Arad - orasul dintre ape
Articol
Text & foto: Victor Raicu

Daca nu confundam Aradul cu vechiul Orod, situat la vreo 10 kilometri spre est, pe locul unde astazi se inalta comuna Vladmirescu, atunci originea orasului de pe Mures se pierde cindva in negura nedeslusita a timpului. Putinele date referitoare la vatra de odinioara ne indreptatesc totusi sa afirmam ca Aradul de azi a fost la inceput un sat valah, unul din puzderia de catune devenite mai tirziu cartiere ale urbei moderne de astazi.

De abia pe la 1028 a fost Aradul mentionat documentar, desi cetatea dacica din imprejurimi dateaza din secolul al IV-lea i.H., din vremurile lui Burebista si mai apoi Decebal. Prin veacul al XI-lea, a trecut sub stapinirea regatului maghiar, pentru a fi atestat ca oras in 1329. In 1552, a cunoscut ocupatia otomana, cu o scurta perioada de intrerupere - intre 1595 si 1615 - datorata lui Mihai Viteazul, iar in 1687 devine parte integranta a Imperiului Habsburgic.

Oras regal liber avea sa devina Aradul in anul 1834, iar din 1867 si pina in 1918 sa faca parte din Imperiul austro-ungar. Garantia ca trec definitiv sub administratie romaneasca aveau s-o primeasca locuitorii sai, insa, la 17 mai 1919, o data cu intrarea in oras a Corpului 6 vinatori al armatei romane.

Istoria zbuciumata si-a lasat urme adinci asupra destinului Aradului, la ora aceasta municipiul detinind un bogat patrimoniu cultural-istoric, si oferind vizitatorilor - in orice anotimp ar poposi pe aceste meleaguri - , un adevarat muzeu in aer liber. Aici pot fi admirate si urmarite deopotriva stiluri arhitectonice felurite, specifice secolelor XVIII, XIX si XX, monumente, spectacole de teatru, concerte ale filarmonicii, expozitii de arta plastica, expozitii muzeale de istorie si stiinte ale naturii, festivaluri si numeroase sarbatori.
Pentru connaisseur-ii istoriei artei, Aradul este o revelatie, etalind cu eleganta cladiri construite in stil baroc, renascentist, eclectic, clasic, neogotic sau Secession. Prin excelenta un "oras al palatelor", Aradul fascineaza prin edificii de o valoare istorica si estetica greu de egalat. Pentru cei care s-au decis sa petreaca un sejur de neuitat in oras, trebuie sa recomandam celebra "Casa cu ghiulele", construita in anul 1800, unde sint incorporate in perete 17 ghiulele de marimi diferite, trase din cetatea Aradului in timpul luptelor din anii 1848-1849. La fel de interesanta este si "Casa cu lacat", care, ridicata in anul 1815, adaposteste "Butucul breslelor", montat in anul 1827. Prima scoala de invatatori in limba romana din Ardeal a fost gazduita de o alta cladire spectaculoasa - "Inalta Preparandie", ce dateaza din anul 1812. Si daca tot am ajuns la cultura, nu putem omite din turul nostru nici Teatrul Vechi (construit in anul 1817) - cea mai veche institutie de gen din tara, unde au sustinut spectacole Deryue si Treumann, ori trupa lui Matei Millo si Mihai Pascaly, din care la un moment dat a facut parte si Mihai Eminescu, in calitate de sufleur. Un remarcabil trecut artistic l-a avut si "Hotelul Ardealul" (1841), unde au concertat pe rind Franz Liszt, Johann Strauss Jr. si Johannes Brahms. Printre oaspetii obisnuiti ai acestui hotel s-au numarat la un moment dat si George Cosbuc, Octavian Goga, Ion Luca Caragiale ori George Enescu.
Pentru cine ajunge pe aceste meleaguri, si are inima puternica, recomandam cetatea Aradului, construita intre anii 1763 si 1783, in stil Vauban - in plan stelat cu sase colturi - o capodopera de arhitectura militaro-defensiva a vremurilor. Aceasta a fost locul principal al luptelor din timpul revolutiei de la 1848 - 1849 si una din cele mai teribile inchisori militare ale Imperiului Habsburgic. De altfel, este singura cetate din Transilvania construita in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, faza tirzie a sistemului de fortificatii stelate din Europa.

Amatorii de exotic au si ei ce admira la Arad. Un prim popas l-ar putea face in palatele urbei, realizate printr-o maiastra combinatie de stiluri arhitecturale. Cel mai impunator este, fara indoiala, Palatul Cultural (construit in 1913), a carui semnificatie este incorporata in partea centrala, conceputa in stilul Renasterii italiene. Remarcabile sint, de asemenea, intrarea de templu antic si forma insolita a turnului, care evoca un mausoleu. Existenta acestor elemente, la prima vedere invaluite intr-o aura de mister, este explicata insa extrem de simplu - palatul cultural a fost destinat sa adaposteasca in primul rind "Muzeul de relicve" ale revolutiei de la 1848-1849.

Stilul Secession a avut si el adeptii lui in Arad, Palatul Szntai fiind o compozitie destul de reusita, inaltata in 1911, dupa planurile arhitectului Ludovic Szntai. Cu toate acestea, cea mai impunatoare constructie in stil Secession este Palatul Bohus, ridicat in anul 1912 conform schitelor lui Ludovic Szntai.

O alta piesa arhitecturala impunatoare este "Palatul administrativ", construit in stil renascentist intre anii 1872 si 1874. Inzestrat cu un turn inalt de 33 de metri, edificiul urmeaza intocmai planurile arhitectului Pekar Francisc. In prezent, el adaposteste Primaria, Prefectura si Consiliul Judetean Arad.

Daca doriti, insa, sa intelegeti mai bine spiritul locurilor, vizitati "Palatul Herman" (Bd. Revolutiei nr. 96), cea mai reprezentativa cladire de sfirsit de secol XIX, construita in stil eclectic luxuriant, cu elemente neobaroce si Secession.

Un atribut aparte este conferit Aradului de diversitatea cultelor existente: ortodox, romano-catolic, greco-catolic, evanghelic-luteran, reformat, neo-protestant, mozaic, diversitate ce a stimulat inaltarea de monumente reprezentative. Ca sinteti sau nu o persoana religioasa, o data ajuns la Arad nu ocoliti Catedrala Ortodoxa "Sfintul Ioan Botezatorul", construita intre anii 1861 si 1870 in stil baroc, dupa planurile arhitectului Antoniu Ziegler, ale carei turnuri au fost suprainaltate in 1904. Iconostasul spectaculos a fost sculptat de Mihai Ianici si pictat de Nikola Aleksici, in 1863, iar fresca murala se datoreaza in intregime pictorului de stil neobizantin Anastase Demian, care a executat-o in perioada 1957-1959. Un edificiu impozant este si Catedrala Catolica, construita intre anii 1902 si 1906, in stil neorenascentist, dupa planurile arhitectului Emil Tabacovici. Un lucru interesant de remarcat - deasupra portalului de la intrare se afla un grup statuar, "Pieta", copie fidela a celebrei opere michelangelesti. Pe acelasi tipic, in interior a fost plasat un grup statuar - "Sfinta Treime" - realizat in 1902, in stil neobaroc, care face parte din monumentul omonim amplasat in dreptul strazii Lucian Blaga si demolat de comunisti in 1960.

Mai redusa ca dimensiuni, dar nu si ca relevanta istorica, este Manastirea Gai, situata in partea de nord-vest a Aradului, si ridicata intre 1760 si 1762 de catre episcopul Senesie Jivnovici. Vizitatorul acestui lacas, oricit de pretentios si-ar dori el sa fie, va fi cu siguranta impresionat de iconostasul in stil neoclasic ori de usile imparatesti, cu o ornamentatie deosebit de bogata.

Daca tot va aflati in Arad, nu ezitati sa treceti pentru o clipa si pe la Manastirea Hodos-Bodrog - situata la 16 km vest de Arad -, atestata documentar in 1177, una dintre cele mai vechi asezari monahale de pe teritoriul Romaniei. Partile cele mai vechi ale manastirii sint reprezentate de biserica, restaurata in anul 1766, cind i s-a adaugat turla in stil baroc, si colectia muzeala, care cuprinde manuscrise din secolele XV-XVIII si obiecte de arta bisericeasca.

Cum calatorului ii sta bine cu drumul, poate ca n-ar fi rau sa treceti si pe la Strandul Neptun, amplasat pe malul Muresului. Va garantam ca veti petrece aici momente de neuitat, locul fiind cunoscut drept unul dintre cele mai atractive zone de agrement de acest gen din tara. Strandul ocupa o suprafata de 20 hectare de verde si apa, incluzind bazine de inot, terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, cluburi, discoteci, peste 1500 de cabine si 300 de casute tip camping. Daca va doriti, insa, un voiaj mai "linistit", luati-o pe faleza Muresului, unde se afla Parcul Copiilor si Parcul Eminescu, concepute la sfirsitul secolului al XIX-lea. Si daca nici acum nu ati scapat de stres, in apropierea Pietei Podgoria se afla o padurice ademenitoare, unde cu siguranta va veti regasi energia pierduta. La sfirsitul secolului al XIX-lea, zona verde a orasului era mult mai intinsa. Iar lacul natural de aici era inconjurat de o liziera a padurii Ceala (1560 ha, 2 km vest de Arad), unul dintre locurile preferate ale aradenilor. La ora actuala, in padure se afla Lacul Moltaret, iar la extremitatea sudica solitarii pot poposii pe Insula Mures.

O alta oaza de verdeata a Aradului este Padurea Vladimirescu, situata la 7 km est de oras. Cei mai temerari dintre vizitatori se pot lansa intr-o aventura "apetisanta" si la podgoria Minis - Madercat, situata la poalele Muntilor Zarand, la 30 km de oras, - o zona cu o bogata traditie viticola, cu lacuri de agrement si pescuit, cetati medievale, muzee si vechi lacase de cult.

Ce s-ar mai putea spune despre Arad - multe, daca ne raportam la bogatiile sale extraordinare. Si nici macar n-am pomenit de strandurile sale "miraculoase" de la Curtici, Macea, Sofronea si Dorobanti. Dar, cu siguranta cel mai bine ar fi sa va convingeti cu ochii dumneavoastra. Asadar, impachetati degraba, pentru ca nicaieri toamna nu este mai frumoasa decit la Arad. Drum bun!
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona