Festivalul Artelor
Articol
La aceasta prima editie a Festivalului Artelor participa mari valori ale artei interpretative din tara si strainatate: Zubin Mehta, Marjana Lipovsek, Sarah Brightman, Mstislav Rostropovici, Cristian Mandeal, Radu Lupu, Alina Cojocaru etc., alaturi de care vor evolua colective artistice de la Opera Nationala, Filarmonica "George Enescu", Teatrul National "I. L. Caragiale" si Orchestra Nationala Radio. Pentru cei care nu-i cunosc, insa, pe oaspetii din strainatate, ii vom prezenta in cele ce urmeaza:

Zubin Mehta
Zubin Mehta s-a nascut in Bombay, in 1936. Tatal sau, violonistul Mehli Mehta, a fondat si dirijat Orchestra Simfonica din Bombay. La virsta de 18 ani, Zubin Mehta intra la Academia de Muzica din Viena, unde primeste lectii de dirijat de la Hans Swarowsky. Termina Academia in 1957 si debuteaza la Viena ca dirijor invitat al Orchestrei Tonkustler. Succesul obtinut la primul concurs international de dirijat organizat de Royal Liverpool Philarmonic Orchestra i-a adus angajarea timp de un an ca dirijor asistent. Ulterior, Mehta devine dirijor al Orchestrei Filarmonice din Viena. Dupa concertele sustinute cu orchestrele din Montreal si Los Angeles obtine contracte la ambele orchestre. Astfel, Zubin Mehta devine unul dintre putinii care au reusit sa se mentina pe postul de prim-dirijor la doua sau mai multe orchestre. Mehta isi face debutul in opera la " Metropolitan " din New York, in 1965. In 1978, demisioneaza din postul pe care il detinea la Los Angeles, optind pentru cel de director muzical al Orchestrei Filarmonice din New York. In 1990 a fost invitat sa dirijeze unul dintre legendarele concerte ale celor trei tenori (Carreras, Domingo, Pavarotti). Concertul a avut un succes imens, iar in 1994 invitatia s-a repetat.Marjana Lipovsek
Nascuta in capitala Sloveniei, Ljubljana, cunoscuta Marjana Lipovsek a studiat initial pianul si pedagogia muzicala in orasul sau natal. Mai tirziu a inceput sa se pregateasca si pentru cariera de cintareata, urmind cursurile Conservatorului din Graz. La scurt timp dupa ce si-a incheiat studiile, Marjana Lipovsek a fost angajata la Opera de Stat din Viena, unde micile roluri primite spre interpretare au ajutat-o sa acumuleze experienta necesara unei prestatii de exceptie pe scena, curind fiind recunoscuta drept o soprana dramatica extraordinara. Partiturile importante nu au intirziat sa apara, fiind jucate la Opera din Hamburg: Dorabella din "Cosi Fan Tutte" sau Marina in "Boris Godunov". Un succes important l-a reprezentat rolul doamnei Quickly din opera "Falstaff", jucat pe scena prestigioasei Scalla din Milano. De rasunet a fost si interpretarea partiturii Dalila, din opera "Samson si Dalila" a lui Saint-Sans, la Festivalul Verii din Bregenz, aceasta ducind mai departe la noi reprezentatii, unele chiar alaturi de nume sonore ale muzicii, ca Jos Carreras.

Sarah Brightman
Personalitate complexa, Sarah Brightman a avut inca de mica inclinatii artistice, primii pasi in cariera fiind in ritm de dans. Inca de la trei ani, Sarah dansa la festivalurile din orasul sau natal Berkhamsted, situat in apropierea Londrei. Profesoara de balet, membra a Academiei Regale de Balet, a reusit sa-i convinga pe parintii fetitei ca este un talent innascut. Desi despartirea de parinti a fost suportata cu greu, Sarah s-a inscris la numai 11 ani la o Scoala de Arte cu internat, continuindu-si astfel ascensiunea in lumea dansului. Si cum dansul si muzica au avut dintotdeauna drum comun, Sarah a inceput sa inregistreze pe cont propriu casete demo, iar una dintre ele i-a atras atentia unui producator de la Hans Ariola, care tocmai cauta o voce pentru un duet cu Jeffrey Calvert. Contractul a fost semnat imediat. Cintecele ce au urmat au devenit hit-uri. Printre personalitatile marcante ale showbiz-ului ce au lucrat de-a lungul timpului cu Sarah Brightman se numara cunoscutul Andrew Lloyd Webber, profund impresionat de prestatia ei din Cats, dar si renumitul tenor Andrea Bocelli, piesa realizata impreuna cu acesta - "Time to say goodbye" - fiind si astazi fredonata.


Compania de dans "Antonio Marquez"
Compania de dans "Antonio Marquez" a luat fiinta in anul 1995, cu scopul de a revitaliza si intari radacinile dansului spaniol autentic. Fondata de Antonio Marquez, o stea a Baletului National din Spania, cel ce a fost descris de presa ca avind sclipire de geniu - un autentic dansator de flamenco ce captiveaza publicul prin rigurozitatea cu care urmeaza pasii dansului, dar si prin amprenta personala pe care o imprima mi?carilor. Debutul trupei a avut loc pe scena teatrului Maestranza din Sevilla pe 7 noiembrie 1995, cu spectacolul "Movimiento Perpetuo". Luna mai a anului urmator avea sa aduca si primul turneu in Spania. Au urmat spectacole peste tot in tara, iar in anul 1998 au depasit granita, avind primul lor turneu international. Cronicile favorabile si premiile nu au intirziat sa apara: premiul Taranto pentru cel mai bun spectacol - Antonio Marquez fiind numit cel mai bun dansator profesionist, mentionarea in Cartea de Aur a Istoriei Baletului din Cuba, pentru stralucita reprezentatie din cadrul celei de-a 50-a editii a Festivalului de la Havana, si multe altele. Ce a urmat, a fost firesc: spectacole dupa spectacole in toata lumea, fiind de fiecare data rasplatiti de public cu ropote de aplauze.


Sylvia Greenberg
Soprana din Israel Sylvia Greenberg, de origine romana, si-a inceput drumul in cariera muzicala ca violoncelista, abia dupa ani buni de studiu la acest instrument descoperindu-si inclinatia spre canto. Aceasta este de fapt si o trasatura de familie, intrucit mama sopranei a studiat canto-ul. Dupa ce a absolvit Rubyn Music Academy din Tel Aviv, si-a facut debutul la Orchestra Filarmonica din Israel sub bagheta dirijorului Zubin Mehta. Bursa primita de la Fundatia Culturala americano-israeliana i-a permis sa-si continue studiile la Studioul International de Opera din Z•rich. Dupa numai un an petrecut acolo, devine angajata la Opera din Z•rich, unde interpreteaza roluri ca Regina Noptii din "Flautul Fermecat" al lui Mozart. De altfel, acest rol a devenit cartea de vizita a Sylviei ani la rindul. In 1980, s-a mutat de la Zurich la Berlin, continuindu-si cariera la Opera Germana din Berlin. In 1982 si-a facut debutul si la Festivalul din Salzburg, unde avea sa devina o prezenta obisnuita pentru urmatoarele opt sezoane. Din 1982 si-a inceput colaborarea si cu Opera de Stat din Viena, calendarul incarcat de concerte avut de atunci incoace demonstrind talentul si calitatile sale exceptionale.


Pier Giorgio Morandi
Dirijorul Pier Giorgio Morandi a cintat timp de zece ani ca prim-oboist in orchestra Teatrului Scala din Milano, concomitent cu aceasta interpretind si propriile-i compozitii la Conervatorul G. Verdi din Milano, precum si dirijind orchestra din Salzburg, impreuna cu maestrul Ferdinand Leitner. In aceasta perioada, la Scalla, Pier Giorgio Morandi a fost asistentul lui Riccardo Muti si ulterior asistentul lui Giuseppe Patane. In 1987 a studiat in S.U.A. alaturi de Leonard Bernstein si Seji Ozawa. In 1989, a devenit director adjunct al Teatrului Operei din Roma, unde a dirijat spectacolele Ernani, Madame Butterfly si numeroase alte concerte simfonice. In 1990 si-a inregistrat primul album cu Teatrul Operei din Roma, continind piesa Don Chisciotte de Paisello. De-a lungul anilor, sub bagheta sa au mai evoluat si alte ansambluri de opera celebre in lume, ca Orchestra Santa Cecilia din Roma, Orchestra Filarmonica din Tokyo sau Orchestra Filarmonica din Budapesta. Printre proiectele anului 2004 se numara dirijarea spectacolelor "Norma", cu Filarmonica din Verona, sau "Mefisto", la Opera din Frankfurt.


Sylvie Valayre
Soprana franceza Sylvie Valayre a absolvit conservatorul din Paris si a intrat pentru prima data in atentia presei internationale in 1987 cu rolul Marfa din piesa "Sotia tarului" a lui Rimsky-Korsakov, jucat pe scena Operei din Roma, reprezentatie ce i-a adus aprecierea unanima a publicului. A fost indelung aplaudata in Europa pentru rolul Violettei din Traviata, pentru rolurile principale din Manon si Tosca, sau pentru rolul Fiordiligi din "Cosi Fan Tutte". Urmatorul pas a fost cucerirea Americii cu rolul Salud din Fallaas La Vida Breve, jucat pe scena Operei din Florida. O prestatie de rasunet a fost si interpretarea partiturii Abigaille din opera Nabucco, pe scena celebrei Covent Garden. De asemenea, a aparut si pe scena prestigioasei Scala din Milano, cu rolul principal din "La Gioconda". Soprana are concerte in toata Franta, alaturi de cele mai mari orchestre din Paris.
Vadim Repin

Nascut pe tarimurile reci ale Siberiei, violonistul Vadim Repin este considerat de maestrii acestui instrument ca fiind unul dintre cei mai mari violonisti in viata, dupa cum marturie stau vorbele de lauda spuse de Yehudi Menuhin sau Berlin Tagesspiegel. Studiind initial vioara cu Zakhar Born, cariera internationala a lui Vadim Repin a inceput la 17 ani, dupa ce a cistigat cel mai greu si prestigios concurs de vioara din lume: Concursul Regina Elisabeta. De atunci a inceput sa cinte alaturi de cele mai mari orchestre ale lumii ca: Filarmonica din Los Angeles, Scalla din Milano, Orchestra din Paris sau Filarmonica din St. Petersburg. Ca o dovada a aprecierii telentului sau, Vadim Repin a fost invitat sa cinte la concertul ce a precedat nunta printului Willem Alexander al Olandei cu argentiniana Maxima Zorreguieta. La evenimentul ce a avut loc la Sala de Concerte din Amsterdam au luat parte sefi de state din diferite colturi ale lumii, precum si inalte capete regale. Vadim Repin cintind pe o vioara Stradivarius Ruby 1708, pusa la dispozitie prin amabilitatea Societatii Stradivarius din Chicago.


Mstislav Rostropovic
Cariera renumitului Mstislav Rostropovic este una de exceptie, fiind recunoscut pretutindeni ca un muzician complet : dirijor, violoncelist si pianist. Ca dirijor a inceput sa activeze in URSS in anul 1961. Sub bagheta sa magica au evoluat cunoscute orchestre din URSS si Europa de Est, pe parcursul mai multor ani, inainte de traversa Oceanul si de a ajunge in S.U.A, in 1975. Pe 4 octombrie 1977 ajunge director muzical al Orchestrei National Simfonice, care astazi a devenit una dintre cele mai bune orchestre din America, gratie contributiei sale. Ca violoncelist, si-a inceput cariera la 13 ani, cind a cintat in primul sau concert cu orchestra din Slovyansk in 1940. In ceea ce priveste activitatea sa de pianist, Rostropovic si-a acompaniat in dese rinduri sotia, cunoscuta soprana Galina Vishnevskaya.


Brazz Brothers
Norvegia este una dintre putinele tari care au o traditie indelungata in ceea ce priveste instrumentele de cintat din alama. Asa ca nu a mirat pe nimeni ca virtuosii alamurilor sa-si uneasca talentul pentru a oferi publicului creatii unice. Astfel, trupa Brazz Brothers a fost fondata in 1981 din doua perechi de frati, Forde si Tafjord, ce au copilarit impreuna pe mica insula Sula de pe coasta vestica a Norvegiei. In decembrie 1986, trupa a intrat in studioul de inregistrari si au lansat pe piata primul sau album, "Brazzy Landscapes", continind numai compozitii proprii, in acest fel punindu-se bazele unei cariere impresionante pentru frati. Dupa ani de concerte pe tarimuri scandinave, Brazz Borthers au astazi spectacole in toata lumea, vizitind pe rind Austria, Belgia, Franta, Germania, Anglia, Olanda, Asia, Africa sau America. In ultimii ani, ei au sustinut chiar peste 120 de spectacole pe an, cronicile fiind dintre cele mai favorabile.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona