"In turism, cooperarea este esentiala!"
Articol
- Interviu cu directorul Liviu Musat din cadrul ADR Sud Muntenia -

Care sint principalele caracteristici si implicit atuurile Regiunii Sud Muntenia?
Regiunea Sud Muntenia are o suprafata de 34.453 kmp, reprezentind 14,45% din suprafata Romaniei. Relieful sau este caracterizat prin varietatea si dispunerea in amfiteatru a tuturor formelor de relief: munte 9,5%, deal 19,8 %, cimpie si lunca 70,7%. De aceea, datorita formelor variate de relief, conditiilor naturale deosebite si cadrului peisagistic pitoresc, regiunea are un potential turistic aparte.
Existenta in cadrul regiunii a unor valori si monumente cultural-istorice si a parcurilor naturale din Muntii Bucegi si Piatra Craiului determina un grad sporit de atractivitate turistica.
Judetele Prahova, Arges si Dimbovita ofera o gama variata de servicii turistice, asigurind practicarea sporturilor de iarna precum si tratamente balneoclimaterice.
Punctele de atractie turistica pentru practicarea sporturilor de iarna si a turismului de week-end le constituie statiunile montane de pe Valea Prahovei - Masivul Bucegi, acestea dispunind de o retea hoteliera care acopera in cea mai mare parte necesitatile de cazare.
Tratamentul balnear este asigurat, in cadrul regiunii, de trei statiuni balneoclimaterice(Slanic-Prahova, Pucioasa si Amara).
Prezentati pe scurt rolul si sarcinile Agentiei de Dezvoltare.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia este o organizatie neguvernamentala, non-profit, avind ca scop dezvoltarea regionala. De asemenea, prin cele sapte birouri pe care le avem in judete (Arges, Calarasi, Dimbovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman) urmarim sa promovam, intr-o maniera cit mai ampla, dezvoltarea regiunii.
Acest lucru il vom face atit prin implementarea strategiei de dezvoltare elaborata de Consiliul pentru Dezvoltare Regionala alaturi de organizatiile partenere, cit si prin administrarea componentelor descentralizate ale Strategiei Nationale de Dezvoltare.
Ne angajam totodata sa aducem noi investitori in regiune, atit din Romania cit si din strainatate, si speram sa ridicam standardele de viata ale comunitatilor pe care le reprezentam, imbunatatind coeziunea sociala si inlaturind discrepantele economice, intarind in acelasi timp competitivitatea economica a regiunii.
Care sint cei mai importanti parteneri ADR si ce oportunitati de finantare exista?
Unul dintre principalele succese inregistrate pina in prezent a fost stabilirea grupurilor de parteneriat. Credem ca doar prin consultarea cu grupurile tinta ale dezvoltarii regionale ne vom putea modifica strategiile pentru a face fata nevoilor comunitatilor locale pe care dorim sa le intarim. Parteneriatele sint un instrument eficace atunci cind sint folosite pentru a identifica nevoile si pentru a ne asigura ca segmentele vulnerabile ale comunitatii sint reprezentate asa cum trebuie la fiecare nivel al activitatilor noastre.
Este un pic dificil de stabilit o ierarhie a partenerilor nostri. Spun asta deoarece toate institutiile implicate in procesul de parteneriat sint importante pentru noi si cred, in acelasi timp, ca toate institutiile sint importante in egala masura pentru regiune. In schimb, pot sa enumar citiva dintre parteneri: toate institutiile deconcentrate si ale administratiei locale, camere de comert, institutii de invatamint superior, ONG-uri, reprezentanti ai sindicatelor si mediului de afaceri si, cu certitudine, lista ramine deschisa.
Regiunea poate avea un viitor bun. Pentru a scoate la lumina potentialul acesteia, cooperarea este esentiala, fie ca este vorba de cooperare intre judete, intre centru si regiuni sau intre comunitatile cu nevoi si agentia noastra, in calitate de partener al acestor comunitati.
In ceea ce priveste oportunitatile de finantare pot sa va informez ca pe site-ul agentiei, la adresa www.adrmuntenia.ro, avem implementata o baza de date a oportunitatilor valabile pentru aceasta perioada de timp. Aceasta baza de date este usor de accesat si raspunde in mod eficient solicitarilor de orice tip. De asemenea, noi o actualizam periodic, astfel incit putem sa oferim in timp optim toate informatiile necesare. In acelasi timp, orice potential investitor se poate adresa agentiei, in vederea obtinerii de informatii sau consultanta.
Ce perspective de dezvoltare turistica are Regiunea Sud Muntenia?
Fara teama de a gresi, pot afirma ca Regiunea Sud Muntenia dispune de un incredibil potential turistic. Desi in momentul de fata acest avantaj este fructificat in partea de nord a regiunii, partea sudica a regiunii prezinta un interes deosebit, potentialul de dezvoltare al acestei zone riverane Dunarii nu a fost pina acum suficient exploatat. Speram ca, prin intermediul investitiilor, aceasta zona sa poata deveni o alternativa la turismul clasic montan.
In general, o problema-cheie pentru dezvoltarea potentialului turistic al regiunii si pentru atragerea unui numar cit mai mare de turisti o constituie imbunatatirea serviciilor turistice si dezvoltarea centrelor de informare si promovare turistica.
Aveti in vedere elaborarea unor proiecte care sa sustina dezvoltarea turismului in regiune?
Desigur ca avem in vedere acest lucru, mai ales tinind cont de rolul agentiei, de promotor al dezvoltarii economice in regiune. Deoarece am mentionat potentialul turistic al partii de sud a regiunii, vom avea ca prioritara explotarea acestui teritoriu aproape virgin. De asemenea, sintem interesati sa sprijinim proiecte de turism in cele doua judete, Arges si Dimbovita, care, chiar daca nu sint riverane Dunarii, au peisaje de un farmec aparte. Ar fi pacat ca aceste locuri, necunoscute deocamdata publicului larg, sa ramina ascunse. Am toata convingerea ca, in citiva ani, turismul in regiunea Sud Muntenia nu se va mai reduce doar la Valea Prahovei.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona