Istoria obiectelor pictate
Articol
Traditiile si obiceiurile inca mai exista in sufletul secuilor, in casele lor, in realitate insa ele se afla in muzee, ca obiect de tezaur. Printre acestea se numara: obiectele pictate cu simboluri populare, vasele de lut, sculpturile traditionale ce pastreaza specificul locurilor.

Fiind o istorie traita, oamenii s-au ocupat de pastrarea creatiilor populare, in prezent existind un liceu cu acest specific: Liceul de arta populara din orasul Sfintul Gheorghe, judetul Covasna. De aici a plecat o eleva cu un talent remarcabil, Ottelia, care a reprezentat judetul la diferite expozitii in domeniul picturii mobilierului si uneltelor. Ea ne dezvaluie taina acestei arte, straduindu-se ca obiceiurile sa se pastreze nu numai in amintirea, ci si in prezentul nostru.
Pe locurile secuiesti aceasta preocupare a aparut in primul deceniu al secolului al XIX-lea, in localitatile din judetele Harghita si Covasna - Danesti, Sinmartin, Tg. Secuiesc, si in imprejurimi.
La inceputuri, lemnul a fost prelucrat pentru mobilier, fara sa-i fie aplicat luciu de baza. De obicei se foloseau mai multe feluri de vopsele, cu diferite denumiri si continuturi. Pentru prepararea vopselelor se utilizau ceara de albine, rasini, dar si alte ingrediente, uleiul de in, coaja de ceapa rosie, si chiar brinzeturile sau laptele "prins". La mobilier, luciul de baza era rosu inchis (bordo) sau negru cleios, fiecare localitate avind ca simbol diferite culori. In depresiunea Ciucului specific este negrul cleios, in judetul Sibiu, la Sighisoara - verdele deschis, in timp ce albastrul deschis simbolizeaza intreaga secuime.
O traditie specifica zonei o reprezenta transportarea zestrei miresei cu caruta pina la casa mirelui pentru a fi admirata de nuntasi si supusa criticii localnicilor. Piesa de rezistenta o constituia mobilierul pictat, dintre motivele ornamentale facind parte laleaua, garoafa, margareta, trandafirul, inimioarele, marul galben auriu sau alb-argintiu. Cele mai interesante obiecte de mobilier erau lada de zestre si sifonierul, scaunele, mesele, tacimurile din lemn, pahare din lemn, cuierul, oglinda, canapeaua, ferestrele.

Student Monika Kovacs, Universitatea Bioterra Bucuresti, Facultatea: Management Agroturistic
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona