Mangalia, de la "Romanii de pretutindeni" la Callatis 2004
Articol
Text: ANNE-MARY NECHITA

5 ani, 7 Zile & 7 Nopti. Atit a trecut de cind Mangalia, frumoasa cetate de la malul marii, a intrat in maratonul promovarii, dind startul celui mai "fierbinte" spectacol de divertisment al anului. Sub numele de "Callatis", a fost lansat la... apa de-abia in 2000, cind pe scena-vapor, unica in Europa, s-au reprodus cele mai importante personalitati ale vietii culturale romanesti.

Evenimentul n-a ramas fara ecou, si peste 30.000 de turisti s-au ingramadit sa ureze "vint bun la pupa" acestei inedite manifestari a spiritualitatii romanesti.
In timp, "Callatisul" a luat amploare, a devenit un fenomen care s-a repetat in 2001, 2002 si 2003, depasind toate previziunile la capitolul public - peste 40.000 de spectatori. Si daca totul s-ar rezuma la divertisment, dar Callatis a introdus un deja celebru Tirg de carte, Gala tinarului actor, Academia Popaas, Dialogul generatiilor, Aleea Stelelor de Mare, Miss Diaspora si, nu in ultimul rind, Seniorii cetatii, corespunzator datei de 15 august, Ziua Mangaliei.

2003 a debutat insa cu un eveniment de exceptie - Festivalul romanilor de pretutindeni - organizat, sub inaltul patronaj al primului ministru, de Societatea Romana de Televiziune - TVR International, Asociatia ProFamilia si, cum era si firesc, Primaria Municipiului Mangalia. Printre colaboratori - Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului Romaniei, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Culturii si Cultelor. Ecourile au fost fara precedent - reprezentantii diasporei devenind veritabili ambasadori ai turismului si culturii romanesti. Timpul si interesul oaspetilor au modelat Callatisul, si anul acesta festivalul devine spatiul de intilnire al romanilor din intreaga lume, un spatiu in care spiritualitatea romaneasca este adusa sub luminile rampei, conturind la malul marii un vis de veacuri al acestui popor.
"Ostilitatile" vor incepe cu un cocktail de bun venit la Hotelul Hora, pe 6 august, si vor continua in ziua urmatoare cu deja cunoscutul simpozion "Hai acasa!", desfasurat la Centrul de Afaceri - Marea Neagra - President si urmat de conferinta "Identitatea romaneasca - identitate europeana", prezentata de Horia Roman Patapievici si Mircea Martin.

8 august aduce pe scena-vapor o speciala "Seara a romanilor", condimentata cu mult folclor si poezie autentica. Simpozionul propriu-zis va continua si pe 9, fiind urmat de un elaborat tur al Litoralului, respectiv "Miss Diaspora 2004", care va deschide oficial festivalul Callatis.

In zilele urmatoare, spectacolele vor curge in valuri, dupa Dialogul generatiilor urmind Callatis ca-n basme, o gala speciala de folclor, Damean Callatis, o seara in care femeile vor da tonul, Callatis la masculin, replica barbatilor, Europa Top Hit, sustinut de Europa FM. Punctul culminant il va reprezenta decernarea premiilor anuale - "Steaua de mare". Intre timp, spiritele vor fi agitate si in Piata Republicii, care va gazdui Academia Popaas, Tirgul de carte, concertele Teatrului Fantasio, scoala de tango, lansari muzicale si Seniorii cetatii. Pentru cei care vor dori sa devina "Actori pentru 1 zi", plaja de la Steaguri din Neptun le va sta la dispozitie cu dialoguri muzicale, concursuri diverse si un spectaculos festival al barmanilor.

Potrivit unor informatii de ultima ora, peste 50 de reprezentanti ai diasporei au confirmat participarea la evenimentele din vara aceasta.
Dintre acestia i-am putea aminti pe profesorul Eugen Roventa, presedintele fondator al Asociatiei Profesorilor Univeristari Canadieni din Romania (Ontario - Canada), Florin Rapan, de la Alianta romanilor canadieni (Toronto - Canada), Leon Geapana, vicepresedintele Camerei de Comert Romano-Canadiene (Toronto - Canada), Ileana Rozembaigher, de la Camera de Comert Romano-Canadiana si Romedia (Toronto - Canada), Dan Pantea, presedintele Eastern European Television (Vancouver - Canada) si Lucian Livescu de la Romanian World Council (Atlanta - SUA). De asemenea, vor fi prezenti Nick Bunea, presedintele "Dacia TV" (SUA), Horia Puscasiu, de la "Vocea Americii", Moshe Nagor, de la Asociatia Mondiala a Israelienilor din Romania (Israel), Liana Soxone Horodi, Asociatia evreilor originari din Romania (Haifa - Israel) si Alexandru Bibac, presedintele comunitatii romanesti din Malmoe - Suedia. Desigur, lista este mult mai ampla, oaspetii fiind toti personaje proeminente in tarile de resedinta. Si o alta noutate - simpozionul de anul acesta este structurat pe cinci module, primul - inaugurarea - fiind oficiat de primul-ministru Adrian Nastase. Urmeaza apoi - turism, departamentul romanilor de pretutindeni, religie si cultura, respectiv afaceri externe. Desigur ca nu vom reusi in aceste pagini sa spunem totul despre "Callatis 2004", insa am mai avea de adaugat ceva - "Bun venit, romanilor de pretutindeni!".
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona