De 1 Mai, Mangalia aduce "lumina" de la malul marii
Articol
Interviu cu dl. Zamfir Iorgus, primarul municipiului Mangalia

Domnule primar, pentru ca am avut ocazia sa ne intilnim tocmai acum, la inceput de sezon, profit de ocazie pentru a va intreba cum s-a pregatit Mangalia pentru a primi oaspeti?
La fiecare inceput de sezon, inainte de a incepe pregatirile, realizam o analiza atenta a potentialului turistic al Mangaliei, pentru a ne afla punctele slabe si punctele tari si pentru a vedea in ce masura putem remedia deficientele. Cind spun puncte slabe ma refer la faptul ca perioada pentru turism este foarte scurta, de 45 de zile. De aceea, ne-am propus s-o extindem la capete, adica sa incepem din mai si sa terminam in septembrie. In acest sens, am dezvoltat tot felul de manifestari colaterale, care tin de turismul cultural. Si cind spun asta, ma refer la toate manifestarile pe care le face primaria in colaborare cu ceilalti agenti economici din Mangalia penru a atrage turisti. Asfel, avem de Pasti "Lumina de la malul marii", un eveniment care a determinat multa lume sa vina sa ne viziteze. Aceasta este, de fapt, o confirmare ca si turismul religios incepe sa se dezvolte. Apoi, avem manifestarile de 1 mai, deja traditionale, prin care se lanseaza sezonul estival 2004 si se face o incalzire prealabila pentru sezonul in cauza. Alt eveniment de marca derulat in timpul sezonului este Festivalul Callatis, cel mai important de acest gen din Romania. Dupa aceea continuam cu manifestari adiacente - "Gala Tinarului Actor" si "Zile si nopti de literatura".
Un alt punct slab de la care am plecat il reprezinta agrementul, deficitar in momentul de fata si datorita faptului ca privatizarea statiunilor din Mangalia de-abia s-a terminat. Agrementul a fost si este in continuare nemultumitor pentru zona noastra. Ne gindim, si am inceput usurel si dezvoltarea unui parc de distractii in zona Saturn, ne-am orientat catre exploatarea mai eficienta a Hergheliei Mangalia, dorim sa incurajam aparitia unui parc acvatic tip Aqua Land, pentru care sintem deja in tratative avansate. Un alt proiect presupune dezvoltarea portului maritim, unde au inceput deja sa apara tot felul de competitii tip canoe, veliere si avem inclusiv regata Caira cu iahturi, ce va avea etapa si in Mangalia. Este vorba de un concurs cu ambarcatiuni pe Marea Neagra, inceput inca de acum 2 ani.

Care este starea statiunii acum, la 1 mai
Cum se prezinta infrastructura?
O problema pe care o avem in vedere se raporteaza chiar la infrastructura din statiuni - la drumuri, unde am inceput deja lucrari de reabilitare. Anul acesta vom finaliza asfaltarea tuturor cailor de acces, iluminatul public, consolidarea si repararea digurilor si falezelor pentru protejarea plajelor. De asemenea, avem in lucru un program de ecologizare si de dezvoltare a agrementului pe lacurile aferente Mangaliei. Intr-o etapa viitoare, care va incepe in 2005, vom trece la reamenajarea si reabilitarea spatiilor verzi, a parcurilor din statiuni si, nu in ultimul rind, la refacerea bazelor sportive.
La capitolul puncte forte ale Mangaliei se inscriu orasul si cetatea Callatis, pestera Movilei, unica in lume, mormintul princiar si altele de acest gen. Pentru a le pune in valoare vom concepe trasee turistice in care sa le includem, alaturi de rezervatia de la Hagieni. Acestor masuri li se va adauga efortul agentilor economici de a promova imaginea statiunii si de a finisa amenajarile peisagistice si lucrarile de reparatii la hoteluri, inainte de inceperea efectiva a sezonului. Noi ii sprijinim prin organizarea unor evenimente de exceptie, dintre care as aminti doar campania "Eu sint prietenul Mangaliei", lansata in 2003. In ceea ce priveste infrastructura, am dezvoltat un parteneriat cu Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru reabilitarea drumurilor din Mangalia. De ce sa nu recunosc, in ultimii doi ani am avut un parteneriat excelent cu ministerul si sper ca impreuna sa gasim o solutie si pentru plaja. Ramin la parerea ca administrarea acesteia trebuie sa fie facuta de municipalitate si ca toate activitatile din acea zona trebuie sa ramina in sfera agrementului. Primaria Mangalia a elaborat deja o hotarire de Consiliu Local prin care interzice pe plaja alte manifestari decit cele prevazute de lege.

Dupa cite am remarcat, starea infrastructurii se amelioreaza vizibil.
Unde se situeaza hotelurile in acest peisaj?
In ceea ce priveste starea hotelurilor sint multumit, desi ma asteptam la mai mult. Toata toamna si toata iarna s-a lucrat masiv la reabilitarea structurilor, si procesul continua. Avem lucrari serioase la Olimp, hotelurile Galati, Transilvania si Moldova, in Neptun, la Doina, la Jupiter - Cozia, Meteor, Tismana, Nalba si Mimoza. Apoi, in Venus, Carmen. La Saturn, SIF a terminat programul de reabilitare a hotelurilor Hora, Sirena si Balada, carora li se adauga un sir de vile din statiune. Unul dintre punctele delicate il constituie faptul ca societatea de la care ne asteptam la mai multe investitii, si aici ma refer la European Drinks, a inceput reparatii doar la infrastructura hotelurilor. Sper totusi ca, in curind, vor lansa proiecte mai ambitioase.
Daca as avea ceva banuti, m-as caza la Transilvania in Olimp, iar daca nu, as alege zona Jupiter, la Nalba, Mimoza ori Meteor. In cazul in care n-as sta prea roz cu bugetul poate ca as alege oferta de camping, mai ales ca cele din Jupiter, Neptun si Olimp au fost reabilitate si arata excelent.

Ati amintit pina acum de citeva proiecte extrem de "costisitoare". De unde veti avea fondurile necesare?
Pentru realizarea tuturor proiectelor asteptam fonduri PHARE sau sustineri de la Guvern, prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Avem nevoie de zeci de miliarde de dolari, iar sarcina noastra clara este de a le gasi.

A consemnat Anne-Mary NECHITA
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona