Pestera uriasa din Cetatile Ponorului
Articol
Iar daca de la Scarisoara facem un salt, ajungem tocmai la Cetatile Ponorului, a doua mare pestera a Apusenilor careia i se dedica unul dintre momentele suitei. Cetatile sint de fapt o imensa pestera, cu o intrare de 70 metri inaltime si care continua cu o galerie imensa inca doi kilometri. O adevarata minune a carstului european si o tura clasica in traseul oricarui turist care vine vara la Padis. Trecind prin portalul maret, coborim peste, printre si pe sub bolovani, ocolim citeva repezisuri si lacuri si cu incaltamintea uda, admiram o gigantica fereastra prin care se filtreaza lumina, iar dupa citiva metri de orbecaiala urcam o panta de grohotis si iesim din nou la soare intr-un gigantic amfiteatru carstic. Cine e curios sa urmeze in aval cursul piriului Cetatilor are de strabatut mai multe lacuri, pina la un sifon terminal. Este insa nevoie de costum de neopren sau barci pneumatice usoare si in orice caz de o perioada cu timp frumos stabil, caci bustenii agatati de tavan la peste 20 metri inaltime ne dau o idee despre ce se intimpla aici la viituri.
Muzica inalta a compozitorului ne sugereaza misterul boltilor si aventura piriului subteran, dar adevarata simfonie a Cetatilor se cinta acolo, in adincime, unde apele se pravalesc in cascade, facind stincile sa vibreze.
In Girda putem face un popas la Casa Speologilor, situata dincolo de apa, chiar la confluenta Piriului Girda Seaca cu Piriul Ordincusa. Aici exista conditii de cazare pentru 25 de persoane, ghid-speolog expert si un punct de informare despre pesterile din zona. Casa Speologilor se afla in administratia Federatiei Romne de Speologie, si programarea cazarii precum si inscrierea la excursii si scoli de initiere in speologie se face la sediile federatiei din Oradea, Cluj, Bucuresti.
Daca de la raspintia de linga biserici pornim spre stinga, dupa numai sase kilometri ajungem la Arieseni. Vara este doar un loc pitoresc si linistit, dar iarna devine o tot mai cautata statiune de schi. La Patrahautesti linga Arieseni sint moti priceputi in confectionarea de ciubere si mai ales de tulnice. Stiu sa le faca, sa cinte din ele si chiar sa le vinda la preturi foarte modice. Am cumpara unul, avea cam trei metri metri lungime si abia a incaput in compartimentul de tren. Acasa am incercat sa cintam din el, dar dupa ce ne-am inrosit de efort, singurul rezultat a fost ca au inceput sa urle toti ciinii din cartier.
Asa ca am rasucit butonul si din boxe s-a revarsat somptuoasa si evocatoare muzica lui Martian Negrea.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona