"Moldova cu stejari si cetini/ Ascunde inimi mari de domni"
Articol
Pentru cine socoteste a porni degraba la drum, un traseu posibil i se deschide ca un arc de cerc intre Cetatea Suceava si Scheia, imbratisind Manastirea Sf. Ioan din Zamca, Biserica Sf. Dumitru si Biserica Mirauti ori Complexul Muzeal Bucovina, cu exponate arheologice si istorice valoroase, dar si un interesant observator astronomic. Muzeul functioneaza in fapt in cladirea vechii prefecturi, construita in 1898 dupa planurile arhitectului Johann Bochnner; Muzeul de arta populara "Hanul Domnesc" - care prezinta exponate din zona (tesaturi, ceramica, obiecte din lemn, masti, oua incondeiate etc.) -, organizat intr-una din cele mai vechi cladiri civile din oras, construita in sec. XVI-XVII intr-o zona de ateliere mestesugaresti, si pastrind citeva elemente specifice arhitecturii medievale moldovenesti; Muzeul satului bucovinean in aer liber, unde sint expuse monumente de arhitectura populara si instalatii populare din sec. XVII-XX, din Bucovina. Dar Suceava nu se termina aici. Cindva, spunea Dimitrie Cantemir, orasul, "in afara de palatele voievodului si ale boierilor, numara 40 de biserici de piatra si alte felurite de lemn si 16.000 de case; toate insa s-au naruit..." Istoria nu s-a oprit in loc. S-au taiat strazi noi, s-au inaltat puzderie de cartiere, iar artere ample asteapta mereu sa fie "descoperite", imbiind la promenada...
Obiective turistice
Cetatea de Scaun. Situata pe un platou inalt, in partea de est a orasului, restaurata in ultimii ani, este o ctitorie a voievodului Petru I Musat, mentionata pentru prima oara intr-un document din anul 1388; construita din piatra, a fost intarita ulterior de Stefan cel Mare, cu ziduri de peste 10 m si o grosime de aproape 4 m, facind-o inexpugnabila.
Cetatea Scheia. Aflata la 384 m altitudine, in partea de nord-vest a orasului, a fost ridicata in secolul al XIV-lea; are forma unui romb, cu latura de 36 m in interior si ziduri groase de 3 m.
Ruinele Curtii Domnesti. Bd. Ana Ipatescu; peste resturile unui palat de lemn datind din timpul domniei lui Petru Musat, voievodul Stefan cel Mare a ridicat o cladire de piatra, refacuta in caramida de Vasile Lupu; se vad urmele unor incaperi si beciuri.
Muzeul judetean - Str. Stefan cel Mare, nr. 33, infiintat in anul 1900; expune interesante piese care evoca trecutul bogat in evenimente si fapte eroice al locuitorilor meleagurilor sucevene, din cele mai vechi timpuri pina in zilele noastre; un interes aparte il prezinta "sala tronului", in care mobilier, costume si alte obiecte reconstituie atmosfera de la curtea lui Stefan cel Mare.
Muzeul de arta populara. Str. Ciprian Porumbescu, nr. 5; functioneaza in cladirea fostului han domnesc, constructie de la sfirsitul secolului al XVI-lea; adaposteste colectii de etnografie si arta populara.
Sectia de stiintele naturii - Str. Stefan cel Mare, nr. 23; expune colectii de paleontologie, flora si fauna din zona; in aceeasi cladire este deschisa Sectia de arta plastica. Fondul memorial documentar "Simeon Florea Marian" - Aleea S. Fl. Marian, nr. 2; cuprinde obiecte personale, publicatii, manuscrise care au apartinut folcloristului si etnografului (1847-1907).
Monumentul de arhitectura medievala "Mirauti" - Str. Mirautilor, nr. 17; este o ctitorie a lui Petru I Musat (sec. XIV), refacuta din temelii in secolul al XVII-lea; restaurata in forma actuala la sfirsitul secolului trecut; in acest edificiu avea loc incoronarea domnitorilor Moldovei.
Monumentul de arhitectura medievala din Str. Ioan Voda Viteazul, nr. 2; prima constructie din cadrul complexului a fost ridicata in secolul al XVI-lea, de cind dateaza si urmele de pictura exterioara de pe fata sudica; alte constructii apartin secolelor XVII si XIX.
Monumentul de arhitectura medievala din Str. Stefan cel Mare, 1; ctitorie a lui Petru Rares din anii 1534-1535; in curte se afla un turn inalt de 30 m, construit de Alexandru Lapusneanu in anul 1561, avind incrustata, pe unul dintre pereti, stema vechii Moldove.
Complexul medieval Zamca - Str. Zamcii; a fost ridicat in anul 1606, pe un platou din partea de vest a orasului, de armenii refugiati in Moldova inca din secolul al XVI-lea; zidul de incinta formeaza un trapez cu doua laturi paralele, cu o poarta de intrare monumentala, boltita, pe latura de vest; aici si-a asezat tabara regele Sobieski in anul 1601.
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare, opera a sculptorului Eftimie Birladeanu, dezvelita in anul 1977, amplasata pe inaltimea de unde Cetatea de Scaun domina orasul.
Statuia lui Petru Musat - Str. Stefan cel Mare; situata in fata Casei de Cultura, este o opera a sculptorului Paul Vasilescu.
Casa de cultura - Str. Stefan cel Mare; frumoasa constructie din anul 1968; dispune de sali de spectacole, spatii pentru activitati de club s.a.; aici isi desfasoara activitatea teatrul popular "Matei Millo" si au loc spectacole ale ansamblului artistic "Ciprian Porumbescu" si ale ansamblului folcloric "Hora".
Parcul central. Aflat in inima orasului, adaposteste doua lucrari de arta: bustul compozitorului Ciprian Porumbescu (opera din anul 1933 a sculptorului Ioan Cirdei) si bustul voievodului Petru Rares (realizat in 1977 de sculptorul Gavril Covalski).
In imprejurimile Sucevei pot fi vizitate Biserica "Sf. Ilie" (sat Scheia), ctitorie din 1488 a lui Stefan cel Mare, in stil moldovenesc. Se pastreaza tabloul votiv care il prezinta pe Stefan cel Mare cu familia sa; Manastirea Hagigadar (15 km), cu biserica "Adormirea Maicii Domnului", construita in 1513 de Asduadzadur (Bogdan) Donavachian, ca metoc armenesc; Biserica Patrauti "Inaltarea Sf. Cruci" (sat Patrauti, 4 km), ctitorie din 1487 a lui Stefan Cel Mare, monument reprezentativ al arhitecturii medievale moldovenesti. Pastreaza valoroase picturi murale interioare, originare; Manastirea Dragomirna (Sat Dragomirna, 12 km), ridicata in 1602-1609 de mitropolitul Anastasie Crimca, fortificata cu ziduri si turnuri de aparare in 1627-1635 de catre domnitorul Miron Barnovschi. In incinta manastirii se afla: Biserica Mare "Pogorirea Duhului Sfint", zidita in 1609, cu o silueta supla si o turla inalta de 42 m, bogat impodobita cu motive florale si geometrice sculptate, de influenta caucaziana. Biserica are forma unei "lame" sculptate in piatra; Biserica Mica "Sf. Enoh, Ilie si Ivan Teologul", zidita in 1602, cu pridvor deschis, influenta a arhitecturii muntenesti. Colectia muzeala a manastirii, in care sint expuse broderii, obiecte din argint, cruci sculptate, icoane vechi, tiparituri vechi, manuscrise etc. In apropierea manastirii se afla un camping; Padurea Adincata (sat Adincata, 8 km), loc de recreere, cu un valoros fond cinegetic. Aici se afla o cabana turistica. In satul Adincata poate fi vizitata si biserica din lemn "Sf. Dumitru", construita in 1794 si cu adaugiri in 1860, care prezinta un bogat decor sculptat. Finetele seculare Bosanci-Ponoare (sat Bosanci, 10 km), rezervatie botanica in suprafata de 24,4 ha, cu bogate si variate specii de plante mezoxerofile si xerofile si numeroase specii de lepidoptere.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona