Dragostea vinului: Bucium
Articol
Text: Mark Constantinescu

Moldova este vestita in intreaga lume pentru multe: manastirile din Bucovina, ouale incondeiate, sarmalele in bostan, mucenicii, care sint tot atitea motive de mindrie pentru locuitorii acestei regiuni istorice a Romaniei. Iar la toate acestea se adauga podgoriile.

Istoria vinului este, la noi, strins legata de trecutul acestor meleaguri. Pentru ca dacii, oameni curajosi, apreciau in mod deosebit placerea vinului. Romanii, inventivi si iubareti, gustau si ei din licoarea lui Bachus, modul de viata latin imbinind cit se poate de armonios religia cu voia buna. Astfel, moldovenii, curajosi la nevoie ca dacii si iubareti nevoie-mare ca romanii, au mostenit de la stramosii lor bucuria degustarii vinurilor. Marturie pentru aceasta sta numarul mare de podgorii din Moldova: Cotnari, Odobesti, Panciu, Nicoresti, Bucium, care produc vinuri unele mai bune decit altele. Despre Bucium s-ar putea spune ca este cenusareasa podgoriilor moldovenesti, fiind ascunsa parca de marele tirg al Iasilor, iar roadele sale fiind mai prezente pe pietele "de-afara" decit in magazinele autohtone. Din aceasta cauza, multi nici nu au auzit de plantatiile sau de vinurile de Bucium. Podgoriile de aici exista insa de pe vremea lui Stefan cel Mare, prima mentionare istorica datind de prin jurul anului 1469. Azi, plantatiile de vie ocupa circa 1000 de hectare, spatiu in care se "inghesuie" mai multe dealuri: Repedea, Pietraria, Visani, Socola, Doi peri, Vladiceni si Curea. Natura a decis, prin conditiile climatice, ca Buciumul sa exceleze in doua sortimente: vinuri seci si sampanii. Printre soiurile cultivate se numara Feteasca alba, Aligot, Riesling, Sauvignon, Feteasca regala, Merlot, Feteasca neagra, Pinot noir si altele. Feteasca alba este un vin ce isi are radacinile in Moldova, dar care s-a raspindit apoi in toata Romania. In mod normal, din acest soi se obtin vinuri seci, insa, in anumiti ani, cind vremea permite, se pot produce si vinuri demi-seci. Feteasca alba este asociata, in meniuri, cu pestele, cu fructele de mare sau cu caviarul, dar poate pune punct, la fel de bine, unei mese copioase. Muscat Ottonel este un alt vin produs la Bucium. La inceput alb-verzui sau putin galben, Muscat Ottonel este tinut intre doi si cinci ani pentru a ajunge la maturitate si a capata culoarea galbena caracteristica. Dulceata si aroma sa il recomanda ca pe un vin de desert. Sauvignon-ul vine din Franta, dar a gasit la Bucium terenul propice pentru a-si etala calitatile. Soiul este recoltat cind ofera o cantitate de alcool de 10-11,5% si devine un vin sec deosebit, caracterizat de o consistenta uleioasa, putind fi si o baza de plecare pentru vinul spumant. In Romania, sampania a fost produsa pentru prima data in 1862 de catre Ion Ionescu de la Brad, din struguri recoltati din podgoria de la Socola a printului Mihail Sturdza. Anul 1971 marcheaza momentul reinceperii obtinerii acestei bauturi la Bucium, dintr-un sortiment de Riesling cultivat pe dealul Pietraria. Dupa citiva ani experimentali, in 1977 a fost lansata prima sampanie romaneasca de tipul "Aste spumante": "Bucium - vin spumant Muscat", obtinut din sortimente de Muscat Ottonel. Succesul acestei marci a determinat infiintarea in 1986 a unei sectii speciale pentru sampanie si inregistrarea a trei noi tipuri de vin spumant, din care unul este unic "ros aromat" (roz aromat).
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona