Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia
Articol
"15,5 % din populatia Romaniei locuieste in regiunea Sud Muntenia. Regiunea cuprinde Arges, Calarasi, Dimbovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman si s-a format cu acordul liber consimtit al acestor judete. Desi Regiunea nu are o structura administrativ-teritoriala proprie, exista o institutie care gindeste si actioneaza la nivel regional. Este vorba despre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, organism neguvernamental, creata in vederea dezvoltarii economice si sociale a Regiunii."

In viziunea Agentiei, ONG infiintat in 1999, este prevazut, ca litera de lege, faptul ca Muntenia va fi o regiune cu o puternica identitate in Romania si in Europa si cu o continua imbunatatire a calitatii vietii. Se spune ca Muntenia va fi o zona in care oamenii vor dori sa traiasca, sa munceasca si sa se simta bine. O utopie, vor zice unii! Intr-o regiune in care ciulinii iti brazdeaza trupul se poate trai bine Dar programul ADR-ului este ambitios! A pornit in 1999 cu 12 angajati si a ajuns sa aiba astazi 35 de oameni care lucreaza pentru Agentie. Personalul angajat vorbeste una sau doua limbi straine si este ultracalificat. Sediul agentiei, impreuna cu cele sase filiale, insumeaza o suprafata utila de 400 mp (dintre care 150 mp in filiale). Domeniile de activitate au drept scop administrarea portofoliului de programe si proiecte, programare, asigurarea secretariatului Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, dezvoltarea institutionala, promovarea regiunii si a agentiei, dezvoltarea parteneriatelor locale si administrarea zonelor defavorizate. Aceasta dezvoltare se face prin programe finantate de organismele nationale (spre ex. Guvernul Romaniei) si internationale (Comisia Europeana), care an de an au avut o valoare din ce in ce mai mare a sumelor alocate. S-a mers pe mai multe componente, cum ar fi: sprijin IMM, Resurse Umane, Consultanta IMM, Servicii Sociale, Infrastructura Locala, TVET, SAMTID etc. Acestea cuprind judetele Calarasi, Arges, Dimbovita, Giurgiu, defalcate pe perioade de desfasurare. Aceste programe au cuprins: trecerea frontierei intre Calarasi si Silistra, trecerea frontierei intre Turnu Magurele si Nicopole, reabilitarea DN 3B intre DN3 si Calarasi. Toate au fost programe PHARE CBC. " De-a lungul celor 5 ani de activitate a Agentiei, s-a acordat o atentie deosebita componentei de dezvoltare a infrastructurii regionale. Acest lucru a reiesit din proiectele finantate pentru reabilitarea economica si ecologica a bazinului riului Teleajen, reabilitarea infrastructurii zonei industriale Tandarei, modernizarea infrastructurii Lacului Amara, modernizarea infrastructurii de acces Busteni - Valea Alba - Calinderu. Infrastructura Regionala "Muntenia 2" a avut ca programe PHARE din 2001 pina in 2003 proiecte ca: Parcul industrial Turnu Magurele, imbunatatirea accesului la Coridorul IV Paneuropean, dezvoltarea zonei turistice bratul Borcea - Calarasi, dezvoltarea potentialului turistic in Valea Doftanei. Planul de dezvoltare regionala 2004-2006 este orientat pentru atingerea urmatoarelor obiective: cresterea gradului de atractivitate a regiunii, cresterea identitatii si a durabilitatii economice, sociale si culturale a comunitatilor rurale; diversificarea si extinderea mediului de afaceri al regiunii si intarirea stabilitatii economice si sociale a regiunii. Totodata, Planul de Dezvoltare Regional este structurat pe patru prioritati:
l dezvoltarea infrastructurii - asigurarea conditiilor fizice pentru o economie si un mod de viata modern;
l dezvoltarea afacerilor - asigurarea unui climat favorabil imbunatatirii performantelor economice ale regiunii;
l dezvoltarea rurala si eficientizarea agriculturii - cresterea gradului de participare a comunitatilor rurale si a agriculturii la economia regiunii;
l dezvoltarea resurselor umane - asigurarea de resurse umane flexibile, capabile si moderne, necesare sustinerii dezvoltarii economice si sociale durabile.
O alta preocupare a ADR Sud Muntenia este acreditarea EDIS. Acest lucru este necesar in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, deoarece Agentia va fi implicata in derularea fondurilor structurale . In acest sens, ADR a avut urmatoarele activitati:
l intilniri cu expertii din echipa de asistenta tehnica;
l desemnarea responsabilului cu resursele umane;
l desemnarea responsabililor pentru fiecare dintre domeniile specifice;
l semnarea acordului cu echipa de asistenta tehnica IDI;
l recrutarea auditoriului intern;
l studierea sectiunilor din Manualul de Proceduri Interne, de catre fiecare dintre responsabilii desemnati de conducerea ADR Sud Muntenia;
l In prezent ADR Sud Muntenia indeplineste recomandarile din Raportul de audit al activitatii Agentiei, urmind sa elaboreze Proiectul Regulamentului de Ordine Interioara, elaborarea Proiectului de Politica in domeniul Resurselor Umane.
Pentru constructia institutionala a Agentiei, un sprijin important este asigurat prin Conventia de Infratire cu Biroul Primului Ministru adjunct din Marea Britanie. Aceasta Conventie este structurata pe patru componente:
1. Programare si parteneriat
2. Implementare
3. Dezvoltarea capacitatii ADR Sud Muntenia pentru dezvoltare regionala
4. Coordonare si promovare regionala.
Conventia are ca obiective:
1. Dezvoltarea capacitatii CpDR si ADR Sud Muntenia in vederea coordonarii procesului de dezvoltare socio-economica a regiunii.
2. Intarirea capacitatii administrative si institutionale a ADR Sud Muntenia in scopul:
l elaborarii in parteneriat a Planului Regional de Dezvoltare;
l contributii la elaborarea Programului Operational Regional;
l promovarii, monitorizarii si implementarii in parteneriat a Planului multianual 2004-2006;
l indeplinirii cerintelor EDIS;
l promovarii regionale.
3. Dezvoltarea capacitatii ADR Sud Muntenia ca Autoritate de implementare pentru Fondurile de preaderare - Coeziune Economica si Sociala.
4. Dezvoltarea capacitatii ADR Sud Muntenia pentru viitorul rol de organizatie intermediara si implementare a Fondurilor Structurale.
Poate ca informatiile prezentate mai sus au fost prea tehnice si poate nu au convins indeajuns ca Regiunea Sud Muntenia este cel mai interesant loc din tara. Insa, sintem siguri ca, in paginile ce urmeaza, imaginile si povestile localitatilor si oamenilor din regiune va vor atrage atentia si va vor stirni dorinta de a ne cunoaste mai bine.


Paul Rogojinaru
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona