Proiecte MTCT, in formula ANT
Articol
Italienii prefera Romania
In perioada 3-10 iunie 2004 s-a aflat in Romania, la invitatia Autoritatii Nationale pentru Turism, o delegatie formata din sase jurnalisti din Italia, reprezentanti ai publicatiilor: Corriere Laziale, Italia Serra, Travelling Interline, Guida Viaggi, BellaEuropa. Din grup a mai facut parte si doamna Teresa Carruba, presedinta Asociatiei ziaristilor de turism din Italia - Sinequanon.
Pe parcursul a sapte zile, grupul a efectuat un tur de documentare prin tara, programul debutind cu vizitarea principalelor obiective turistice din Bucuresti: Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, si a continuat cu vizitarea Centrului de ceramica Marginea din Tirgu Neamt, a manastirilor Sucevita, Moldovita, Voronet, dar si a manastirilor Neamt, Varatec si Agapia.
Invitatii au mai vizitat statiunile Covasna, Poiana Brasov si Castelul Bran, precum si statiuni de pe Valea Prahovei, incepind cu Sinaia, unde au putut admira Castelul Peles, apoi Azuga si Predeal. In programul vizitei a mai fost inclus un tur al oraselor Piatra Neamt si Curtea de Arges si vizitarea citorva orase turistice precum: Sibiu - unul dintre cele mai vechi centre culturale romanesti, Sighisoara - unul dintre putinele orase-cetate din Europa locuite inca, si Tirgu Mures, cu ambianta sa geografica pitoreasca. Totodata, au mai putut admira splendorile oferite de Cheile Bicazului, un adevarat simbol al frumusetii naturii pamintului romanesc.
Vizita s-a incheiat cu intilnirea dintre ziaristi si reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Turism, ocazie cu care invitatii si-au exprimat parerile cu privire la calatoria de documentare in Romania. Au fost placut impresionati de frumusetile si potentialul turistic al tarii noastre, de caldura si ospitalitatea cu care au fost primiti in pensiunile agroturistice, dar si in celelalte structuri de cazare. Au apreciat modul in care s-a dezvoltat agroturismul si au remarcat imbunatatirea calitatii serviciilor si a infrastructurii din turismul romanesc.

Pe Litoral continua controalele
Inspectorii Directiei Control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism continua seria controalelor privind legalitatea functionarii structurilor de primire si calitatea serviciilor turistice oferite.
In perioada 1-5 iunie 2004 au fost verificate un numar de 132 unitati, dintre care 56 de cazare si 76 de alimentatie publica din judetele Constanta, Mures si Harghita.
In statiunea Mamaia, judetul Constanta, hotelurile Parc, Sulina, Venus, Doina, Coral, Unirea, Albatros, Tomis nu indeplineau criteriile minime obligatorii de clasificare in conformitate cu prevederile H.G. nr. 1328/2001 art. 10 lit.b si O.M.T. nr. 510/2002.
La Hotel Coral nu erau afisate in camere instructiunile de utilizare a telefonului si lista preturilor pentru produsele din minibar.
Hotel Unirea nu respecta cerintele H.G.R. 1328/2001 art. 7 pct. f. In aceasta locatie s-au constatat: lipsa uniformelor pentru personalul din receptie, nu se incasa contravaloarea serviciilor prin plata pe carti de credit, lipsa cosurilor de gunoi cu capac, lipsa sapunului lichid in dozator, lipsa rolei de hirtie pentru sters miinile, lipsa cuierelor din cabinele wc, lipsa telefoanelor in camere.
De asemenea, s-au constatat infiltratii sau urme de infiltratii in holul receptiei si pe etajele 1, 4, 6, 7, 10; tapiseria fotoliilor era rupta, uzata, mobilierul necesita reconditionare, mochetele erau patate si necesitau inlocuire, iar rezervoarele wc erau vechi si ruginite.
Hotel Flora si hotel Minerva nu aveau afisate numerele de telefon ale Autoritatii Nationale pentru Turism, nerespectind astfel prevederile H.G.R. 1328/2001 art.10 lit. c.
Tot in Mamaia, la hotel Pescarus, s-a constatat ca nu se transmisesera Autoritatii Nationale pentru Turism tarifele maximale de cazare, incalcindu-se astfel prevederile H.G.R. 805/2001, art. 4 lit. a, iar hotelul Central practica tarife ce depaseau preturile maximale transmise Autoritatii Nationale pentru Turism.
In judetul Mures: hotel, restaurant si bar de zi Transilvania, motel + restaurant Number 1- Corunca, Motel + restaurant Stejaris - DN km 60, toate din Tirgu Mures, si hotel + restaurant Steaua - Sighisoara, nu indeplineau conditiile H.G.R. 1328/2001 art. 10 lit. a cu privire la desfasurarea activitatii in structuri de primire turistice neclasificate, detineau certificate de clasificare expirate sau cu o alta structura a spatiilor decit cea stabilita prin certificatul de clasificare.
Aceleasi deficiente au fost descoperite si in locatii din judetul Harghita: Hotel Rubin - Gheorghieni, Pensiunea Beluci, Camping Univers - Tusnad; Cabana Bradet - DN Miercurea Ciuc - Odorheiul Secuiesc.
Totodata, motelul Turist - Lacul Rosu, hotelul Olt - Tusnad din judetul Mures, hotelul Alunis - Sovata din Harghita si hotelul Sport din Tirgu Mures nu indeplineau criteriile minime obligatorii de clasificare in conformitate cu prevederile H.G. nr. 1328/2001 art. 10 lit.b si O.M.T. nr. 510/2002.
Pentru deficientele constatate au fost aplicate sanctiuni contraventionale in suma totala de 385.000.000 lei (pensiunea Tempo, motel Stejaris, hotel Transilvania, hotel Sport, motel Number 1- Tirgu Mures, hotel Alunis - Sovata, Hotel Steaua - Sighisoara, cabana Bradet - Miercurea Ciuc, hotel Pescarus, hotel Unirea, hotel Tomis, hotel Flora, hotel Parc, hotel Central, hotel Minerva - Mamaia, pensiunea Beluci - Odorheiul Secuiesc, Camping Univers-Tusnad, au fost date opt avertismente (hotel Coral, hotel Sulina, hotel Venus, hotel Delta, hotel Doina - Mamaia, hotel Olt - Baile Tusnad, Hotel Rubin - Gheorghieni, motel Homorod - comuna Vlahita, judetul Harghita) si a fost declasificata o structura de primire a turistilor, respectiv hotelul Unirea din Mamaia, de la 2 la 1 stea.
Au fost stabilite termene pentru remedierea deficientelor constatate, unele fiind deja efectuate in timpul actiunii de control.

ANT deschide punti noi catre Ungaria
Nicu Radulescu, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, a participat la deschiderea primei Conferinte Ungaro-Romane a Intreprinzatorilor in domeniul turismului, care se desfasoara la Gyula - Ungaria - in perioada 2-5 iunie 2004. Cu aceasta ocazie a fost semnat, in prezenta Secretarului de Stat Bela Pal si a altor oficialitati din Ungaria, protocolul de colaborare in domeniul turismului intre cele doua tari.
Au avut loc dezbateri in cadrul carora s-a subliniat disponibilitatea ambelor parti de a dezvolta in continuare, in cadrul organismelor europene si internationale, relatii de cooperare in domeniul turismului intre cele doua tari, prin organizarea de programe complementare pentru promovarea pietelor extraeuropene, cum ar fi: vacantele de sanatate, gastronomia si circuite ale vinurilor, turismul cultural, vizitarea Romaniei si Ungariei cu bicicleta si altele.
Programul "Drumul Vinului" a fost apreciat de partea maghiara, care a dorit sa sustina acest proiect si chiar a propus sa fie extins si in Ungaria.
Au fost remarcate eforturile Birourilor turistice ale Romaniei si Ungariei in distribuirea informatiilor in cele doua tari.
S-au discutat aspecte cu privire la dezvoltarea turismului automobilistic prin extinderea cooperarii intre cluburile automobilistice din ambele tari; eventualitatea unor schimburi de experti in domeniul industriei hoteliere si turismului de sanatate; dezvoltarea de programe comune pentru tineri si organizarea de vizite de documentare pentru ziaristi si creatori de opinie.
De mentionat este faptul ca numarul de vizitatori din Republica Ungara in Romania a crescut cu 133,4% in anul 2003, ajungind la 1.537.114, fata de 1.150.599 in anul 2002.
"Acordul nostru prevede un schimb de informatii privind dezvoltarea in domeniul turismului din cele doua tari, progresul inregistrat in relatiile bilaterale turistice si recomandari privind dezvoltarea in continuare a cooperarii dintre cele doua state. Am hotarit impreuna sa organizam programe complementare pentru promovarea pietelor extraeuropene, cum ar fi vacante de sanatate, gastronomie, circuite ale vinurilor, vacante de turism cultural. Am convenit sa organizam schimburi de experti in domeniul industriei hoteliere si al turismului de sanatate, programe de dezvoltare regionala. Am convenit dezoltarea unor programe care sa avantajeze ambele tari, programe de dezvoltare regionala, in special programe axate pe circuite culturale, cum ar fi Budapesta-Bucuresti, circuite care sa promoveze Delta Dunarii ca o destinatie turistica unica a Romaniei. Toti cei prezenti au scos in evidenta relatiile excelente in domeniul turismului dintre Romania si Ungaria", a declarat cu aceasta ocazie Nicu Radulescu, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

Ghidul Hachette descopera Romania
Ghidul "Sa descoperim Romania", care face parte din colectia Blue Evasion a editurii Hachette, unul dintre liderii mondiali in domeniu, propune numeroase itinerarii, insotite de harti precise si de o selectie completa de adrese: hoteluri, restaurante, pensiuni, ateliere de mestesuguri, tirguri si activitati in aer liber.
Sint prezentate Bucurestiul si imprejurimile, Tara Romaneasca, cu resedintele ei princiare, Banatul si peisajele sale dunarene sau de munte, Muntii Apuseni - cu cetatile dacice traditionale, sudul si centrul Transilvaniei - cu cetatile si satele saxone din Sibiu si Timisoara, Maramuresul - cu vaile inverzite si celebrele biserici de lemn, Moldova, cu spectaculoasele manastiri bucovinene, Dobrogea cu splendida Delta a Dunarii, care adaposteste cea mai mare rezervatie ornitologica din Europa, precum si Litoralul Marii Negre, cu vestigiile antice si plajele frumoase.
"Pregatiti-va excursia" este prima parte a ghidului turistic "Sa descoperim Romania" si prezinta principalele locuri si atractii turistice, facind o prezentare a tuturor regiunilor promovate prin acest ghid. Dintre acestea, amintim: Transilvania, Maramures, Moldova si Bucovina, muntii si colinele Moldovei, Dobrogea.
In acest capitol este realizat un rezumat tematic al principalelor locuri turistice si atractii din Romania: natura, arhitectura (religioasa, traditionala, castele), pictura, muzica, arta si artizanat, gastronomie, festivaluri si traditii.
Sint oferite informatii cu privire la formalitatile privind intrarea in tara: viza de intrare (daca este cazul), reglementarile vamale, securitate si sanatate, tip de asigurare medicala, si sint prezentate bancile, valuta locala si ratele de schimb.
Cei care doresc sa petreaca o vacanta in Romania primesc, prin intermediul ghidului, sugestii de circuite pe care si le pot alege in functie de durata sejurului (sfirsit de saptamina, o saptamina, doua sau trei saptamini); sint oferite recomandari privind perioada cea mai buna de vizitare a zonelor turistice, precum si modalitatea de calatorie: pe calea aerului, pe sosele, cu trenul sau feribotul.
Tot in prima parte se regasesc o serie de informatii practice cu privire la: serviciile postale, bucataria romaneasca, festivaluri, locuri de cazare, timpul local, ore de deschidere a diferitelor atractii turistice (muzee, palate, castele, etc) informatii turistice, posibilitati de conectare la internet, limbi vorbite pe teritoriul Romaniei, tarife si modalitati de transport intern, precum si informatii referitoare la sport si agrement.

Ghidul Hachette va invita sa "Vizitati tara"
In acest numar continuam prezentarea Ghidului turistic "Sa descoperim Romania". Urmatoarele capitole fac o descriere a istoriei Romaniei si prezinta, in detaliu, toate zonele de interes turistic ale tarii.
"Descoperiti Romania", cea de a doua parte a ghidului, prezinta aspectele cheie ale istoriei politice si culturale a Romaniei.
Este facuta o prezentare a evolutiei noastre:
l din antichitate pina in evul mediu: preistorie, coloniile grecesti, dacii, perioada romana, crestinismul, migratiile;
l de la Principate la Regatul Roman: cele trei tari romanesti si legendele lor (Valahia - Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania)
l de la Principate la Romania Mare: unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, independenta, primul razboi mondial, unificarea Romaniei;
l Romania in secolul XX: intre cele doua razboaie mondiale, dictatura si fascism, al doilea razboi mondial, aparitia comunismului, "Romania Rosie", comunismul nationalist al lui Ceausescu, noua democratie romana, calea spre Europa.
Partea a doua mai cuprinde informatii despre Romania de astazi: trasaturi caracteristice ale tarii si ale modului de viata romanesc.
Este descrisa geografia Romaniei cu tot ce contine ea: relief, regiuni administrative, institutii politice, fauna si flora, populatie si minoritati, poporul roman vazut din afara. Activitatea economica - prezentata prin cifre si generalitati - principalele proprietati in agricultura, resursele petroliere si de alta natura, dificultatile industriei, noi oportunitati si noi tehnologii.
Este redata viata de zi cu zi: scoli, sanatate, mass media, activitati, campionate sportive. Sint prezente si informatii despre traditia romaneasca: arta constructiilor, ocupatiile de la sat, nunti, familia rurala, traditii religioase.
Arta romaneasca este pusa in valoare prin prezentarea marilor artisti romani din domeniul picturii, al literaturii si teatrului, maestrii ai muzicii populare si clasice, precum si din domeniul cinematografiei.
"Vizitati tara" este un indemn pe care autorul ghidului il transmite cu multa caldura tuturor celor care isi doresc sa petreaca o vacanta de vis.
"Vizitati tara", cea de a treia parte a ghidului, cuprinde o ampla descriere a zonelor de interes turistic:
l Bucurestiul si imprejurimile: Mogosoaia, manastirile de la Cernica, Caldarusani, Snagov, Tiganesti, Pasarea;
l Tara Romaneasca, cu resedintele ei princiare: plimbari pe Arges, manastirile din Oltenia, viile si vulcanii noroiosi din jurul Buzaului;
Timisoara si Banat: Timisoara si imprejurimile sale, intre Dunare si Muntii Banatului.
l zona Muntiilor Apuseni, cu cetatile dacice traditionale;
l sudul Transilvaniei, cu cetatile si satele saxone din Sibiu si Timisoara, Sighisoara - plimbari prin cetatile medievale din Sighisoara, Sibiu, Brasov si imprejurimi (Prejmer, Bran, Sinaia).
l nordul si centrul Transilvaniei;
l Maramuresul, cu vaile inverzite si celebrele biserici de lemn, Sighetul Marmatiei si imprejurimile, vaile Mara si Cosau, Valea Izei, Viseu si trenul Vaser;
l Moldova, cu spectaculoasele manastiri bucovinene;
l dealurile Moldovei: manastirea Probota, manastirea Voronet, Iasi si imprejurimile acestuia;
l Muntii Carpati: manastirile din Neamt, Piatra Neamt, precum si splendorile oferite de Cheile Bicazului;
l Dobrogea, cu splendida Delta a Dunarii, care adaposteste cea mai mare rezervatie ornitologica din Europa, litoralul Marii Negre, cu vestigiile antice si plajele frumoase.

In ultima parte a ghidului, "Aflati mai multe despre Romania", sint incluse informatii utile: Vocabular francez- roman; Glosar; Bibliografie; Index de carti; Index general.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona