Vocatia educativa a muzeelor din Tirgu-Neamt
Articol
Reorganizate tematic dupa 1989, expozitiile permanente ale unitatilor muzeale din Tirgu-Neamt detin valori apartinind patrimoniului national-cultural, rezultante ale unei creatii individuale si comunitare, impresionanta prin originalitatea si forta sa artistica, expresie a inventivitatii creatoare a locuitorilor acestor meleaguri moldave.
Deosebit de interesanta este colectia Muzeului de Istorie si Etnografie, ce contine un numar de 4.374 de piese muzeale, din care 378 de piese sint valori de patrimoniu national-cultural. Organizat in cladirea fostei Scoli Domnesti, fondata de Voievodul Moldovei Grigore Ghica Voda in anul 1853, Muzeul de Istorie si Etnografie din Tirgu-Neamt a patronat si gazduit de-a lungul anilor manifestari culturale de rezonanta nationala, cum ar fi Tirgul Mesterilor Lemnari.
In imediata vecinatate a Muzeului de Etnografie se afla casa poetei Veronica Micle, ce adaposteste expozitia memoriala consacrata vietii si activitatii literare a muzei poetului nostru national.
La promovarea unei culturi comunitare, a unei culturi care are ca punct de plecare un ansamblu de emotii si aspiratii comune, si anume viata sociala si morala a satului romanesc la mijlocul secolului al XIX-lea, o importanta contributie isi aduce colectivul Casei memoriale "Ion Creanga" din Humulesti.
Organizata in casa copilariei povestitorului Ion Creanga, Casa din Humulesti detine o valoroasa expozitie permanenta, reorganizata tematic dupa 1989, completata cu un numar de 14 lucrari de grafica, realizate de plasticianul Eugen Taru pentru ilustrarea editiei din 1949 a "Amintirilor din copilarie".
Alaturi de panouri foto-documentare si de editii ale operei povestitorului roman, casuta din Humulesti gazduieste mobilier de epoca si inventar cultural.
Anual, Casa din Humulesti patroneaza Manifestarile "Zilele Creanga", precum si activitati culturale: seri muzeale, expuneri cu tema, conferinte, simpozioane organizate la sediul unitatii, la sediul Fundatiei Culturale "Ion Creanga" din Tirgu-Neamt sau la scolile din localitate.
Vizitate anual de peste 100.000 de vizitatori, Casa memoriala "Ion Creanga" din Humulesti, Casa memoriala "Veronica Micle", Muzeul de Istorie si Etnografie, Cetatea Neamtului sint unitati muzeale a caror dimensiune culturala este reconfirmata in ultimii ani, chiar daca relatia reflexa om-societate pare a fi marcata mai mult ca oricind de aspectul financiar.
Casa Culturii "Ion Creanga" Tirgu-Neamt, punctul forte al culturii localitatii, a fost redeschisa pe 9 mai 1997, dupa o perioada de reparatii capitale, de modernizare si dotari la un nivel ridicat.
Continuarea si dezvoltarea manifestarilor culturale - "Zilele orasului", "Ziua Cetatii Neamtului", "Zilele Ion Creanga", "Tirgul mesterilor lemnari", "Floralia", "Parada mastilor" - au constituit o dorinta a tuturor locuitorilor si un punct principal pe lista obiectivelor culturale a dezvoltarii acestui tinut, iar deschiderea Centrului Cultural Romano-Francez a dus la un schimb cultural amplu intre orasul Tirgu-Neamt si orase din Franta.
Expozitiile de arta religioasa si de carte, de design stradal, recitalurile de poezie si auditii in cadrul "Vacantelor muzicale", spectacolele artistice si educative, sezatorile, conferintele, simpozioanele nationale si internationale, cercurile de meserii, cursurile de limbi straine si informatica - toate aceste manifestari desfasurate de Casa Culturii au in vedere promovarea, sustinerea si protejarea actului creator, a traditiilor si creatiilor populare, precum si stabilirea de relatii cu comunitati romanesti si organizatii similare din strainatate.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona