Piatra Neamt
Articol
Supranumit inca de acum 100 de ani "Sinaia Moldovei" sau, mai recent, "Perla Moldovei", municipiul Piatra Neamt a constituit dintotdeauna un punct de reper si o placa turnanta pentru turismul din nord-estul Moldovei.

Calatorul care poposeste aici dupa ce a strabatut sudul torid al tarii va fi placut surprins sa descopere acest "mic Paradis", o imbinare pitoreasca intre un cadru natural de o frumusete unica, vestigii milenare ale asezarilor preistorice, antice si medievale si arhitectura moderna a zilelor noastre. Situat pe malul sting al Bistritei, intr-una dintre cele mai frumoase depresiuni intramontane de la limita Carpatilor Orientali, orasul este imprejmuit de riuri repezi, lacuri antropice si paduri multicolore si beneficiaza de un climat temperat-continental, cu veri scurte, racoroase si placute, toamne lungi, senine si romantice, si ierni blinde, fara geruri mari, cu zapada din abundenta.
Cu o viata culturala bogata, muzee, monumente si locuri de agrement, orasul ofera numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber. Totodata, Piatra Neamt constituie un punct de plecare fie pentru rutele montane ce duc spre Durau, la poalele muntelui Ceahlau (supranumit "Olimpul Moldovei" - "Muntele Sacru"), spre Parcul National Cheile Bicazului sau spre Tirgu-Neamt, pe drumul manastirilor - locuri de meditatie, unde timpul pare sa se fi oprit in loc.
Valorificarea la maximum a potentialului turistic este o permanenta provocare pentru toti cei din regiune, acesta putind fi un punct de atractie pentru investitorii din tara si de peste hotare. Edilii locali au initiat un plan de dezvoltare durabila a acestui sector, un prim proiect fiind deja intr-un stadiu avansat de implementare. Este vorba despre "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de agrement pentru turism si comunitatea locala", un proiect in valoare de peste 5 milioane de euro, finantat in proportie egala de municipalitate si de Uniunea Europeana (programul fiind un cistigator al licitatiei de proiecte Phare din cadrul ADRNE). In urma cu mai bine de un an, proiectul intitulat "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de turism in Piatra Neamt" a primit girul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, aria de derulare fiind strandul Tineretului, una dintre cele mai cautate zone de agrement din oras, cu un potentialul natural deosebit si o mare afluenta de public, mai ales in perioada sezonului estival. In imediata sa apropiere se afla Baza Hipica, loc de desfasurare a numeroase concursuri de calarie, nationale si internationale. Proiectul include si reabilitarea podului peste Bistrita si a 2,9 km din Aleea Tineretului - o pitoreasca alee prin padurea de pe malul Bistritei. Proiectul presupune reabilitarea infrastructurii de transport al apei, gazelor naturale, energiei electrice si a retelei de canalizare din strand, de realizare a unei statii de epurare monobloc, refacerea terenurilor de sport, construirea a 3 terenuri de tenis moderne (cu vestiare), a unor casute pentru cazare, precum si de organizarea unui parc dendrofloricol cu o suprafata de 2 ha. Din contributia locala la acest proiect vor fi construite o piscina olimpica acoperita, pentru inot si polo, o tribuna de 400 de locuri, vor fi reabilitate bazinele deja existente si vor fi construite inca doua, acoperite, dintre care unul va fi alimentat cu apa sarata, pentru tratamente medicale.
Un alt program amplu este in curs de realizare pentru amenajarea si reabilitarea infrastructurii de turism si agrement de pe muntele Cozla. Parcul Cozla, amenajat in terase pe versantul sudic al muntelui cu acelasi nume, are o vechime de peste 100 de ani, fiind unul dintre punctele de atractie ale orasului. De la parcul zoologic din Str. Stefan cel Mare porneste aleea care leaga poiana "Colibele Haiducilor" de terasa "Cercului Gospodinelor", de unde se desparte drumul spre pirtiile de schi si sanie, iar aleea continua spre virful muntelui, catre cele Trei Caldari - cavitati calcaroase modelate de precipitatiile montane. Pe Cozla au fost descoperite in 1882 izvoare de ape minerale cloruro-sodice si sulfuroase, recomandate de analizele facute la vremea respectiva de Petru Poni, in tratarea afectiunilor digestive si circulatorii. Desi aceste ape au atras la Piatra Neamt mii de turisti, in timp, exploatarea nerationala a dus la colmatarea lor. O investitie in acest domeniu ar putea oferi si in zilele noastre posibilitatea revalorificarii acestor ape.
Pentru moment, municipalitatea intentioneaza sa realizeze un amplu proiect pentru obtinerea finantarii necesare reabilitarii infrastructurii pentru practicarea sporturilor de iarna, prin reamenajarea pirtiilor de pe muntele Cozla, realizarea unui nou sistem de telescaun si construirea unui patinoar artificial. Atragerea investitiilor private ar veni in intimpinarea eforturilor edililor locali de a restabili orasului statutul de statiune turistica.
In acelasi scop, in acest an, Primaria a relansat o mai veche idee a locuitorilor din Piatra Neamt, aceea de a realiza o telecabina spre virful muntelui Pietricica, care ar oferi turistilor posibilitatea admirarii intregii panorame a orasului si a imprejurimilor.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona