Bacau - un oras pentru minte si suflet
Articol
Text: Anne-Mary Nechita, Victor Raicu
Foto: Victor Raicu

Pe la 1646, episcopul italian Marco Bandini scria despre Bacau ca "pozitiunea orasului e cea mai desfatata, scaldata la rasarit de riul Bistrita, care se revarsa cu violenta din muntii Ardealului, la miazazi privind o intinsa cimpie acoperita cu dese sate romanesti, despre crivat pina la Carpati avind vestita vale a Bistritei, numita astfel dupa riu, si-n fine despre apus, la departare de o leghe de munti si dealuri intrerupte prin vai, cale de trei zile pina in Transilvania. Aerul e cel mai sanatos; paduri frumoase prin natura si prin arta, stejarise, feare salbatice si pasari multime, riuri pline de pesti deliciosi, necunoscusi in Italia, apoi belsug de vite, de grine, de poame, unt si miere...".
Asezat in inima Moldovei, Bacaul a fost daruit de timpuriu de Dumnezeu cu toate cele prielnice sufletului si trupului - ape minerale, parcuri splendide si fete frumoase. Insasi originea etimologica a orasului pare sa fi avut legatura cu natura, specialistii sustinind ca numele ar putea proveni de la Bako, asociat cu zeul Bachus, sau de la baca - fructul vitei de vie. Aroma aceasta a pastrat-o Bacaul si astazi, nedezvaluindu-se privitorului dintr-o data, ci treptat si misterios, ca surisul sfielnic al unei fecioare.
Si cu toate ca a fost atestat documentar inca din secolul al XV-lea, cind Stefan cel Mare transforma complet vechiul punct de vama si tirg, ridicindu-i o mindra Curte Domneasca si instalindu-l aici pe fiul sau Alexandru, orasul nu pare sa aminteasca prin nimic de aerul arhaic de odinioara, de strazile pavate, cu case vechi de tirgoveti. Doar Palatul Administrativ, Biblioteca Municipala, Teatrul de Stat si Biserica Precista, inaltata pe la 1491, mai dau marturie despre napastele pe care le-a petrecut urbea moldava. Plimbindu-te astazi la brat cu soarele auriu pe strazile cochete, aproape ca nici nu-ti poti imagina griurile sumbre si ploaia nestavilita care l-au inspirat atita pe Bacovia. Cea mai cunoscuta, cea mai strabatuta si cea mai eleganta artera a orasului este Nicolae Balcescu, care freamata de viata, de dimineata pina seara, purtind cu sine ceva din sarmul inegalabil al Orientului. De altfel, pretutindeni sint presarate magazine cu firma la strada, terase si restaurante pestrite, ori tarabe colorate, din al caror labirint mai poti scapa doar adapostinu-te intr-unul din strandurile faimoase ale urbei sau chiar pe ostrov. O limba de piatra uneste, ca intr-o imbratisare eterna, strada cu blocurile-i arcuite la soare de uscatul ce se constituie insula. Pentru o plata simbolica poti chiar sa ajungi pe ostrov si sa te simti pentru o zi un veritabil Robinson Crusoe in cautarea lui Vineri. S-ar putea sa gasesti, in loc, o armata de oameni, iesiti cu catel cu purcel sa prinda citeva ore de plaja, dar cea care conteaza este aventura. Daca esti plictisit de toate acestea, iti poti regasi refugiul in tihna Bibliotecii Judetene, care adaposteste peste 600.000 de volume, si a fost infiintata in 1893 de catre Societatea "Cultura", ori a Muzeului de Istorie, creat la 1 aprilie 1957, unde poti admira circa 35.000 de obiecte cu valoare de patrimoniu national si universal. Ponderea o detin descoperirile arheologice de pe santierele de la Buda si Lespezi, Poduri-Tirgu Ocna, Margineni, Poduri-Aldesti, Racaciuni, Oncesti, Valea Seaca, Brad si Racatau etc. Daca natura te fascineaza, nu rata o vizita la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii "Ion Borcea", unde, alaturi de expozitia de baza - Str. Gheorghe Vrinceanu nr. 44 - , functioneaza Observatorul Astronomic "Victor Anestin" - str. Trotusului nr. 8-10 - si Casa Memoriala "Ion Borcea" - comuna Racova. Nici iubitorii de arta nu se vor simti vitregiti de deliciile Bacaului. Aici au loc anual trei importante manifestari ale genului - Festivalul international de muzica contemporana, Festivalul literar "George Bacovia" si Gala nationala a recitalurilor dramatice. Orice ai alege, Bacaul nu te va dezamagi niciodata. Vei gasi aici o stare de bine, de liniste si siguranta, demult surghiunita din oraselele noastre.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona