Minastire de maici... cu Internet
Articol
Imperceptibili curenti de aer sint la originea devierii lor de la axa gravitationala cea cuminte. In acest punct sala este si foarte lata, 75 de metri am masurat noi tavanul, asadar una dintre cele mai mari tavane naturale din tara. Multumiti de acest superlativ, ne reintoarcem la soare si facem un popas la mica minastire de maici de linga gura pesterii. Maicile sint tinere si, fie-ne iertata observatia - dragute, vioaie, interesate sa se implice in protectia si amenajarea pesterii. Ne gindim impreuna ca in Sala Minunilor ar putea fi facuta o troita, si eventual s-ar putea statornici o data pe an cind aici s-ar face comemorarea temerarilor care s-au sacrificat pentru explorarea pesterilor, pentru cunoastere. O procesiune sobra in care speologii ar purta citeva zeci de faclii...
Tinara stareta ne asculta cu interes, pune intrebari inteligente, iar la sfirsit convenim sa tinem legatura. Ii dau cartea de vizita cu adresa Institutului de Speologie pentru o eventuala corespondenta. Maica Stareta o ia si intreaba: dar Internet nu aveti? Ar fi mult mai simplu. Sa va dau adresa mea de e-mail".
Ajungem la Girda, unde admiram cele doua biserici. Cea veche, monument istoric, cu turla de lemn supla. Cea noua, cu o silueta mai greoaie, a fost construita chiar alaturi. Ambele iti iau ochii cu stralucirea tablei zincate.
In Girda ne aflam in fata unei optiuni: sa urcam pe Aries catre Arieseni, sau sa mergem spre dreapta. Daca o luam spre dreapta, ajungem intr-un alt tablou al suitei lui Martian Negrea: Ghetarul Scarisoara. Despre aceasta pestera vom povesti altadata mai detaliat, caci merita. Compozitorul i-a dedicat o muzica albastra, austera, potrivita prapastiei cu stalagmitele ei de gheata. In prezent se viziteaza avenul de acces, de 50 metri adincime, Sala Mare si Biserica. Cea mai propice perioada este aprilie-mai cind se formeaza stalagmitele de primavara. Scarisoara a fost prima rezervatie speologica declarata la noi in tara, in 1938. De mai bine de 20 de ani se tot vorbeste despre amenajarea si electrificarea ei, au fost facute proiecte si studii, cirpaceli si lucruri de mintuiala. Cu sprijinul Federatiei Romne de Speologie se lucreaza in prezent la un plan de dezvoltare turistica a zonei de care va beneficia si Scarisoara.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona