PiteSti, un oraS cochet
Articol
Text & Foto: Ema Cojocaru

Primavara este, cu siguranta, anotimpul cel mai potrivit pentru a vizita urbea de pe terasele Argesului, fostul tirg si popas domnesc care a reusit sa-si depaseasca renumele si "stigmatul" de oras industrial, transformindu-si centrul intr-o mica gradina, loc de promenada preferat al pitestenilor. Chiar daca viata nu este aici la fel de trepidanta ca in Bucuresti, "orasul lalelelor" nici nu rivneste zgomotul si agitatia oraselor mari: el este un loc al relaxarii si al plimbarilor lungi.

Din martie si pina la primele zapezi, orasul este inundat de flori, fiecare cu anotimpul ei. Lalelele sint, de buna seama, emblema floristica a orasului, iar florile primavaratice au inceput sa capete in ultima vreme contururi statornice: au aparut fintini, tisnitori cu apa potabila, neoane decorative, vederi cu Pitestiul, toate sub forma de lalea! Si bineinteles, stratele de flori din centru sint aranjate tot sub forma de... lalea. Asocierea Pitestiului cu un oras al lalelelor a devenit foarte naturala pentru locuitori, dar si pentru cei ce l-au vizitat in ultimii ani. Exista si o oarecare traditie in acest sens, caci expozitia florala "Simfonia lalelelor" a fost organizata aici incepind din 1977, iar pina acum citiva ani se desfasura in Pitesti concursul de muzica usoara "Laleaua de Aur".
Centrul propriu-zis nu este foarte intins: poate fi strabatut intr-o singura zi, plimbindu-ne agale pe strada pietonala care porneste de la Biserica catolica Sf. Anton si incheindu-ne periplul pe una din bancile fara sfirsit din Piata Vasile Milea. Banci fara sfirsit Va trebui sa vizitati orasul pentru a intelege ce inseamna acest concept un pic bizar! Cladirile centrului sint in cea mai mare parte restaurate, iar spatiile verzi ce le inconjoara sint inundate de flori dintre cele mai diverse, dar mai ales lalele, care incinta ochii printr-o explozie de culori. Rind pe rind, de o parte si de alta a arterei pietonale se insiruie Teatrul Al. Davila, infiintat in 1948, Muzeul de Arta, care functioneaza intr-o cladire in stil neoclasic din 1866, Primaria, Galeria de Arta Naiva, vechea cladire a Bibliotecii Judetene (1878), azi Curtea de Apel, moderna cladire a noii Biblioteci, Atheneul popular (1870), azi restaurant, Casa Armatei (1930). Biserica Domneasca, un ultim popas pe traseul arhitectonic, este considerata cel mai interesant monument istoric al orasului, atit prin vechime (dateaza din 1656), cit si prin originalul pridvor, construit pe doua niveluri.
Dar atractiile Pitestiului nu se opresc aici! Parasind artera pietonala a centrului, pot fi vizitate Muzeul Judetean, o cladire impunatoare in stil neoclasic construita in secolul al XIX-lea, care gazduieste colectii de istorie, etnografie si stiintele naturii, Sinagoga de la 1900, Foisorul de Foc (1897), Hanul Gabroveni (1877), casa boiereasca in care isi desfasoara acum activitatea Liceul de Arta Dinu Lipatti, cladirea Colegiului I.C. Bratianu (inaugurat ca liceu in 1866), construita in stilul arhitecturii romanesti. Iar o aventurare pe strazile cu case joase dimprejurul centrului, care pastreaza inca amprenta vechiului tirg, vor completa impresia asupra arhitecturii orasului provincial. Sint de asemenea multe alte edificii de cult care merita vazute - Biserica Sf. Treime (sec. XVII), Biserica Mavrodolu (1818), Biserica Sf. Vineri (1827), cea mai impunatoare din oras - dar cel mai pitoresc este fara indoiala schitul Trivale, ridicat pe o colina din parcul natural cu acelasi nume. Printr-un lung sir de trepte de piatra, dupa ce trecem pe sub clopotnita, ajungem la chiliile si biserica ridicate de mitropolitul Varlaam in secolul al XVII-lea.
Parcul Trivale a fost amenajat incepind cu 1900 in cadrul unei paduri seculare de stejar, devenind un loc favorit de promenada al pitestenilor. Aici se poate ajunge chiar din centru, parcurgind strada Trivale, umbrita de castani si marginita de vile vechi si noi, cu un aer pitoresc, cu gradinile pline de flori multicolore. Este una dintre cele mai pitoresti zone ale orasului si, trecind de schitul Trivale, se poate ajunge, tot pe aleea ce traverseaza padurea, la Complexul Cornul Vinatorului, iar mai departe la Gradina Zoologica. Padurea in care s-a amenajat parcul Trivale se pastreaza in mare parte si astazi, marginind doua cartiere ale orasului, iar oamenii de aici se considera norocosi, caci nimic nu poate egala farmecul lungilor plimbari prin adincurile acesteia.
Pitestiul are multe alte spatii verzi - Parcul 1907, pe locul fostei gradini publice amenajate inca din 1819, Expo-Parc, cu micul lac cu nuferi - existind practic cite un parc in fiecare din cartierele orasului; inca unul care trebuie neaparat vazut este Parcul strand, aflat chiar linga riul Arges. Parcul este un mic paradis al copiilor, cu lacul sau cu mai multe canale, pe care te poti plimba cu barcile multicolore, cu trenuletul cu vagoane care se strecoara pe sinele micute printre copaci si flori, cu lebedele care isi fac uneori cuib pe insulita de pe lac. Faleza insoteste valea indiguita a Argesului pe citiva kilometri, iar un spectacol aparte il ofera pe timpul iernii multimea de lebede care strabat firul apei alaturi de pui.
Cea mai mare surpriza a Pitestiului o reprezinta insa centrul in sine, caci ultimii ani au adus schimbari radicale in fizionomia orasului: fara a reconstrui in vreun fel trecutul, centrul a inflorit si a capatat o noua fata, moderna si totodata cocheta. Transformarea a inceput cu Piata Vasile Milea, in anul 2000: vechiul loc preferat de porumbei si de Ceausescu a devenit un spatiu colorat si plin de fintini arteziene, cu dale in tonuri de portocaliu si cu o lalea galbena stilizata. Aici se afla permanent o scena de concerte, gata pregatita pentru petreceri in aer liber. De nici un an, transformarea s-a extins si spre magazinul-mamut Trivale, centrul devenind o adevarata gradina, in care zeci de metri de banci galbene se incolacesc printre straturi de lalele in toate culorile, sadite dupa forme regulate ce pot fi observate de sus (privilegiul pitestenilor ce locuiesc chiar in centru!). Un canal artificial, ce gazduieste un adevarat piriu in miniatura, serpuieste printre aranjamentele florale, avind la unul din capete o lalea uriasa de metal, din care tisnesc firicele diafane de apa. Ziua, zeci de pitesteni vin aici sa se plimbe si sa admire uimitoarea transformare a centrului. Daca ai ajuns pina aici, nici ca-ti mai vine sa pleci: spectacolul florilor si al fintinilor arteziene te tintuieste ore in sir pe una din banci, iar starea de placuta relaxare te urmareste pina tirziu. Nici n-are rost sa parasesti centrul, caci noaptea vine cu un alt spectacol, cel al feeriei de lumini si al jocurilor de apa. Strada este la fel de animata ca si ziua, incit centrul nu ramine pustiu niciodata.
In 2000 a fost doar inceputul, caci procesul de transformare a orasului intr-o urbe vesela si atragatoare nu s-a incheiat: tot restul strazii pietonale inspre Primarie va fi acoperita cu dale multicolore, si chiar ca nu poti rezista tentatiei sa revii si in anii urmatori, pentru a vedea cum au mai infrumusetat pitestenii orasul lor, in fond o uriasa gradina care sporeste in farmec de la an la an.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona