Mamaia, un Palm Beach pentru fiecare vara
Articol
Text & foto: Anne-Mary NECHITA

Dobrogenii au o legenda pe care o spun de cite ori au prilejul sa intilneasca un turist, dar si un ziarist: "Dumnezeu, cind a creat lumea, a uitat de acest popor. Dorind sa repare greseala, le-a daruit o parte din Imparatia Sa. Asa au aparut frumusetile noastre". Muntii cu pante domoale, Marea Neagra cu apele sale verzi-albastre, care, privita din avion, seamana cu o imensa piscina, si statiunile "de buzunar", veritabile oaze arhitectonice. Cea mai impunatoare, Mamaia, cindva "Perla a Litoralului", concureaza azi cu succes celebrul Palm Beach american.

Am luat-o pe firul istoriei, la bordul Sagetii albastre, de la Bucuresti la Cernavoda, imediat ce s-a dat unda verde acestui controversat si mult asteptat sezon estival. Cu surle, cu turle, cu catel, cu purcel, dupa o calatorie de poveste, de vreo doua ceasuri si jumatate, am ajuns pe litoral. Si nu mica mi-a fost mirarea ca in locul pestilentialelor mirosuri de alge putrezite cu care ma obisnuisem de o buna bucata de vreme, sa-mi gidile imaginatia aroma teilor infloriti, iar talpile nisipul fin si moale al plajelor - surprinzator de bine amenajate dupa cite prognoze nefaste auzisem in ultimul timp. Cu sau fara Blue Flag, schimbarea se simte pe Litoral. Au cam disparut gunoaiele, s-au accelerat controalele, muzica marii nu se mai lasa tulburata de exotice ritmuri, iar pentru cei care si-ar fi dorit un sejur in Caraibe, Hawaii sau Coasta de Azur, vestitii palmieri ai lui Agathon, 146 la numar, contureaza un decor de 1001 de nopti. Ca vor fi turisti cita frunza si iarba, nici nu mai incape indoiala, atita vreme cit Mamaia ramine polul extrem al verilor nostre inca de la finele veacului al XIX-lea. De aici de abia incep sa se desfasoare celelalte statiuni cu nume simbol - Eforie Nord, Eforie Sud si Techirghiol, botezate cele trei gratii, Costinesti - "paradisul tinerilor", Neptun - Olimp - "Coasta de Azur a Romaniei", Jupiter, Cap Aurora, Venus si Saturn - un car de asi pentru toate buzunarele - si Mangalia, cunoscuta inca din vremurile lui Pericle drept cea mai frumoasa - "Callatis". Insiruirea nu este deloc aleatorie, caci, intinsa pe o limba de pamint intre lacul cu apa dulce Siutghiol si Marea Neagra, Mamaia este, fara indoiala, alfa si omega statiunilor de pe Litoral. Era vizitata inca din 1906 de turisti, numarul lor incepind sa creasca spectaculos prin anii a60. Si, pentru cine ar dori sa stie cum arata statiunea pe vremea aceea, un articol intitulat "Tren de placere", aparut intr-un ziar de la inceputul secolului trecut, relata: "...plecarea din Constanta. Lumea grabita si plina de inviorare vine pe toate drumurile si se stringe gramada sub umbrarele haltelor. Fluieratul trenurilor indeamna parca si mai mult pe intirziati, care se vad iutind pasii... la Mamaia. In imbulzeala de citeva clipe se string miini, se striga pe nume, se imbratiseaza (...) La Mamaia orizontul se roteste larg si cufundat in albastru. Cerul si apa devin totuna".
O alta revista de inceput de secol scria ca "inaugurarea bailor de la Mamaia s-a facut la 22 august, 1906, la ora 7 seara. Din Constanta au plecat doua trenuri, unul cu oficialii, celalalt cu multimea. (...) Succesul a fost foarte mare caci, zilnic, faceau baie, pe bani 20, pina la 30 de persoane, ceea ce aducea in bugetul primariei o suma insemnata. Este lansata cifra de 40.000 de turisti in acest prim sezon".
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona