FOTOGEOGRAFICA - un concurs si o stare de spirit
Articol
Text & foto: Ema Cojocaru

A inceput ca o expozitie restrinsa a studentilor de la Facultatea de Geografie, iar acum s-a extins la nivel national. Ajunsa la cea de-a opta editie, manifestarea isi pastreaza in continuare caracterul tineresc, dar are ambitia de a se extinde si peste hotarele Romaniei, devenind o competitie internationala.

Nu poti sa intri cu adevarat in atmosfera concursului decit participind. Si, o data inscris, incep emotiile. Astepti cu sufletul la gura expozitia cu fotografiile participante, si apoi dai un tur rapid salii, cautindu-ti cu nerabdare pozele. Au fost selectate oare, sau nu Sint pozele cele mai frumoase pe care le-ai avut, si pe care le vezi acum inramate, aspectuoase, adevarate "opere de arta" Dupa ce te-ai linistit ca pozele au intrat in competitie, incepi sa privesti pe indelete si fotografiile concurentilor. Cele mai multe sint deosebite, si deja iti faci propriul clasament (desigur, propria poza este pe locul I). O sugestie binevenita a fost ca fiecare fotografie sa aiba trecuta dedesubt si locatia, pentru ca peisajele maiestrit capturate pe pelicula iti trezesc dorul de duca, si te-ai tot duce... numai ca nu stii unde! Probabil ca organizatorii vor si lua in considerare sugestiile facute, altfel n-ar mai fi postat clasicul caiet in care vizitatorii cu opinii si-au putut exprima aprecierile sau nemultumirile.

Dupa ce ai analizat rapid toate fotografiile concurente, dupa clasicele reguli artistice, incepi sa-ti spionezi propriile poze. Adica Pai, stai frumos pe linga ele, cind sint si alti privitori, si le asculti parerile. Pentru ca, de obicei, vizitatorii comenteaza pozele care le plac. Scot cel putin un "Uite, si asta e frumoasa!". Iar daca surprinzi pareri pozitive, inseamna ca ai sanse sa cistigi. Sau... nu Ce-i drept, decizia juriului este intotdeauna surprinzatoare, si nu se potriveste mai niciodata cu clasamentul pe care l-ai realizat tu!
In expozitie sint si fotografii mai slabe calitativ sau artistic, dar asta se intimpla pentru ca li s-a dat o sansa tuturor participantilor care au avut curajul si buna-credinta de a se inscrie, iar pozele lor mai au doar un pas pentru a deveni cu adevarat competitive. Este unul dintre scopurile celor ce organizeaza concursul, de a-i incuraja pe incepatorii in ale fotografiei si a-i impulsiona ca la urmatoarea editie sa vina cu poze mult mai bune. Nu au cistigat, dar nici nu au fost respinsi. Din cele peste 360 de lucrari inscrise (fiecare participant avind dreptul de a trimite maximum 4 fotografii), au fost selectate un numar de 160 pentru a fi expuse in Sala Liviu Rebreanu a Teatrului National. O premiera a constituit-o expunerea, alaturi de pozele concurente, a unor fotografii realizate de specialistii de la National Geographic Romania. Parerile exprimate vizavi de aceasta paralela au fost simpatice, multi considerind ca fotografii amatori care s-au inscris la Fotogeografica fac poze cel putin la fel de bune ca ale profesionistilor. O alta noutate a editiei din acest an a fost realizarea, la Casa de Cultura a Studentilor, a unei retrospective a lucrarilor premiate la ultimele patru editii, un "the best of" al concursului si o incercare de conservare a fotografiilor reusite.

Pe toata durata expozitiei si pina in seara premierii, manifestarea si-a facut o traditie din a organiza "Serile Fotogeografica", cind tinerii iubitori de natura si drumetii, dar si mai virstnicii bucuresteni participa la conferinte, discutii, vizionari de filme si fotografii, toate aducind un plus de cunostinte si un aer de evadare din cotidian. In acest an, organizatorii au avut ambitia de a aduce invitati de marca din toate colturile tarii, oameni cu spirit tinar, ce apreciaza competitia si au dorit sa o sprijine prin prezenta lor. Astfel, din Tulcea a sosit Virgil Munteanu, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, care a prezentat tendinta actuala, de orientare spre ecoturism; biologul Peter Lengyel, secretarul stiintific al UNESCO Pro Natura, sosit din Baia Mare, a prezentat "Arii si monumente ale naturii din Romania"; din Oradea a fost invitat Viorel Lascu, presedintele Federatiei Romane de Speologie, care a vorbit despre natura si ecoturismul din Muntii Apuseni, ilustrindu-le prin documentare despre pesterea Micula si pestera Ursilor; alpinistii David Neacsu si Serban Georgescu (Bucuresti), care au prezentat doua parti din filmul expeditiei romanesti pe Everest, in mai 2003. In ultima zi a avut loc decernarea premiilor si a fost vizionat un material filmat de alpinistul Ticu Lacatusu, din Piatra-Neamt.

Concursul a avut si in acest an doua sectiuni - fotografie artistica si fotografie stiintifica - la care organizatorii (Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti si Clubul Ecologic UNESCO Pro Natura) au oferit premiile I, II si III. Fiecare sectiune a beneficiat de un juriu de specialitate, din care au facut parte profesori de la UNATC, de la Facultatea de Geografie si cea de Geologie, fotografi profesionisti, redactori ai revistei "Fotomagazin.ro". Un al saptelea premiu a fost cel de popularitate, acordat de Alpinet pe baza voturilor on-line pe site-ul www.fotogeografica.ro, unde pozele urcau si coborau in top in functie de notele acordate (cei mai rai au dat si note de 1, iar prietenii au acordat, desigur, notele de 10). Un obicei constructiv, prezent la editiile mai vechi, dar uitat in ultimii ani, era prezentarea fotografiilor cistigatoare de catre un membru al juriului, care totodata motiva premierea lor. Una peste alta, cei sase tineri fotografi premiati au fost rasplatiti cu tabere si week-end-uri la munte, cu stagii de fotografiere in subteran, cu abonamente la reviste, CD-uri, carti, dar mai ales cu o expeditie in Delta, pe care toti o asteapta cu nerabdare. Asa ca, daca va pasioneaza fotografia si nu impliniti 30 de ani pina anul viitor, puteti incepe deja sa va pregatiti pentru editia din 2005. Concursul nu are taxa de inscriere, iar toti studentii si membrii asociatiilor nonguvernamentale sint bineveniti sa participe (prin aceasta conditie se incurajeaza participarea tinerilor la diverse actiuni, in comunitate). Dati friu liber imaginatiei si priviti natura cu ochii sufletului. Cu siguranta, veti face niste poze minunate!
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona