DeseSti - mirajul picturii
Articol
Text & foto: Ramona Cazacu

Daca te hazardezi pe urmele lui Pintea si ale cetei sale de haiduci, in labirintul padurilor si al drumurilor abrupte de munte, la un moment dat, dupa ce treci Gutiiul, iar in dreapta va ramine mindra si cu fruntea sus Creasta Cocosului, ti se va infatita legendara si misterioasa vale a Marei. Aici, satele se desfasoara de-a lungul vaii, insirindu-se precum margelutele din zgardanul traditional maramuresean: Mara - Desesti - Harnicesti - Sat Sugatag - Berbesti - Giulesti, iar calatorul are in fata sa o perspectiva compozita: o imbinare de traditional si nou, unde case vechi stau, cochete, alaturi de cele noi, marete, nedefinite de un anumit stil arhitectural, pe care le impune moda vremii, porti vechi si simple, alaturi de cele noi si mai bogat sculptate, biserici de lemn innegrite de vreme, alaturi de albul indraznet al mai noilor zidiri.

Biserica DeseSti, rAzbAtInd peste vremi
Din salba de bisericute de lemn ce se inalta pe Valea Marei, cea mai impozanta este biserica de la Desesti.
Satul este atestat documentar in 1360, cind facea parte din domeniile lui Dragos, alaturi de Harnicesti si Sat Sugatag. Biserica, insa, a fost construita in 1770 si are unele trasaturi comune cu cea din Remetea Chioarului. Se presupune ca ar fi fost construita inca de la 1717, iar din 1770 dateaza doar pictura interioara, executata de Radu Munteanu, asa cum indica inscriptia din pronaos. Acoperisul este etajat, iar turla, deosebit de supla, a fost refacuta in 1925, dupa distrugerea ei de catre un trasnet. Peretii sint construiti din lemn de brad, doar talpa este din lemn de stejar. Doua briie frumos sculptate incing peretii din exterior. Spre deosebire de altele (Surdesti, Rozavlea etc.), aceasta este lipsita de pridvor.

O valoare inestimabilA
Frumusetea bisericii de la Desesti este data indeosebi de pictura interioara, de curind restaurata, iar valoarea sa a fost apreciata corect, fiind aleasa in patrimoniul UNESCO, alaturi de alte 6 biserici maramuresene: biserica veche din Birsana, Surdesti, Ieud, Rogoz (linga Tirgu Lapus), Poienile Izei, Budesti. Aici insa, la Desesti, are loc prima restaurare a picturii si lemnului bisericii, restaurare infaptuita de mesteri din Craiova. Pictura este realizata pe lemnul bisericii si pe pinza de in ce captuseste tavanul si peretii, unde scene religioase alterneaza cu motive decorative florale. Prin originalitatea expunerii se remarca "Infernul", pictat in pronaos, "Focul Gheenei", precum si "Judecata de Apoi" sau "Samariteanul milostiv". De o deosebita valoare artistica sint si usile de intrare in altar, sculptate in lemn de stejar, precum si pictura din altar de la 1900 sau cele patru icoane pe lemn, ce se arata azi in toata splendoarea lor. Ca si la alte biserici maramuresene, gasim si aici scara dintr-un lemn, relativ noua, realizata la data restaurarii. Incepind din 1788, pe linga aceasta biserica a functionat o scoala unde se invata scrisul si cititul.
In curte, alaturi de biserica se mai afla un monument, de aceasta data natural, menit parca sa incremeneasca valoarea locului: un stejar batrin de 200 de ani, care umbreste aleea ce coboara spre poarta bisericii si spre sat.
Biserica din Desesti poarta hramul Cuvioasei Parascheva si este fericit slujita de preotul Sigartau.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona