De la Callatis la Mangalia
Articol
Text & Foto: Victor Raicu

S-au naruit de veacuri zidirile cele puternice ale Callatis-ului, cetate mindra, ridicata pe coasta de vest a Pontului Euxin, ca o colonie a heracleotilor la porunca unui oracol, pe cind Amyntas se instapinea peste Macedonia. Capiteluri, coloane, temple luxoase, monumente si statui felurite s-au prabusit de-a valma in apele-nspumate, purtind in vesnicie basmele lui Homer. Si tot dintr-o legenda, timpul a sadit aici radacinile Pangaliei, framintind in tariile istoriei Mangalia de astazi.

Povestea a-nceput demult, in preistorie. Arheologii au adus marturie vestigiile culturii neolitice Gumelnita. Dar istoria adevarata a acestor meleaguri pare sa se fi scris o data cu marea colonizare greceasca din secolele VIII-VI i.H., cu efecte directe si in secolele urmatoare. Dupa intemeierea coloniilor Histria si Tomis de catre colonistii din Milet, la 44 km spre sud, colonistii din Heracleea Pontica, la rindu-i colonie a cetatii Megara, au intemeiat cetatea Callatis.
Incepind din secolul al XI-lea, cetatea este cunoscuta sub numele de "Pangalia" si era, alaturi de Constanta si Varna, unul dintre cele mai importante porturi din Dobrogea. Cei peste 2500 de ani de existenta demonstreaza binecuvintarea acestui loc, lacas de toleranta pentru civilizatiile si etniile care l-au populat de-a lungul timpului.
Mangalia ofera astazi itinerarii pentru fascinante calatorii in istorie, un festival international - "Callatis", Tirgul Estival de Carte, Gala Tinarului Actor si acces la Centrul de Afaceri "Marea Neagra".
Dintre atractiile turistice ale Mangaliei, amintim:
l Incinta Romano-Bizantina este situata in spatele hotelului Mangalia, nu departe de mare. Dupa cum ne informeaza o inscriptie, zidul de incinta a fost refacut in secolul al II-lea. Pe laturile de nord si vest, sapaturile mai vechi au identificat o serie de turnuri exterioare, iar in coltul de nord-vest este situat un turn specific tipului de fortificatie. Zidul, gros de peste 2 m, este construit din mari blocuri de piatra cioplita.
l Muzeul de Arheologie "Callatis", situat in apropierea stadionului, dispune de o colectie de arheologie unde vizitatorul poate vedea piese de mare valoare, descoperite in zona vechii cetati Callatis, intre care: coloane antice, fragmente arhitectonice, sculpturi, podoabe, inscriptii, ceramica, unelte casnice si agricole, statuete etc.
l Mormintul cu Papirus, situat in vecinatatea stadionului, a fost descoperit in 1959. Papirusul aflat linga schelet nu a putut fi recuperat in intregime, deoarece in contact cu aerul s-a sfarimat. Interiorul mormintului (datat secolul IV i.H.) este construit din blocuri mari de piatra, care formeaza un fel de caseta, inconjurata de un cerc tot din piatra, cu un diametru de 14 m.
l Monumentul Eroilor, situat in centrul Mangaliei, in fata Casei de Cultura, este cel mai nou obiectiv turistic al orasului si s-a nascut din necesitatea unui simbol care sa reprezinte Mangalia pentru istoria sa milenara si rolul pe care l-a avut in antichitate. Cele trei elemente ale monumentului sint Poarta, Altarul si Inaltarea. Piesa poarta o placuta de bronz cu scriere latineasca care se traduce: "Este inaltator sa mori pentru tara ta".
l Geamia "Esmahan Sultan" este un monument de arhitectura datind din secolul al XVI-lea, in stil maur. Este inconjurata de un cimitir mahomedan, printre pietrele funerare fiind identificate o serie de fragmente arhitectonice care provin de la edificiile anticului Callatis. Geamia functioneaza si astazi ca lacas de cult.
l Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra" este situat pe faleza din Mangalia, la distanta egala de centrul orasului si de malul marii. "Prsident" este hotelul ce pune la dispozitia oamenilor de afaceri, diplomatilor, tuturor institutiilor interesate, posibilitatea organizarii de simpozioane, conferinte etc.
Modernul edificiu inglobeaza in structura sa un fragment al vestigiilor cetatii Callatis. Intregul sit arheologic descoperit in aceasta zona a fost restaurat si amenajat din punct de vedere muzeistic in holul hotelului.
lMormintul princiar - situat in vecinatatea orasului, complexul funerar este format dintr-un mormint de mari dimensiuni si o constructie de forma rectangulara, a carei functionalitate nu a putut fi inca stabilita. Dovada ca intregul complex a fost locuit o constituie marea cantitate de ceramica fragmentara reprezentind amfore si vase mai mici de uz comun.
Atractii turistice deosebite se afla si in vecinatatea Mangaliei, cum sint:
l Pestera Movile este situata in zona numita "La movile". Descoperita in anul 1986, este una dintre cele mai vestite pesteri din lume. Ea contine un ecosistem subteran unic, bogat in specii adaptate la mediul de caverna si care este bazat in intregime pe energia chimica rezultata din oxidarea hidrogenului sulfurat.
l Pestera Limanu este un labirint de istorie aflat nu departe de batrinul Callatis, intr-un loc unde s-au intilnit mii de ani drumurile pescarilor cu cele ale corabierilor, ale contrabandistilor cu cele ale negustorilor, capatind astfel un nimb de legenda. Sapaturile arheologice au deschis la Limanu o adevarata carte de istorie. Reteaua de galerii ale pesterii seamana cu harta strazilor unui oras, intreg paienjenisul de galerii ajungind la 4 km.
l Rezervatia Padurea Hagieni este amplasata in apropierea localitatii Albesti. Este una dintre cele mai valoroase piese ale patrimoniului natural dobrogean. Rezervatia uimeste atit prin diversitatea peisajului, atit de deosebit de cel al litoralului situat la numai citiva kilometri, cit si prin raritatile faunistice care si-au gasit aici refugiu, in aceasta insula de vegetatie. Se gasesc aici vegetatii acvatice, stepe pietroase aflate in plin soare, coaste si ripe de calcar, pilcuri de arbusti spinosi, luminisuri cu vegetatie de stepa si paduri umbroase de diferite esente.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona