marmura de Ruschita, bine aleasa cromatic si bine dozata compozitional, face cit tot aurul vechilor morminte egiptene, dind o stralucire si un ambient cum rar se poate afla. Oricum, cine intra pentru prima oara in Palatul Parlamentului pleaca coplesit. Lemnul de stejar, de mahon si de fag isi arcuieste privirea spre caldura sculpturilor de mare rafinament, elegante, si spre structurile de ipsos sau spre cristalurile si alamurile candelabrelor. Si spre orice colt te-ai uita, te miri ca inca nu vezi pe pereti simbolurile egiptene care sa-l preamareasca pe nemuritorul Ra. Proiectat si construit cu truda si sacrificii de specialistii romani si de o intreaga industrie romaneasca, ansamblul arhitectural Palatul Parlamentului poate fi o dovada vie ca piramidele Nilului n-au fost construite de extraterestri, cum se mai speculeaza, ci de oameni aflati in aceeasi situatie ingrata ca romanii de pina in a89. De aceea, a vorbi acum despre ansamblul arhitectural Palatul Parlamentului, este in fond o dreapta reparatie morala. Mai ales ca multi dintre strainii care si-au purtat pasii si ochii lacomi de spectaculos pe holuri sau in sali, au privit edificiul cu respect si admiratie, cu atit mai mult cu cit aveau si o anumita distantare sentimentala. Si chiar daca munca s-a oprit putin la "Casa Republicii" dupa a89, constructorii si-au reluat activitatea, edificiul si-a schimbat si el destinatia pe masura finalizarii lucrarilor, devenind Palatul Parlamentului - simbol al democratiei -, care va gazdui Camera Deputatilor si Senatul Romaniei. Printr-o hotarire a Camerei Deputatilor, in mai 1994 s-a infiintat Centrul International de Conferinte, spatiu in care s-au desfasurat lucrarile Forumului Crans Montana. Datorita dotarilor sale valoroase, Centrul International de Conferinte asigura organizarea de conferinte, simpozioane, seminarii si alte asemenea manifestari patronate de autoritatile politice sau organisme internationale, persoane juridice sau fizice, romane sau straine.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona