"Transfagarasanul ar putea deveni o a doua Vale a Prahovei"
Articol
- Interviu cu ing. Gherghita Botarca, primarul orasului Topoloveni -

- Cine aude numele Topoloveni nu prea stie imediat cu ce sa-l asocieze. Care sint principalele atractii turistice din aceasta splendida regiune?
- Orasul este situat la contactul dintre Lunca Argesului si dealurile din platforma Cindesti, fiind traversat de drumul national Bucuresti - Pitesti DN7, de piriul Carcinov si de riul Arges, ce scalda orasul la limita sudica. Aspectul pitoresc al zonei, dat de diversitatea formelor de relief, reprezinta principala atractie pentru turisti. Desi nu are o traditie mare in practicarea turismului, orasul Topoloveni are potential remarcabil. El dispune de doua hoteluri cochete, cu o capacitate de peste 60 de camere, si cinci biserici (Biserica de la Inuri, declarata monument istoric, dateaza de peste 300 de ani), Casa/Liceul Ion Mihalache, Parcul dendrologic Ion Gh. Popovici (inginer silvic care in anul 1896 a infiintat primul ocol silvic privat din Romania), fintina haiducului Radu lui Anghel si Gradina de vara Popasul Haiducului fiind numai citeva repere interesante pe harta turistica a localitatii. As mai putea aminti apoi de Casa Ion Raducanu (profesor - intemeietorul Facultatii de Stiinte Economice Bucuresti) si deputat (propune Legea acordarii concediului de odihna platit - 1928), de sediul primei Cooperative (podgoria care a imbuteliat vin la sticla pentru comercializare) ori de Muzeul orasenesc ce detine documente vechi care furnizeaza informatii despre atestarea documentara a localitatii (1421), ceramica veche, fotografii.
Si apoi, chiar daca orasul Topoloveni nu detine multe obiective turistice, are un mare avantaj fiind situat foarte aproape de citeva atractii turistice ce merita vazute - Muzeul Golesti (al fratilor Golesti) 9 km, Manastirea Rancaciov - 7 km, Manastirea Calinesti - 6 km, Vila Florica (a familiei Bratianu) - 10 km, Casa memoriala Liviu Rebreanu - 12 km, Manastirea Curtea de Arges - 60 km, Castrul de la Cetateni - 40 km si, nu in ultmul rind, cetatea lui Vlad Tepes de la Poienari - 70 km.
- Una dintre principalele atributii ale primariei este promovarea turistica a zonei. Ce ati intreprins in aceasta directie?
- Desi zona are potential turistic, numarul de turisti este foarte redus, cauza principala fiind promovarea slaba. In acest sens Autoritatea Publica Locala a elaborat un ghid al orasului Topoloveni, cu ajutorul caruia dorim sa ne facem cunoscuti pe plan national si international, prezentind potentialul zonei Topoloveni (resursele naturale, umane, economice etc.). O alta masura o constituie investirea in hotelurile existente si atragerea de fonduri necesare construirii altor hoteluri in zona. Consiliul Local Topoloveni a sprijinit si incurajat tot timpul schimburile de experienta cultural-artistic-educationala dintre orasul nostru si alte orase din tara si strainatate.
- Cum considerati ca se poate dezvolta potentialul turistic al zonei?
- In primul rind trebuie inceputa o campanie de promovare intensa a zonei noastre (si cu ajutorul ghidului orasului Topoloveni). Ar trebui ca Departamentul de Turism Judetean sa se implice mai mult in promovarea turismului si agro-turismului in judet si sa colaboreze mai mult cu Autoritatile Publice Locale din teritoriu.
- Care este principala problema cu care va confruntati acum si pentru care solicitati sprijin?
- Lipsa fondurilor destinate activitatii de turism. O alta cauza a nivelului scazut de turism din zona o reprezinta lipsa unui management turistic de calitate si modern si lipsa specialistilor in turism. Topoloveni nu trebuie privit ca un simplu orasel de provincie fara traditie in turism. El trebuie privit ca o zona favorizata datorita pozitiei sale geografice si a contextului actual. In judetul Arges a inceput in ultimul timp sa se acorde o importanta mai mare promovarii turismului, si s-au facut in ultimul timp multe proiecte in acest sens: s-au obtinut finantari pe infrastructura pentru refacerea drumurilor, s-au investit bani in renovarea unor cabane existente si in construirea altora noi etc. Se doreste ca intr-un timp foarte scurt Transfagarasanul sa devina o a doua Vale a Prahovei. In aceste conditii, orasul Topoloveni este avantajat pentru ca se afla foarte aproape de aceasta zona si poate deveni un reper turistic important.

A consemnat Victor RAICU
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona