Cetatea Dezna
Articol
Potrivit unei legende din aceasta parte a Tarii Zarandului, Cetatea Dezna - situata pe dealul Ozoiu - isi leaga numele de cel al regelui Decebal, desi ea a fost ridicata in secolul al XIII-lea, constituind centrul unui cnezat romanesc. Dupa ocuparea cetatii Ineu de catre armatele turcesti, Dezna capata o importanta deosebita, mai ales in secolul al XVI-lea, cind va constitui un adevarat avanpost de aparare impotriva invaziei otomane spre teritoriile din partea de nord-vest a Transilvaniei.

Prin pozitia sa strategica, cetatea Dezna domina intreaga regiune, dispunind de un puternic bastion si de mai multe ziduri de aparare. Cu toate aceste fortificatii, cetatea Dezna a fost ocupata in anul 1574 de catre turci si recucerita dupa mai bine de 22 de ani, cind a fost pusa sub comanda unui ostean de-al lui Mihai Viteazul care a luptat la Selimbar. In 1658, cetatea Dezna este reocupata de turci, care o stapinesc pina in anul 1693, cind fortareata devine practic o ruina. O alta poveste despre cetatea Dezna ne relateaza ca, in perioada ocupatiei otomane, turcii ar fi adunat in incinta cetatii un numar mare de tinere fete, ce urmau sa fie duse ca sclave in haremul sultanului. Una dintre acestea, mai indrazneata, s-a furisat pina la depozitul cu pulbere, caruia i-a dat foc, preferind mai bine sa moara decit sa ajunga in robie.
Toate acestea au facut ca astazi din mindra cetate de odinioara sa se mai pastreze doar trei ziduri importante, cu toate ca se mai pot distinge si urme ale celorlalte sisteme defensive, conturul curtii interioare si citeva fragmente din santul de aparare.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona