Moneasa - miracolul din Muntii Apuseni
Articol
Text & foto: Victor Raicu

Cuibarita intr-o depresiune de la poalele Muntilor Codru-Moma, pe Valea Moneasa, statiunea balneoclimaterica cu acelasi nume este o straveche vatra romaneasca. Cu toate acestea, vizitatorul de astazi este placut surprins de infatisarea-i extrem de moderna si de cadrul natural de un farmec aparte.

Intinsele culmi ale Masivului Codru-Moma din lantul Apusenilor, constituite in mare parte din calcar si inaltate la altitudini ce nu depasesc 1000 m, stralucind in soare si contrastind cu verdele padurilor, aduc asezarii Moneasa un plus de frumusete si atractivitate. Pozitia strategica si deschiderea catre piriul cu acelasi nume - afluent al Crisului Alb - au facut ca regiunea sa fie locuita din cele mai vechi timpuri. Prin secolul al XVII-lea, Moneasa s-a aflat chiar si sub stapinirea otomanilor dar, dupa infringerea de la Viena, acestia parasesc zona si punctele fortificate, printre care si cetatea Dezna, la 10 km de Moneasa.
Adapostita de dealuri si de verdele padurilor, Moneasa este ferita de vinturile taioase, de curentii reci la schimbarea anotimpurilor, bucurindu-se de un climat blind, favorabil curelor balneare. In anul 1835 apare prima mentiune despre folosirea apelor termominerale de aici, iar in 1865 apele termominerale de la Moneasa sint analizate pentru prima data sub aspectul compozitiei lor chimice, descoperindu-se astfel ca ele contin sulfat de potasiu, carbonat de potasiu, sulfat de sodiu, bicarbonat de calciu, bicarbonat de magneziu, bicarbonat de siliciu si oxid de aluminiu.

La 13 mai 1866, data fondarii sale, Moneasa obtine de la Ministerul Imperial de Interne de la Viena denumirea de statiune balneara. In anul 1891, ea intra in proprietatea contelui Wenenheim, care initiaza constructia caii ferate cu ecartament ingust Sebes - Moneasa, si este distrusa in timpul primului razboi mondial, pentru a fi refacuta dupa 1920.
Cu timpul, fata statiunii a cunoscut transformari spectaculoase, pe vale rasarind parca de niciunde hoteluri cochete, vile elegante si gospodarii strasnice, toate racordate la reteaua de apa si canalizare. La ora actuala, statiunea balneoclimaterica Moneasa poate concura cu succes statiuni renumite din Europa, precum Romerbad si Tobelbad. Ea prezinta un profil de cura si tratament pentru afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, ale sistemului locomotor, unele afectiuni ginecologice, nevroza astenica, reumatologie si bolile asociate.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona