Sri Lanka insula de smarald
Articol
Text: Anne-Mary NECHITA

Din avion, Sri Lanka se deschide ca o uriasa ciuperca de smarald, rasarita de 25 de veacuri din apele involburate ale Oceanului Indian. Patruns in acest sacru sanctuar al vietii naturale turistul se trezeste dintr-o data imbratisat de luxurianTa padurilor exotice, in care, daca are curajul sa se afunde, va intilni flori cu colorituri si arome nebanuite. Si daca "oferta" s-ar limita doar la atit...

Dar Sri Lanka inseamna mai mult decit un paradis vegetal. Este un tarim a carui preistorie isi trage obirsia din poemul epic indian Ramayana, pentru a da nastere, acum 2000 de ani, unei revolutii budiste fara precedent. Primii locuitori ai Sri Lankai au fost nomazii vedah. Legendele ii asociaza cu yakkhas, demonii invinsi de populatia sinhaleza in jurul veacului V sau VI i.H. Un secol mai tirziu, apareau pe insula si primele regate sinhaleze, ce includeau Anuradhapura la nord. Budismul a fost introdus in regiune prin veacul III i. H., in vremea lui Mahinda, fiul imparatului indian Ashoka si, incetul cu incetul, a devenit religie in stat. Invaziile repetate din India de sud, din urmatoarea mie de ani, aveau sa farimiteze Sri Lanka si sa o lase prada ambitiilor dinastice de tot soiul. Portughezii au sosit in Colombo, capitala insulei, prin 1505, si au reusit sa obtina monopolul asupra comertului cu mirodenii, respectiv controlul formal asupra insulei, in 1597. Totusi, ei n-au fost in stare sa distruga puternicul regat sinhalez de la Kandy, care in 1658 a cerut ajutor olandezilor pentru a-i expulza pe portughezi. Acestia erau interesati mai mult de comert si profit decit de religie si pamint, si putini au ramas pe aceste meleaguri pina la debarcarea englezilor in 1796. Britanicii au fost si cei care au reusit sa anuleze suveranitatea regatului sinhalez si sa preia controlul asupra intregii insule. Cafeaua, ceaiul, scortisoara si plantatiile de cocos (lucrate cu muncitori tamili adusi din sudul Indiei) au devenit extrem de raspindite, iar engleza a devenit limba nationala. Cunoscuta ulterior drept Ceylon, Sri Lanka si-a cistigat independenta de abia in 1948, cind guvernul a adoptat o forma de doctrina socialista ce promova interesele sinhalezilor, iar sinhaleza devenea limba oficiala. Aceste masuri, alaturi de pozitia privilegiata acordata cetatenilor sinhali, au determinat minoritatea hindu tamili sa inceapa lupta pentru autonomie in zonele de nord si de est. Conflictele etnice si religioase au ajuns la apogeu o data cu cele pentru pozitie si avere. O revolta maoista survenita in 1971 a lasat in urma mii de cadavre. Un an mai tirziu tara devenea republica, iar numele oficial Sri Lanka.
In 1972, Constitutia introducea budismul ca religie oficiala si limita accesul tamililor la studii superioare. In consecinta, pina la razboiul civil n-a mai fost decit un pas. In 1985, statisticile erau ingrijoratoare - sute de mii de morti, 50.000 de refugiati, 100.000 de tamili exilati in India, nici o forma de turism... Si atrocitatile - atentate, masacre - au continuat pina in decembrie 2001, cind s-a instaurat pacea in urma tratativelor purtate de o delegatie norvegiana. O data cu ridicarea embargoului de sapte ani instaurat in teritoriile controlate de Tigrii Tamili, se pare ca pacea a devenit ceva mai mult decit un vis. Poate ca si de asta Colombo, capitala comerciala a Sri Lankai, se poate manifesta in voie, dovedindu-se galagioasa, frenetica si putin cam... nebuneasca. Si chiar daca orasul nu este la fel de interesant precum celelalte regiuni ale insulei, este un loc destul de colorat incit sa merite sa fie vizitat. De altfel, nici nu este prea greu de "descifrat". In partea de nord se afla cartierul Fort, centrul comercial al tarii, unde pot fi intilnite zeci de magazine, librarii, birouri ale liniilor aeriene si, nu in ultimul rind, Banca Centrala, pe care Tigrii Tamili au aruncat-o in aer in ianuarie 1996. Daca sinteti un pasionat de cultura puteti face un tur la turnul cu ceas, la fostul far si la resedinta presedintelui (denumit de traditionalisti "Casa Reginei"), ori puteti vizita ciorchinii de case coloniale care confera cartierului o aura de imperiu apus. Gradinile de Scortisoara, aflate inspre sud, sint cele mai exotice zone din Colombo, afisind cu nonsalanta aristocratica conace elegante, strazi perfect incadrate de copaci si... cel mai mare parc al orasului. La est se desfasoara ochilor curiosi cartierul Pettah Bazaar, un veritabil paradis al fructelor, legumelor, carnii, pietrelor pretioase, aurului si argintului, in preajma caruia se inalta Muzeul National, un inepuizabil "izvor" de piese arheologice si de arta, templele budiste si hindu, precum si citeva moschee islamice remarcabile. Si daca v-ati familiarizat deja cu Sri Lanka si cultura sa arhaica, poate ca n-ar strica sa cunoasteti si fauna. Dehiwala Zoo va asteapta zilnic cu "bratele" deschise si cu inedite spectacole cu... elefanti.
Sri Lanka insasi seamana cu o lacrima de elefant ce se prelinge din sudul continentului indian, de care este separata prin strimtoarea Palk (50 km latime). Un lant de atoli de coral formeaza celebrul Pod Adam, care pare sa lege pe sub ape cele doua state. Insula, cu o lungime de 350 km si o latime de 180 km, are aproape aceeasi dimensiune ca si Irlanda, Virginia de Vest sau Tasmania. Jumatatea sa vestica este dominata de coline frumoase si domoale, in timp ce nordul se prezinta ca o vasta cimpie desfasurata pina in peninsula Jaffna. Cel mai ascutit pisc muntos, Pidurutalagala, atinge 2.524 de m, strajuind cu semetie splendidele plaje deschise catre Oceanul Indian. Abanosul, tekul, acajuul si alte specii de arbori cu esenta pretioasa intaresc caracterul de unicat al insulei. Multe dintre acestea se regasesc in splendidele parcuri naturale care fac deliciul oricarui tur in universul sri lankez.
La doar 176 km de Colombo se intinde, pe circa 1.100 kmp, Parcul National Wilpattu, o jungla deasa, strasnic adapost pentru leoparzi, ursi si elefanti. Ceva mai departe pot fi vizitate sanctuarele naturale de la Kumana, Wirawila, Bundala si Kalametiya ori Yala, resedinta migratorilor flamingo, irisi sau fazani din mlastinile de mangrove. Acest din urma parc, amplasat la 309 km sud de Colombo, acopera o suprafata de 1.259 kmp si se invecineaza cu Sanctuarul Elefantilor Lahugala. Un alt pol care magnetizeaza turistii avizi de natura este Uda Walawe, situat la 170 km sud-est de capitala. Aici pot fi observate in voie hirjoneala elefantilor ori a caprioarelor, mistretilor, sacalilor si rarilor bizoni de apa. Nu mai putin atractiv este Sinharaja, ce adaposteste sute de animale pe cale de disparitie, dar si specii endemice din zona de vegetatie tropicala. Acest tip de clima transforma Sri Lanka intr-o ideala destinatie de vacanta tot timpul anului. Cele mai ispititoare plaje se afla in estul si nordul insulei, dezvaluind vilegiaturistilor secretele nisipurilor aurii, ale apelor cristaline si calde, ale exoticelor lagune, ale porturilor naturale si splendidelor gradini subacvatice de corali. Nu degeaba insula a fost denumita de calatori "tara fetelor zimbitoare".
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona