Simfonia lalelelor a 27-a editie
Articol
Text & foto: Alina & Marius Popescu

Parafrazindu-l pe poetul florilor - Alexandru Macedonski - Pitestiul lanseaza in fiecare primavara chemarea: "Veniti, privighetoarea cinta si... lalelele au inflorit". Pentru ca, spunea Macedonski:
"Cintati: nimic din ce e nobil si dulce n-a murit/ Simtirea, ca si bunatatea deopotriva pot sa piara,/ dar dintre flori si dintre stele nimic nu va fi clintit/ Veniti, privighetoarea cinta si lalelele au inflorit".

Regina primaverii - laleaua, este originara din Orientul Apropiat, din regiunea montana a Asiei Mici, dar ea poate fi intilnita si in zonele temperate ale Chinei, Japoniei si Asiei Centrale. "Tulipa" - numele stiintific al lalelei, isi are originea in cuvintul persan "toliban" care inseamna turban, ca aluzie la asemanarea cupei sale florale cu traditionalele turbane. Numele popular de "lalea" este de sorginte turceasca, turcii avind un rol important in raspindirea acestei flori in lume.
Laleaua apare inca din secolul al XVI-lea pe ineditele covoare orientale si pe ceramica veche, iar in textele vechi pastrate in moschei sint prezentate numeroase soiuri de lalele, precum si sarbatorile tinute cu mult fast cu ocazia infloririi lor.
In Olanda secolului al XVII-lea, bulbii de lalea se foloseau ca moneda de schimb ori ca zestre si valorau greutatea lor in aur.
De-a lungul timpului, lalelele au stirnit adevarate pasiuni. Zestrea acestei flori este extrem de bogata si variata. Zeci de specii au fost aduse in Europa, iar horticultorii au creat mii de hibrizi, ajungindu-se la flori cu calitati inedite ca forma, culoare si parfum. Drept dovada a importantei ce se acorda acestei flori, in Olanda functioneaza numeroase institutii de nivel mondial care se ocupa de ea, stiut fiind faptul ca Olanda produce 70% din productia mondiala de bulbi.
In Romania se crede ca lalelele au fost aduse din Turcia la inceputul stapinirii otomane, dar documentele mentioneaza cultura de lalele abia pe la 1786-1788, cind au fost amenajate primele gradini decorative, printre care si cea a palatului Nicolae Mavrogheni.
La Pitesti, primii bulbi de lalele si zambile au fost plantati in anul 1972, provenind de la floricultorul amator Well Alois din Arad si de la piata de flori din Oradea.
Prima editie a "Simfoniei Lalelelor" la Pitesti a avut loc in anul 1978, editie la care principalii producatori si comercianti de flori si-au folosit talentul si priceperea lor pentru a scoate in evidenta frumusetea acestei flori.
De atunci, an de an, in prag de primavara, Pitestiul imbraca straie de sarbatoare prin gazduirea acestui eveniment unic in Romania care este "Simfonia Lalelelor" si la care zeci de mii de vizitatori admira timp de trei zile exponatele celor mai renumite florarii din tara.
Aici, in zona mirifica a Carpatilor Meridionali, orasul lalelelor - Pitestiul - isi asteapta la fiecare sfirsit de prier, cu mare bucurie, prietenii din toata lumea, pentru ca timp de o Simfonie sa fie mai buni. Pentru ca atunci este sezonul lalelelor si al zambilelor. Elegante sau copilaroase, ele iti inveselesc casa si sufletul, iar mirosul lor iti reinvie sentimentul ca primavara a sosit, iar natura s-a trezit din lungul somn al iernii.
Frumoasa si atragatoare, cu nenumarate varietati de culoare si forma, laeaua ne incinta cu florile sale, iar fara ea Simfonia n-ar mai fi la fel de fascinanta.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona