De la Pojorita, la Dealul Cailor
Articol
Important nod de drumuri auto, Pojorita este asezata la confluenta Moldovei cu Putna, la poalele Giumalaului, Mestecanisului si Feredeului.
Din Valea Moldovei culmile blinde ale Obcinelor se ridica gratios spre albastrul cerului, imbinind formele aspre ale Giumalaului cu pestrite depresiuni scaldate de ape limpezi. Petice de padure, finete bogate, gospodarii risipite prin poieni, panglici argintii de drumuri si, din loc in loc, iviri de stinci impresioneaza pe cei ce patrund in acest paradis bucovinean.
Adam si Eva, Rai si Iad, culmi si poieni botezate sugestiv de urmasii lui Dragos si Bogdan joaca parca o hora de frumuseti in jurul caselor Pojoritei. Cine nu a vazut sculpturile in lemn ale portilor ce impodobesc locuintele din Valea Colbului, gradinile cochete insirate in sus pe Putna ori portul in zile de sarbatoare, nu poate avea o imagine completa a bogatiilor de munca si suflet impletite intr-un cadru natural ce imbie la superlative. Din gara Pojorita iesim in soseaua nationala si strabatem spre stinga o parte din centrul localitatii pina ce trecem podul peste apa Colbului. Ceva mai sus, chiar la varsarea Putnei in Moldova, parasim soseaua nationala si ne abatem spre dreapta pe o ulita. Trecem podul peste apa Moldovei si incepem sa urcam pe un drum de caruta, insotiti de marcajul cruce galbena. Dupa 40 de minute de la plecare ne vom afla in saua Bobeica. De aici parasim drumul de caruta si ne indreptam spre dreapta pina la liziera padurii, iar la jumatatea urcusului intilnim un izvor binevenit. Dupa un popas in mijlocul padurii parfumate de cetina, urcam prin stinga izvorului si dupa 1 1/2 ore de la plecare atingem Virful Muncel.
De aici, coborim spre nord-vest pina deasupra seii Muncelului, de unde se deschide o priveliste larga spre Obcina Mare si Dealul Cailor. Coborim spre stinga pina la limita lastarisului pe care poteca ciobaneasca il ocoleste, si vom ajunge in saua de la marginea Plaiului Icoanei. Continuam urcusul domol pe sub stincariile Rachitasului, pina in saua Dealul Cailor. Deasupra ei se ridica turnuri stincoase, monumente ale naturii, renumite pentru calcarele rosii.
Dupa vizitarea acestor monumente ale naturii, reintram pe flancul Dealului Cailor, urmarind serpentinele largi pina la lacul de baraj din Valea Cailor. Coborim in firul vaii, trecem pe podet apa Cailor si ne continuam drumul pina in lunca Vaii Moldovei la calea ferata si soseaua Pojorita - Fundu Moldovei. Ne indreptam spre stinga, pe soseaua modernizata, si, dupa circa 2,5 km, intram in Pojorita, incheind astfel circuitul nostru. Timp de mers: 3 ore.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona