Cetatea Siria
Articol
Intr-un document din anul 1440 se mentioneaza existenta unui voievod roman la Siria, cu numele de Stefan. In urma bataliei de la Posada, regele Carol I Robert de Anjou daruieste cetatea Siria, impreuna cu toate domeniile, unui nobil castelan din Siria pentru serviciile aduse in timpul bataliei de la Posada, acesta fiind primul document de atestare a cetatii de la Siria. Incepind cu anul 1444, cetatea Siria, cu toate domeniile sale, devine proprietatea lui Iancu de Hunedoara. Dupa moartea voievodului, aceste domenii sint mostenite de catre cei doi fii ai sai, Laszlo si Matei.

La sfirsitul secolului al XV-lea, cetatea Siria a ajuns in proprietatea familiei Bathory. In anul 1514, in timpul rascoalei taranesti conduse de Gheorghe Doja, ea a fost asediata si cucerita. In perioada anilor 1599-1600, Siria a fost aparata de o garnizoana a lui Mihai Viteazul. In anul 1607, cetatea este din nou cucerita de turci si ramine in stapinirea lor pina in anul 1693.

Asezata pe unul dintre dealurile din Podgoria Aradului, cetatea se mentine intacta pina in anul 1784, cind este distrusa de armatele Imperiului habsburgic, de teama de a nu fi ocupata de taranii rasculati din Muntii Apuseni, condusi de Horea, Closca si Crisan.
Astazi zona aceasta de pe dealul cetatii, de unde pornesc nenumarate trasee turistice ce se indreapta spre creasta principala a Muntilor Zarand si Codru Moma, este foarte solicitata de turisti, fie ei venetici, fie oameni ai locului.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona