Vinurile Aradului
Articol
Text & foto: Victor Raicu

Deschid cartea vietii mele de om care a batut paminturile acestea in lung si in lat. Deschid cartea vietii si, plecindu-ma cu adinca smerenie, ma trezesc in fata unei imagini sacre: un om si o vita de vie. Un om care, in adierea mingiietoare a vintului toamnei, se "hirjoneste" cu coardele si redevine copil, redescoperind cu placere arta de a trai. Cu sine si... cu altii. Caci vinul l-a impins sa faca cel mai emotionant gest din istorie - o invitatie la masa.

Dealurile si sesurile intinse ce strajuiesc Lunca Muresului la vest de Muntii Zarandului, intre Lipova si Ineu, reprezinta zona prielnica cultivarii vieti de vie. In aceasta parte a Vaii Muresului este situata renumita podgorie aradeana "Minis-Maderat". Dintre localitatile aflate in aceasta podgorie mentionam: Siria, Misca Maderat, Galsa, Cuvin, Ghioroc, Minis, Paulis si Baratca.
Inceputurile cultivarii vitei de vie in podgoria aradeana coboara pina in vremea dacilor, cele mai vechi documente referitoare la zona viticola aradeana datind din prima jumatate a secolului al XI-lea. In anul 1636, principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi, construia la Mocrea o pivnita pentru vinuri, care exista si astazi. Soiurile cultivate sint atit cele albe, cit si cele rosii, ponderea acestora fiind diferita de la un centru viticol la altul. Din secolul al XVIII-lea au inceput sa fie cunoscute vinurile rosii de Minis. Vinul rosu din soiul Cadarca s-a preparat prima data in anul 1744 mai intii la Minis, iar apoi la Ghioroc, Paulis si Cuvin. Imparatul de la Curtea din Viena isi trimitea lunar solii in podgoria aradeana pentru a aproviziona cramele regale cu acest soi de vin. In anul 1862, in cadrul unui concurs organizat la Londra, vinul rosu de Minis a obtinut cea mai mare distinctie, respectiv "Rege al vinului".
In crama Statiunii Viticole Minis se afla cea mai veche colectie de vinuri din Romania, datind din anul 1926. Cel mai mare butoi pentru vin din Romania, cu o capacitate de 70.124 litri, se afla expus la crama din Minis, din anul 1935. In cadrul Statiunii de Cercetari Viticole din Minis functioneaza Muzeul Viei si Vinului, iar pivnita special amenajata pentru degustari de vinuri ofera posibilitatea prezentarii soiurilor rosii si albe ale zonei. Alaturi de renumitele podgorii si pitorescul Vaii Muresului, calatorul are posibilitatea sa viziteze cetatile medievale de la Ineu, Dezna, Soimas si Siria, castelele ridicate in secolele XVII-XIX de la Odvos, Conop, Bulci, Savirsin si Petris.

La Siria, in urma cu 155 de ani se nastea Ioan Slavici, al carui muzeu ce-i cinsteste trecerea prin viata fiinteaza din 1960 in Castelul Bohus, intrucit casa parinteasca nu mai exista de la inceputul veacului trecut. Ioan Slavici s-a nascut in bogata podgorie a Aradului si avea sa inchida ochii printre viile Vrancei, la Panciu, in 1925. Poate ca dealurile moldave incarcate cu rodul vitei de vie l-au facut sa se simta aproape de meleagurile copilariei si, de buna seama, din foisorul unde-si scria ultimele pagini ale amintirilor, imaginile primilor ani de viata se derulau cu limpezime, in universul lor firesc.

Caci din povestirile lui Ioan Slavici, stim ca Siria, aflata in plina podgorie aradeana, este cea mai mare si mai de frunte dintre asezarile acesteia, iar sirienii, podgorenii cei mai de isprava.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona