Comoara de har. Schitul Piatra ScrisA
Articol
Traditia spune ca atunci cind s-a facut calea ferata Caransebes - Orsova si s-a pornit lucrul la tunelul aflat in prelungirea podului peste riul Timis, aproape de satul Armenis, in urma exploziei cu dinamita s-a desprins o stinca, iar in fata muncitorilor a aparut Icoana Sfintei Treimi. De atunci locul acesta a fost numit Piatra Scrisa.

Mai exista insa si alte traditii care nu ne spun ca icoana aceasta ar avea origine miraculoasa - nefiind zugravita de mina omeneasca - dar ca Dumnezeu intervine in viata omului, mai ales in momentele dificile. Astfel, se spune ca un conducator de oaste crestin, urmarit de otomani, a cazut cu cal cu tot de pe coama unui deal, pina in riul Timis, scapind nevatamat. Drept multumire, el a dat porunca sa se zugraveasca Sfinta Treime pe stinca.
O alta traditie spune ca, mergind niste calatori din Muntenia cu trasura pe drum, la un moment dat caii s-au speriat, au inceput sa alerge fara control, si tocmai cind oamenii asteptau sa se prabuseasca in riu, trasura s-a intepenit intr-o stinca chiar in locul ce s-a numit mai tirziu Piatra Scrisa, iar calatorii au scapat teferi. Intru pomenirea intimplarii si preamarirea lui Dumnezeu, ei au pus sa se faca icoana.
Se mai spune ca un negutator de vite a fost surprins tocmai in Duminica Tuturor Sfintilor de o furtuna puternica, iar un fulger a despicat stinca sub care se adapostise, dar prin minune dumnezeiasca el nu a patit nimic. Preotul din sat l-a sfatuit sa zugraveasca icoana Sfintei Treimi, caci Dumnezeirea intreaga l-a salvat din primejdie impreuna cu cetele tuturor sfintilor care se pomeneau in acea zi.
Daca aceste traditii vorbesc despre recunostinta oamenilor pentru ca au scapat dintr-o primejdie, iata ca o alta varianta aminteste de necesitatea credinciosului de a aduce jertfa lui Dumnezeu chiar atunci cind i se intimpla o tragedie.
Se spune ca fiul mesterului care ridica biserica din Armenis a vrut neaparat sa puna el crucea in virful turnului, desi tatal sau la inceput nu l-a lasat. In final, baiatul totusi s-a urcat, dar a ametit, a cazut si a murit. Intru iertarea pacatelor sale mesterul a lasat sa se zugraveasca icoana de la Piatra Scrisa.
Tot ce s-a amintit pina acum sint doar traditii orale, iar, prin insasi varietatea lor, ele nu pot fi luate ca dovezi istorice. Ele vorbesc insa despre relatia activa pe care crestinul trebuie sa o aiba cu Dumnezeu, relatie care nu e bine sa se limiteze doar la ginduri sau cuvinte, ci sa treaca si la fapte.
Prima mentiune documentara despre Piatra Scrisa apare pe o harta militara austriaca in anul 1788, in care pe acest loc este trecuta Stinca Sf. Treimi. Probabil ca icoana exista atunci, daca a dat denumirea locului. Se pare ca in anul 1822 ea a fost refacuta de Moise Buru din Caransebes, pictor si scriitor. In 1929, Vasile Dragomir din Slatina-Mica, impreuna cu sotia sa Ana, au ridicat o capela in amintirea unicei lor fiice, Maria, moarta la tinerete. Ulterior s-a construit o casa si o clopotnita, si astfel a aparut o mica manastire, un schit. Exista marturii puternice ca locul acesta este binecuvintat, ca s-au intimplat aici chiar minuni. Se stie ca s-au vindecat aici copii bolnavi de friguri sau de picioare, oameni cu diverse probleme de sanatate. Aceste vindecari prin icoana sint cunoscute in regiune, si poate de aceea in aceste parti este mult raspindit numele de Icoana sau Iconia, nume foarte rar in alte zone. De altfel, despre puterea miraculoasa ce se coboara prin icoana, stiu nu numai credinciosii ortodocsi, ci si localnicii romano-catolici. De aceea, ei vin si acum spre a se ruga in acest loc, iar in trecut, cind era mai multa credinta, ei veneau in procesiune, in frunte cu preotul lor, spre a se inchina in acest loc binecuvintat.
O traditie spune ca mesterii care construiau drumul Caransebes - Orsova au gasit la Piatra Scrisa o comoara. Veniti si dvs pe acest drum, in orice zi, dar mai ales in Duminica Tuturor Sfintilor, si veti gasi si dvs o comoara: Harul lui Dumnezeu!
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona