Editorial - Pledoarie pentru ecoturism
Articol
Vorbeam, deunazi, cu un personaj de vaza pe arena politica romaneasca despre simpozionul "Orizont 2025" si importanta turismului ecologic. Omul, cu vadita ironie in glas, mi-a raspuns ca "ecoturismul este doar o fatada, o tactica de a atrage beneficii prin practici de exploatare vechi de cind lumea, insa putin". Pe moment, m-a lasat fara replica.
Ar fi trebuit sa-i explic ca in acceptiunea unora ca mine, si sint multe milioane de "naivi" in lumea asta, ecoturismul reprezinta o forma responsabila de turism. Ca este practicat in zone naturale. Ca presupune conservarea mediului si sustine bunastarea populatiilor locale. Dar ca, din nefericire, nefiind legal protejat, este vulnerabil in fata exproprierii si folosirii lui in modul cel mai eronat cu putinta.

Mi-ar fi replicat, probabil, ca si la nivel de OMT (Organizatia Mondiala a Turismului) sint "sceptici" care vad ecoturismul descris de mine drept un domeniu ce afecteaza ireversibil mediul, fiind prea centrat pe consumator. Ar avea dreptate, daca ne-am pune ochelari de cal si am ignora ca veniturile atrase de ecoturism pot fi redirectionate catre educatie, cercetare, sanatate... Asa cum s-a intimplat, spre exemplu, cu cele 40 de procente din PIB, incasate de Costa Rica, in 2003, de pe urma ecoturismului. Ar avea dreptate, daca Societatea Americana a Agentiilor de Turism (ESTA) nu ar fi adoptat "cele 10 porunci" ale ecoturismului - respectul fata de natura, lipsa oricarei interferente cu teritoriile si siturile virgine, educatia ecologica, respectul fata de intimitatea si demnitatea celorlalti, interzicerea achizitionarii de plante si animale din specii endemice, neabaterea de la traseele dinainte stabilite, stimularea implicarii in programe de conservare a mediului, stoparea poluarii fonice, recompensarea celor care se implica in conservarea energiei si a mediului, a calitatii apei si a aerului, reciclare etc. si incurajarea organizatiilor de a respecta normele de mediu - si nu ar incerca sa le ridice la rang de lege. Si poate n-ar strica sa le urmam si noi exemplul, daca tot sarbatorim in fiecare an, pe 5 iunie, "Ziua Mondiala a Mediului". Nu de alta, dar poate vom reusi sa mai schimbam putin "fatada" si, de ce nu, atitudinea civica a unor "sceptici", fie ei si personaje ilustre.Anne-Mary Nechita
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona