Galati - o poarta catre Dunare
Articol
Aruncat de soarta la imbratisarea de ape a Prutului cu Siretul si Dunarea, Galatiul poarta intr-insul toata fascinatia si misterele unui oras cosmopolit. Oriunde te-ai afla la promenada - pe stradutele unduitoare si ticsite de autovehicule, in Parcul Central ori pe faleza Dunarii -, metropola aceasta iti va dezvalui, incetul cu incetul, trecutul, lasindu-te sa-i savurezi cu nostaalgie melanjul ametitor de Orient si Occident.

Bogatia si valoarea biologica a Dunarii, frumusetea si originalitatea peisajului cu o flora si o fauna unica si variata au atras de mult iubitori de natura, cercetatorii, vinatorii si turistii. Asta pentru ca Dunarea este inedita in culori si lumini schimbatoare, in freamat de ape, de frunze si ciripit de pasari, stralucind pe intregul curs, pina la Marea Neagra. Si cu toate ca nu este cel mai mare fluviu al continentului nostru, totusi, Napoleon l-a numit "regele fluviilor Europei". Prezenta Dunarii in imaginea Galatiului transfigureaza totul, emana vitalitate. Acest mare fluviu, dezvaluit de pictorii ce i-au surprins farmecul peisajului, fixeaza Galatiul ca pe o creatie a sa, oferindu-i gratie si mirific - cum numai natura stie sa o faca. Cel mai bine se poate admira, insa, maretia fluviului pe faleza, un spatiu cuprins intre linistitorul luciu al Dunarii si apasatoarele blocuri, neinspirat colorate in note aproape programate spre griuri si cenusiu, ce ofera tineretului si familiilor o placuta plimbare, preferata in sezonul cald si zilele nelucratoare.

De asemenea, promenada se poate face si pe plaja de circa 6,4 hectare, aflata in partea de sud - vest a orasului. Aceasta ete aproape unica zona unde s-a valorificat, pentru agrement, asezarea orasului pe malul Dunarii. Bazinele de inot pentru adulti si copii, spatiile verzi, utilitatile pentru practicarea sporturilor de plaja, parcarile auto si facilitatile sanitare implinesc un program urban complex si necesar de relaxare si agrement. Extinderea terenului acoperit cu nisip, marirea numarului de bazine, amenajarea unui miniport pentru ambarcatiuni usoare, spatii de cazare si sporirea serviciilor pot transforma plaja orasului intr-un loc cu facilitati de statiune in sezonul cald.
In aceeasi categorie de zona, cu un potential ridicat pentru odihna si petrecere a timpului liber, se situeaza si Padurea Girboavele. Conditiile naturale - padure de stejaris, suprafata destul de mare - 327,5 hectare - si apropierea de oras - 20 km - o recomanda cu prisosinta.

Pentru vizitatori, reperele culturale ale orasului Galati dau marturie asupra evolutiei comunitatii urbane de-a lungul anilor. Trebuie mentionata aici activitatea celor trei teatre profesionale, a muzeelor, a bibliotecilor, a caselor si centrelor de cultura, care pot oferi o gama variata de informatii si loisir pentru cine este interesat si, nu in ultimul rind, manifestarile cultural - artistice si sportive, care se desfasoara anual in organizarea Consiliului Local si a Primariei, cu sprijinul celorlalte institutii publice si private din municipiu. In plan traditional este relevanta continuitatea actiunilor inscrise in programul "Serbarilor Galatiului", "Zilei Internationale a Copilului", "Zilei Marinei Romane", sarbatorilor crestinesti de Pasti si de Craciun. Evenimentul care constituie astazi apogeul manifestarilor culturale si artistice din oras, organizat anual, in perioada 28-30 noiembrie, este denumit "Serbarile Galatiului", desfasurat sub patronajul Sf. Apostol Andrei. An de an, manifestarile legate de aceasta capata un continut tot mai bogat, prin diversificare si amploare, polarizind tot mai mult atentia localnicilor.
Galatiul, oras-port, serbeaza deopotriva si "Ziua Marinei Romane" (vechea "Sarbatoare a apelor"), pe 15 august a fiecarui an. Cu acest prilej, marinarii aduc ofranda Sfintei Maria, protectoarea celor care strabat lumea pe apa. Aceasta sarbatoare este un bun prilej ca marinarii sa-si demonstreze maiestria prin jocurile traditionale pe apa (nunta si rapirea miresei de catre pirati, vinatoarea de rate, prinderea porcului la scondru) si de uscat (fuga cu oul in lingura, fuga-n sac, trasul la parima, scandenberg etc.).
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona