Festivalul Artelor - Locuri de desfasurare
Articol
Programele vor fi gazduite, in principal, de Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Opera Nationala Romana, Teatrul National din Bucuresti.

SALA PALATULUI
Sala Palatului e amplasata in centrul Bucurestiului, intr-o cladire care este legata de fostul Palat Regal si de Muzeul National de Arta. Edificiul propriu-zis a fost construit intre aniii 1959 si 1960, fiind structurat pe noua saloane, dintre care opt se aflau la parter, la etajul intii si al doilea si aveau o capacitate de primire de circa 30 de persoane. La intrare exista un hol cu o suprafata de 2.000mp, care la ora actuala este dotat cu mobilier si instalatii speciale pentru organizarea de expozitii. Aici se afla, de altfel, si sase cabine pentru traducere simultana in doua sau mai multe limbi, precum si sase statii de amplificare. Holul duce in Sala mare, cu o capacitate de 4.060 de locuri, care a gazduit de-a lungul timpului lucrarile Comisiei Economice a Natiunilor Unite pentru Europa, Congresul Mondial al Populatiei, Congresul Mondial al Energiei si Congresul Mondial al Crucii Rosii, numeroase alte congrese, conferinte, expozitii si concerte de renume. Printre cei care s-au reprodus pe scena Salii Palatului s-au numarat London Simphony Orchestra, Orchestra Filarmonica din Luxembourg, Orchestra Filarmonica Regala, Orchestra Simfonica dellaAccademia Nazionale di Santa Cecilia, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra si Corul de camera Eric Ericson, Wiener Symphoniker, Orchestra Filarmonica din Helsinki, Orchestra Filarmonica din Praga, Orchestra Filarmonica din Moscova etc.
Adresa: Sala Palatului, S.A., Intrarea Kretzulescu 1
Telefon: 40-21-6159710
Fax: 40-21-3120759

OPERA ROMANA
Primele mentiuni despre spectacole de opera pe teritoriul Principatelor Romane dateaza inca din 1772, cind Livio Cinti si "operistii" lui treceau prin Bucuresti, in turneu. La inceputul secolului al XIX-lea, puternica miscare a "intelighentiei", care dorea constituirea unei culturi nationale, a determinat infiintarea Societatii Filarmonice din Bucuresti (1833), cu sectii de actorie, literatura si muzica, si clase de canto, dar si balet. In 1836, studentii acesteia au prezentat opera "Semiramide" de Rossini. Numarul muzicienilor a crescut considerabil dupa fondarea Academiei de Muzica din Bucuresti (1864). Cea mai stralucita soprana a acelei epoci a fost Haricleea Hartulary, pe care Saint-Saens o botezase Darcle. Dirijorul, compozitorul si profesorul de canto George Stephanescu, absolvent al Conservatoarelor din Bucuresti si Paris, si-a pus intreaga energie in slujba fondarii companiei "Opera Romana". Lansarea trupei lirice bucurestene la 8 mai 1885, cu opera "Linda de Chamounix" de Donizetti, cintata in romaneste, a fost un eveniment memorabil. In 1921, Compania a primit in sfirsit fondurile necesare pentru a deveni o institutie de stat, OPERA ROMANA. Spectacolul inaugural a fost un luxuriant "Lohengrin", montat de Adalbert Markowski sub bagheta lui George Enescu. In vederea Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor ce urma sa fie gazduit de Romania in luna august 1953, Opera a primit in sfirsit un sediu nou, care oferea conditii de lux, in contrast puternic cu situatia sociala din tara. Cea dintii premiera de opera a avut loc pe 9 ianuarie 1954, cu "Dama de pica" de Ceaikovski, dupa Puskin, iar primul balet a fost "Coppelia", la 10 ianuarie 1954, intr-o productie mult mai spectaculoasa decit cea anterioara.
Adresa: Opera Romana, Bdul Mihail Kogalniceanu
nr. 70-72
Telefon: 40-21-313.18.57

ATENEUL ROMAN
Prin staruinta unui grup de intelectuali, printre care Constantin Esarcu, V.A. Urechia si Dr. N. Kretzulescu, intre anii 1886-1888 s-a ridicat in centrul Bucurestiului edificiul cultural monumental Ateneul Roman. Circular, cu fatada avind aspectul unui templu ionic, Ateneul Roman ilustreaza planurile arhitectului francez Albert Galleron. De-a lungul existentei sale, Ateneul a adapostit numeroase activitati cultural-politice la care au participat oameni de seama ai culturii romane. Prima conferinta organizata in noul local a fost sustinuta de Alexandru Odobescu la 14 februarie 1888. Au urmat la tribuna Ateneului Nicolae Xenopol, B.St. Delavrancea, B.P. Hasdeu, Victor Babes si multi altii. De nenumarate ori Ateneul a fost gazda multor compozitori, dirijori si interpreti de renume mondial : Arthur Rubinstein, Yehudi Menuhin, David Oistrah, Igor Strawinsky, Richard Strauss, Paul Robeson fiind numai citiva dintre acestia. Din 1953 Ateneul este sediul Filarmonicii de Stat "George Enescu".
Adresa: Ateneul Roman, Str. Franklin nr. 1
Telefon: 40-21-315.00.24

TEATRUL NATIONAL "I. L. CARAGIALE"
Inaugurat in 1852, Teatrul National din Bucuresti a fost de la inceputurile sale un mediu cultural unde s-au format generatii de mari actori si unde au debutat cei mai importanti dramaturgi. In 1867 la Teatrul National a fost reprezentata prima opera de seama din dramaturgia romaneasca, "Razvan si Vidra" de B.P. Hasdeu. In 1879, cu "O noapte furtunoasa" incepea seria premierelor cu piesele lui I.L. Caragiale. Vechea cladire a Teatrului National Bucuresti a fost bombardata la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial. De asemenea, pe scena Teatrului National Bucuresti au avut reprezentatii si trupe din strainatate cum ar fi: noul Teatru Cameri din Tel Aviv, Israel, cu "Requiem", scris si regizat de Hanoch Levin, atit regizorul cit si piesa obtinind numeroase premii, iar japonezul Akira Emoto a sustinut un one-man-show intitulat "Despre efectul daunator al tutunului". Compania teatrala Talking Band, din New York, a prezentat spectacolul "Un sarpe pictat intr-un scaun pictat", produs in premiera absoluta la teatrul La MaMa ETC. Manifestarea a primit 13 premii OBIE pentru excelenta in spectacolele Off-Broadway (New York) in stagiunea 2002-2003.
Adresa: Teatrul National "I. L. Caragiale", Bdul. Nicolae Balcescu nr. 2
Telefon: 40-21-313.91.75

MUZEUL NATIONAL GEORGE ENESCU
Situat pe Calea Victoriei, Muzeul National George Enescu a fost infiintat in anul 1956. Monument arhitectonic, Palatul Cantacuzino a fost construit intre 1898 - 1900. Pina in 1937, cind a devenit locuinta marelui muzician, cladirea a avut diverse destinatii. In 1967, Maria Cantacuzino-Enescu, vaduva lui George Enescu, doneaza imobilul statului. Sint expuse manuscrisele compozitiilor lui George Enescu, viorile si pianele sale, mobilierul original, biblioteca muzicala, tablouri, gravuri, obiecte de arta decorativa, scrisori, programe, cronici, fotografii, documente legate de activitatea muzicianului. Cladirea, monument arhitectonic, a fost construita intre 1898 - 1900.
Adresa: Muzeul National George Enescu, Calea Victoriei nr. 141
Telefon: 40-21-659.75.96

BISERICA ELEFTERIE
Ctitorita de Constantin Maxim Cupetul, un negustor bogat si credincios din Bucuresti, administrator al pitorestii insule a Lupestilor de odinioara, Biserica Elefterie a fost construita intre 1738 si 1745. Lucrarile au inceput pe vremea Mitropolitului Stefan II (1731 - 1738) si s-au terminat sub mina energica a Mitropolitul Neofit I (1738 - 1754), arhipastorul Mitropoliei Bucurestilor. Inscriptiile in piatra, deasupra usii de la intrare, mentioneaza ca "Aceasta Sfinta si Dumnezeiasca Biserica in care se praznuieste Mucenic Gheorghe si Sf. Mucenic Elefterie, s-au ridicatu si ziditu din temelii si s-a infrumusetatu precum se vede cu cheltuiala raposatului jupin Constantin Maxim Cupetul, prin osteneala Prea Sfintitului Mitropolit al Ungarovlahiei kir Neofit si dumisale jupin Andrei Zaraf, unchiul raposatului, pre carele el l-au fostu lasatu epitrop la moartea dumnealui. Savirsitu aceasta Dumnezeiasca Biserica in zilele Prea Luminatului si Prea Inaltatului Domn Mihail Racovita Voievod intru pomenirea vesnica ctitorului si ostenitorii cei mai sus pomeniti. Leat 7252 MD". In urma cutremurului din anul 1802 si a restaurarii din anul 1867 forma arhitectonica primara a lacasului, corespunzatoare stilului brancovenesc, a trecut prin mai multe transformari, mai ales exterioare.
Adresa: Biserica Elefterie, Str. Sf. Elefterie, nr. 1, sector 5
E-mail: sfelefterie@go.ro
Preot paroh - Pr. Dumitru Dima
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona