Festivalul oualor incondeiate
Articol
Situat pe Valea Bistritei Aurii, pe "drumul plutelor", Ciocanestiul este un adevarat muzeu etnografic in aer liber. Motivele traditionale, in special cele geometrice, specifice Bucovinei, se regasesc pe tot parcursul anului, dar mai mult inainte de Sarbatoarea Pastelui.
Ziua intii a festivalului a fost marcata de o "lansare de carte" a unor scriitori locali deja cunoscuti (Mircea Motrici, Gheorghe Pata, Aurel Cocoreanu etc.), urmata de un spectacol folcloric sustinut de sotii Rednic din Maramures si de Pamfil Roata, fiu al satului.
Cea de-a doua zi a inceput cu un alai de nunta cu vatajei "ca la Ciocanesti", ce a precedat deschiderea oficiala a Festivalului. In sala mare a Casei de Cultura a fost amenajata o expozitie cu standuri, unde 47 de concurenti veniti din judetul Suceava, dar si din tara, din Brasov si Maramures, au expus oua inchistrite, incondeiate, pictate cu chipul lui Iisus, lucrate cu ceara colorata, decorate cu margele. Imbracati in portul "de bastina", concurentii au adus o adevarata comoara de arta populara romaneasca, care a putut fi admirata de toata lumea.
A fost si un concurs la care participantii s-au intrecut intr-o demonstratie "pe viu" si au fost insotiti de familie - mama cu fiica, sotul cu sotia, nora si soacra, surori, frati. Si asta pentru ca acest mestesug, arta incondeierii oualor, care este cel mai bine reprezentat in Bucovina, se invata din mosi-stramosi si se transmite din generatie in generatie.
"Adevarata traditie a acestui mestesug trebuie pastrata si transmisa mai departe, adica: tehnica de lucru, cu chisita, in ceara de albine si cu introduceri succesive in bai de culoare, in prezent existind si tehnici noi - icoane pictate pe ou, aplicarea de ceara colorata si decorarea oului cu margele", ne-a marturisit doamna Vatamaniuc, directoarea Muzeului de etnografie din Gura Humorului.
Participantii nu au fost putini, ca de altfel nici numarul probelor, dar prestatia lor a fost la inaltime. Greul competitiei a cazut insa pe umerii juriului, care a trebuit sa delibereze si sa aleaga pe cei mai buni dintre cei buni. Si iata, in final, care au fost rezultatele:
Mentiuni
1. Decorarea oualor cu margele - Familia Galan din Radauti
2. Oua pictate cu chipul lui Iisus; Icoane pe ou - Familia Bejenaru din Radauti
3. Oua decorate cu ceara colorata - Letitia Orsivschi din Vama, jud. Suceava
4. Oua incondeiate - Sabina Mezdrea din Poiana Stampei, jud. Suceava; Doina Mehedeniuc din Moldovita, jud. Suceava

Premiul special al juriului -
"Cel mai tinar concurent"
Maria Hotopila - Ulma, jud. Suceava

Premii
Premiul III
Anita Zinici - com. Izvoarele Sucevei, jud. Suceava; Maria Gorban, com. Ulma, jud. Suceava

Premiul II
Cristina Badaluta - com. Ciocanesti, jud. Suceava; Teloteia Drajmici - com. Vatra Moldovitei, jud. Suceava

Premiul I
Cristina Popa si Ioana Mihai din Brasov
Maria Zinici - Radauti, Suceava
Au fost remarcate tinerele din Brasov care si-au amenajat un stand in care au prezentat si au decorat traditional oua cu motive din Tara Birsei. Portul popular din zona pe care au reprezentat-o a incintat deopotriva atit juriul, cit si vizitatorii.
Nu au lipsit din "competitie" nici spectacolele folclorice sustinute de ansamblurile din Ciocanesti si Suceava, de solisti cunoscuti din judetele invecinate, si nici fanfarele sosite special pentru deschiderea festivalului.
In ultima zi, pentru artizani a continuat "Tirgul cu vinzare", cei interesati avind posibilitatea de a asista la concursurile de sanius si ski, competitii desfasurate pe pirtiile din apropiere, in cadrul Cupei Suhard 2004.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona