Apele termale, o bogatie necunoscuta a Bucurestiului
Articol
Text/Foto: Ema Cojocaru

Am auzit de existenta acestor ape termale din diferite locuri. Mi s-au parut a fi mai mult zvonuri. Pare de necrezut ca in vecinatatea unei capitale sa existe o asemenea resursa turistica si balneara, care sa ramina practic nevalorificata timp de 20 de ani! Si iata ca, totusi, Bucurestiul are ape termale. Studiile de specialitate au demonstrat ca apele capitalei au calitatile curative ale apelor de la Herculane, cunoscute si valorificate de secole. In Bucuresti, singurul centru amenajat este un mic strand acoperit, cvasinecunoscut, frecventat in fiecare an de aceiasi pacienti fideli.

Budapesta se bucura de beneficiile acestor ape termale inca de pe vremea romanilor, din secolul al II-lea, asa cum si Baile Herculane au avut aceeasi sansa pe teritoriul romanesc. Apele termale din apropierea Bucurestiului au fost descoperite insa abia in secolul XX, in 1983, la sute de ani distanta de cele ale capitalei Ungariei, care si-a cistigat in acest rastimp faima de oras al bailor termale. In Budapesta, cele mai cautate sint baile turcesti, adevarate capodopere de arhitectura, desi pe linga aceste pitoresti asezaminte istorice au aparut multe alte bai moderne, acoperite sau in aer liber. In Bucuresti, cu toate ca au trecut deja vreo 20 de ani de la descoperirea acestor ape termale, pe locul prospectiunilor au ramas aceleasi foraje sigilate, nevalorificate, singura amenajare fiind strandul cu apa termala din spatele Casei Presei Libere, de altfel si primul foraj efectuat in Bucuresti. Totusi, in toti acesti ani se puteau realiza mult mai multe structuri balneare, care ar fi avut cu siguranta un succes imens printre locuitorii capitalei si ar fi sporit atractiile turistice ale orasului.

Primul foraj de specialitate a fost executat in 1982-1983, iar studiile si analizele efectuate aici au stabilit ca apele termale sint sulfuroase, clorurate, cu un continut scazut de bicarbonat de sodiu, avind o temperatura de 41 de grade Celsius. Apele dispun deci de proprietati terapeutice remarcabile, atit prin termalitate, cit si prin continutul de hidrogen sulfurat, de 15 mg/l, fiind recomandate in special in cura externa. Calitatile curative ale acestor ape au fost testate de Institutul National de Medicina Fizica, Balneoclimatologie si Recuperare Medicala, precum si de Centrul Metodologic de Reumatologie Bucuresti, care le-au recomandat ca deosebit de benefice in tratarea afectiunilor aparatului locomotor, a celor post-traumatice, neurologice periferice si cardiovasculare. Un alt avantaj pe care il au apele acestui foraj, situat in zona Lacului Baneasa din spatele Casei Presei Libere, ar fi si temperatura lor (41 de grade Celsius), apropiata de cea utilizata in balneatie, nemaifiind necesara racirea sau incalzirea acestora, fapt ce reduce costurile de valorificare. Bucurestenii care stiu de existenta strandului amenajat de Foradex vin aici sa isi trateze diverse probleme de sanatate si sa petreaca o zi relaxanta la plaja, majoritatea optind pentru sistemul de abonamente. Din pacate, capacitatea bazei terapeutice este redusa, dispunind de un singur bazin acoperit, acesta fiind probabil unul dintre motivele pentru care nu i se face publicitate. Nu exista nici unitati de cazare, in schimb pacientii beneficiaza de sauna, doua sali de fitness si un punct medical. In afara forajului din spatele Casei Presei Libere, la nord de Bucuresti se intinde un lant de aproximativ 15 sonde cu ape termosulfuroase cu calitati terapeutice asemanatoare, singura diferenta fiind temperatura, care creste pe masura departarii de capitala - spre Snagov, depaseste 80 de grade Celsius. Exploatarea este favorizata de presiunea de zacamint constanta in timp, precum si de debitul mare, peste 100 mc/ora/sonda. Calitatile fizico-chimice si curative ale acestor ape le situeaza alaturi de cele mai renumite ape termosulfuroase romanesti, de la Herculane, Felix, Calimanesti. Zacamintul de ape geotermale se extinde spre zona Balotesti (linga unitatea medicala din localitate), zona Otopeni (la foarte mica distanta de Clinica de Geriatrie Otopeni), zona Snagov (aproape de Lacul Snagov si de unitatile de cazare din zona), zona Moara Vlasiei (spre Manastirea Caldarusani), zona Cozieni (inspre est, in apropierea soselei spre Constanta). Toate aceste foraje se afla in zone avantajate ecologic, care sint, in cea mai mare parte, valorificate turistic. Cei care achizitioneaza terenuri in aceste zone au avantajul de a beneficia de piscine cu apa fierbinte, cu proprietati curative.

"Apele geotermale din jurul capitalei pot face din Bucuresti si din zona sa verde de nord o adevarata capitala a sanatatii", ne-a declarat dr. Laviniu Munteanu care, cu sprijinul institutelor de proiectari din Bucuresti, a realizat impreuna cu ing. Mihail Smarandescu, directorul general al Foradex, un proiect privind construirea unui centru balnear adecvat unui oras-capitala. Centrul, care a ramas deocamdata in stadiul de proiect, ar dispune de circa 300 de paturi, putind primi aproximativ 500 de pacienti zilnic. Cea mai mare parte a pacientilor, rezidenti ai capitalei, vor beneficia de tratament ambulatoriu. Asezarea complexului ar fi una dintre cele mai pitoresti din oras, chiar pe malul Lacului Baneasa din spatele Casei Presei Libere, vizavi de fosta baza de agrement a BTT.
Cum in apropierea Bucurestiului nu exista nici o statiune balneara, aparitia in plina zona de interes a unor complexe terapeutice ar acoperi un mare gol pentru populatia numeroasa a capitalei. Succesul deosebit de care s-ar bucura exploatarea zacamintelor de ape termale este prefigurat si de prezenta chiar in limitele orasului a viitorului centru balnear, un element deloc de neglijat pentru persoanele virstei a doua si a treia, principalii beneficiari ai calitatii curative a acestor ape. Iar prezenta in apropiere a hotelurilor Sofitel, Crown Plazza, Parc, ofera posibilitati de cazare aditionale.
Exista insa si alte modalitati de valorificare a acestei resurse a Capitalei: temperatura apelor, tot mai ridicata spre nord, poate fi utilizata la incalzirea locuintelor sau a serelor, prin sistemul de schimb caloric, apa termala cedind caloriile unei ape obisnuite, care incalzeste ulterior locuinta. Mineralizarea este redusa, astfel incit efectele de coroziune sint restrinse. In vestul tarii, in judetele Arad si Bihor, zacamintelor de ape termale li s-a dat de multa vreme aceasta utilizare. Dezavantajul descoperirii mult prea tirzii a apelor termale din zona Bucurestiului se pare ca este dublat de situatia incerta a turismului romanesc. Daca pina in 1989, nevalorificarea apelor termale ar fi putut fi pusa pe seama faptului ca se prefera dirijarea populatiei catre statiunile balneoclimaterice existente, in prezent motivul nu poate fi decit clasica aminare a unor probleme de interes general. Se pare ca exista totusi solicitari, din partea unor investitori romani si straini, pentru amenajarea unor hoteluri de cura de dimensiuni reduse, cu posibilitati de cazare si masa pentru cei din afara orasului.

Calitatile incontestabile ale acestor ape termale si prezenta lor in proximitatea capitalei sint factori ce le situeaza in avantaj. Este surprinzatoare insa trecerea sub tacere a acestei resurse de mare interes national si international, Bucurestiul fiind vizitat anual de mii de turisti. Multi dintre bucuresteni nici nu stiu de existenta zacamintelor din preajma capitalei, "uitate" la zeci de metri in subteran. Desi s-a propus in diverse moduri valorificarea acestei resurse importante, transformarea Bucurestiului intr-o capitala a apelor termale intirzie. Turismul este, din nou, lasat pe ultimul plan...
Materialul a fost realizat cu sprijinul companiei Glacial Prod Srl.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona