Slanic Moldova - paradisul regasit al apelor minerale
Articol
Text/foto: Ramona Cazacu

Urmindu-si calea zbuciumata de la izvorul de sub muntii Sandra-Nemira si pina la varsarea in Trotus, in apropiere de Tirgu Ocna, riul Slanic si-a creat o vale salbatica ce taie muntii impaduriti si strabate sate montane pitoresti, cu o arhitectura rurala specifica locului.

Aceasta e Valea Slanicului, accesibila doar pe sosea, la capatul careia, dupa doar 18 km de Tirgu Ocna, ajungi la cea mai importanta statiune a Moldovei, Slanic Moldova, si numeroase sint atractiile care te calauzesc acolo. Cea mai importanta dintre ele, care a facut posibila si dezvoltarea in acest loc a statiunii, pare a fi existenta celor 21 de izvoare de ape minerale, miraculoase in vindecarea unor boli interne. Ape clorurobicarbonatate sodice, carbogazoase, usor sulfuroase, atermale sint folosite in cura interna sau cura externa (bai, inhalatii) pentru tratarea unor afectiuni digestive si boli de nutritie sau a unor afectiuni ale aparatului respirator.
Cele 21 de izvoare minerale au o compozitie chimica foarte diferita una fata de alta, permitind tratarea unui numar impresionant de mare de boli. Tratamentele sint complete si complexe, statiunea oferind indicatii terapeutice pentru: hepatite cronice, afectiuni renale, insuficiente pancreatice, gastrite hiperacide, ulcer, guta, diabet zaharat, simple anemii secundare, afectiuni ale oaselor, muschilor sau boli ale sistemului nervos periferic, la care se adauga si tratamentul astmului bronsic in salinele special amenajate la Tirgu Ocna. Un alt element care se impune a fi mentionat este faptul ca statiunea Slanic Moldova se afla la marginea aureolei mofetice. Aceasta are un rol foarte important in mineralizarea mai complexa a apelor minerale, in sensul ca pe linga mineralele din depozitele locale, care intr-un fel sau altul ajung in apa izvoarelor, intilnim in unele cazuri un important adaos de bioxid de carbon, care schimba continutul apelor minerale, ele devenind in parte si carbogazoase. Fenomenul este in favoarea apelor minerale de aici, ele devenind mai complexe sub aspectul compozitiei minerale si mai valoroase sub raport terapeutic.
Daca ar fi sa ne gindim la totalitatea elementelor naturale, care intr-un mod fericit s-au intilnit aici, am intelege astfel miracolul naturii si puterea de vindecare a locului. Situata la o altitudine de 530 m, cu un climat de tranzitie intre cel de coline si cel subalpin, cu veri nu prea calduroase si ierni blinde, lipsite de vinturi, statiunea are un aer pur, bogat in aerosoli rasinosi si aromati de padure si ioni negativi de oxigen. La acestea se adauga relieful din jurul vaii, cu altitudini medii (aproximativ 1000 m), adesea cu aspect de plaiuri prelungi spre Trotus, usor de escaladat, un climat de adapost, cu inversiuni termice in sezonul rece, o vegetatie bogata in fagete si conifere, ce favorizeaza prezenta unui aer curat si ozonat si, nu in ultimul rind, un important fond cinegetic, ce permite practicarea vinatorii si a pescuitului sportiv.
Si daca tot am mentionat posibilitati de escaladare, exista pentru impatimitii drumetiilor trasee in muntii Sandra si Nemira, cu treceri catre Valea Doftanei sau Valea Oituzului. Un traseu usor si umblat de localnici este Slanic - Paltinis - Plaiul Harjei - Slanic sat, realizat in aproximativ 4 ore, si cu frumoase privelisti catre Valea Oituzului. Sau, in aceeasi directie, pe Valea Cernica, si se coboara catre campingul de la Poiana Sarata (4-5 ore). Trasee mai lungi se pot face catre Sandra Mare (1639 m) sau spre lacul de baraj natural Balaton din muntii Nemira (7-8 ore).
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona