Cetatea Ineu
Articol
Cel mai important monument istoric din Ineu este cetatea, situata pe Calea Traian, care a devenit centrul unui domeniu de importanta strategica. Ridicata in jurul anilor 1290-1300 de catre un cneaz roman din aceasta zona, ca o capodopera a arhitecturii Renasterii tirzii, ea este cucerita, in 1566, de catre armata turceasca, in urma unui asediu indelungat. Dupa confruntarile armate care au avut loc intre ostirile Principelui Transilvaniei Sigismund Bathory si cele otomane, in data de 22 octombrie 1593, garnizoana turceasca din cetatea de la Ineu este obligata sa capituleze. In noiembrie 1599, ca urmare a victoriei de la Selimbar, cetatea intra sub stapinirea lui Mihai Viteazul. In lupta de la Miraslau (1600) garnizoana Ineului participa la batalie alaturi de Mihai Viteazul, citeva luni mai tirziu voievodul trecind pe aici in drum spre Praga pentru a duce tratative cu imparatul Rudolf, care se aliase cu nobilimea transilvana impotriva domnitorului. Legenda spune ca Mihai ar fi poposit chiar sub un arbore Tisa, din parcul orasenesc. Dezvoltarea tehnicii militare reclama constructia cetatii potrivit noilor strategii de lupta, motiv pentru care in 1645 Gavril Haller demareaza lucrarile aferente, dupa cum o arata placa asezata atunci pe poarta cetatii.

Cetatea Ineu se compune practic din doua elemente principale: cetatea interioara, cu doua niveluri, existenta pina astazi, de forma patrata, fiind strajuita la colturi de patru bastioane circulare etajate ce permiteau actiunea artileriei, si briul de ziduri din piatra, tot in forma de patrat, cu bastioane la colturi. Din nefericire, din toate acestea nu ne-au ramas decit putine urme, printre care si ramasitele bastionului dinspre Crisul Alb. Zidurile erau inconjurate din trei parti de santuri cu apa, pe cea de a patra curgind Crisul.

Recucerita de turci in 1658, fapt relatat si de Miron Costin, cetatea ramine in posesia acestora pina la sfirsitul veacului, cind este ocupata de trupele habsburgice. Dupa ce serveste o buna bucata de timp ca punct de vama pentru granicerii mureseni (1700 - 1745), cetatea este abandonata, fiind refacuta partial de abia pe la 1870.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona