Suceava o "cetate" la rascruce de istorii
Articol
Loc plin de freamate si vaiete adinci, cu un suflet al lui, rasarit dintr-o negura de istorie, Suceava isi impleteste destinul cu inima de piatra a Moldovei, Podisul Sucevei. Aici, lumina se proiecteaza mai altfel, anotimpurile se succed dupa un ritual bine stabilit, iar apele si paminturile vorbesc o limba aparte, de o dulceata cutremuratoare. Orasul creste din cimpie spre munte, deschizind poarta catre blindele obcine, in care memoria istoriei aminteste de vremurile cind de prin codrii Bucovinei razbateau mugetele zimbrilor ori zanganit vijelios de arme.

Si astazi, e o rascruce Suceava. Lungi drumuri (E85, la 432 km de Bucuresti, 42 km de Botosani, 151 km de Iasi, 105 km de Piatra Neamt si 192 km de Bistrita Nasaud, se intinde pe 52,1 km2) coboara pe fire de apa, strabat defilee si se arunca prapastios in paduri, intilnind poteci intoartocheate, care aduc marturii inegalabile, dezvaluind curiosului cu inima deschisa privelisti unicat ale Cetatii de Scaun, Curtii Domnesti, Cetatii Scheia, Hanului Domnesc, bisericilor si manastirilor Sf. Gheorghe, Mirauti, Sf. Ioan cel Nou, Sf. Dumitru, Sf. Neculai ori Adormirea Maicii Domnului. Dincolo de legenda, Suceava este centru universitar, educativ, stiintific, spiritual si publicistic de referinta pentru Nordul Moldovei. Si multe drumuri subpamintene mai intretaie Suceava, canale si pivnite adinci deschizind coridor pina in parcul central al orasului ori linga cetatea Sucevei, pe sub institutii de o arhitectura impresionanta - Muzeul National al Bucovinei, Palatul Administrativ, Primaria, Cladirea Ansamblului Ciprian Porumbescu, Universitatea Stefan cel Mare, Planetariu, Fondul memorial Simion Florea Marian si altele.
"Din radacini de legenda si balada"
Spiritualitate religioasa, leagan de civilizatie romaneasca - Cetatea de Scaun a Moldovei, atestata din anul 1388, din timpul domnitorului Petru I, a cunoscut pe deplin implinirea in timpul domniei lui Stefan cel Mare si Sfint. Mostenirea epocii medievale a Musatinilor, pusa in valoare in Muzeul National al Bucovinei, este cartea de capatii a Sucevei. In anul 1786, Suceava capata statutul de oras comercial liber. In anul 1868 devine resedinta judetului Suceava. Orasul s-a dezvoltat in perioada feudala ca o cetate si ca vechi tirg aflat la o rascruce de drumuri comerciale, cele care legau Europa de Nord cu cea de Sud si Europa apuseana cu cea de rasarit. Orasul Suceava a avut doua importante puncte fortificate: Cetatea Scheia, cu o scurta existenta, fiind construita de Petru I Musat si darimata apoi in timpul lui Alexandru cel Bun, si Cetatea de Scaun, care a fost ridicata de Petru I Musat si apoi reintarita in timpul lui Stefan cel Mare.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona