Biserica maramureseana - inceput si prezent -
Articol
Text & foto: Ramona Cazacu

Maramuresul a fost si a ramas pina astazi unul dintre nucleele "tari" de civilizatie si habitat aparte in spatiul geo-spiritual romanesc. Dar poate ca e de inteles: avind soarta unui bastion, aceasta zona de traditie nu a cunoscut pina in secolul al XIII-lea asuprirea straina. Inchidea nordul Transilvaniei si nu avea decit
o deschidere catre Cimpia Panonica, in timp ce spre rasarit il fortificau Muntii Maramuresului si Obcinele Bucovinei. Astazi, ca si altadata, trebuie sa razbati pasuri greoaie ca sa poti cunoaste bogatia tinutului. Prin pasul Gutii vii de la Baia Mare, prin Prislop, treci din Bucovina, pasul Setref te indreapta catre tinutul nasaudean, iar pasul Huta face legatura cu Tara Oasului.

Atunci cind Maramuresul a fost scos din autarhia sa, s-a petrecut un fenomen interesant: daca pina in secolul al XIII-lea a reusit sa se apere de orice cotropire straina, in ultimii 700 de ani in acest tinut dominatia politica s-a schimbat de 15 ori. Disputat de Ungaria ori Austria, alipit Transilvaniei ori rivnit de Ucraina sovietica, Maramuresul sufera la orice nedreptate, insa se imbogateste spiritual si isi invinge temerile.


O istorie simplA: credinTa
Biserica maramureseana are de asemenea multe de suferit de pe urma acestor schimbari. Ca pretutindeni in tara, si in Maramures, dupa Marea Schisma (1054), persista aceeasi influenta a religiei orientale, de rit bizantin, la granita cu lumea romano-catolica. De-a lungul atitor asupriri, sint facute numeroase presiuni si asupra bisericii maramuresene, iar in 1698 se produce inevitabilul: unirea cu Roma sau formarea bisericii romano-catolice. In 1948, o data cu venirea la putere a regimului comunist, se desfiinteaza parohiile greco-catolice, nefiind acceptata aceasta dependenta fata de religia apuseana. Bisericilor greco-catolice li s-au confiscat bunurile, preotii au fost arestati pentru convingerile lor, iar cele citeva care au rezistat au functionat in ilegalitate. In decembrie 1989 se decreteaza libertate deplina practicarii tuturor cultelor religioase si in citeva biserici se revine la cultul greco-catolic.


Destinul unei lumi: Biserica
Bisericile au marcat locul unde se adunau oamenii la rugaciune, dar si punctul de intilnire al inteleptilor satelor, pentru luarea unor decizii in vremuri de restriste. Din turnul lor se supravegheau navalirile dusmane si tot de aici se semnalau, prin danganit de clopote, incendii devastatoare, puhoaie si alte nenorociri. In jurul bisericii se ingropau mortii, dupa ierarhii bine stabilite. Aici s-au pastrat cartile sfinte, manuscrise, icoane de mare valoare spirituala, steaguri de lupta. Aici se faceau si se fac inca botezurile, casatoriile, inmormintarile. Cea mai veche biserica maramureseana, atestata documentar in secolul al XIV-lea, este Manastirea Sfintul Arhanghel Mihail de la Peri, distrusa in timpul ocupatiei austriece, dar fiind considerata un focar de raspindire a ideilor nationaliste romanesti.
Astazi insa, cea mai veche biserica din Maramures se afla la Ieud (1364), pina nu demult satul Surdesti mindrindu-se cu cea mai inalta biserica de lemn - turnul atingea inaltimea de 64 de m. Aceasta bijuterie arhitecturala a fost insa depasita de bisericile mai noi ale manastirilor de la Birsana si de la Peri.


Tezaurul unei comunitATi
Interesante sint si faptele care se leaga de istoria fiecarei bisericute in parte. In biserica din Budesti de pilda, se afla camasa de zale a lui Pintea Viteazul, iar in podul bisericii de la Ieud s-a gasit cea mai veche scriere in limba romana, numita "Codicele de la Ieud", scris intre 1391-1392, ce odihneste acum la Biblioteca Academiei Romane din Bucuresti, pentru ca despre biserica din Sirbi sa circule legenda unei ctitoriri ca semn al divinitatii: se spune ca aceasta ar fi fost construita pe locul unde o luminare se tot aprindea in seara de Paste, desi oamenii incercau sa o stinga. Asadar, destinul intregii comunitatii era definit de biserica, chiar si atunci cind satele maramuresene erau impartite in doua: Susani si Josani (adica cei care locuiau pe deal si cei de la ses). De obicei, biserica era asezata in mijlocul satului, intre Susani si Josani, pe un deal care sa domine asezarea. Sint insa numeroase satele in care exista doua biserici, conform divizarii: Biserica din deal si Biserica din ses. De cele mai multe ori, cea din deal e mai veche, indicind astfel unde se gasea vatra veche a satului.


"Arhitectura nevoii"
Bisericile din lemn au un turn ascutit, sub care coboara doua poale (acoperisuri) si un rind sau doua de ferestre. Uneori aceste ferestre nu au sticla (cum e la Rozavlea), pentru a tine racoare in biserica si a se putea mentine bine pictura. Mai exista insa si un alt motiv: in trecut sticla era foarte scumpa si se cauta un inlocuitor, sau pur si simplu aceasta lipsea. Pictura interioara este in stil bizantin primitiv. Pentru aplicarea ei pe birnele bisericii se punea o pinza de in, ca aceasta sa fie uniforma. Rare sint bisericile pe care s-a incercat si pictura exterioara, si acolo unde exista, ele sint intr-o stare avansata de degradare (biserica din satul Manastirea).
Pe vremuri, naosul era despartit de pronaos si nu existau ferestre in peretele despartitor.


"CurATirea" tentaTiei
Interesanta este si delimitarea spatiului religios a unei biserici, potrivit unor reguli care sa fereasca credinciosii de ispite si sa-i faca atenti la slujba. Astfel, femeile stateau in pronaos, iar barbatii in naos. Ca semn al concesiei egalitatii barbatului si femeii in fata actului liturgic, cu timpul, s-au facut doua ferestre in peretii pronaosului pentru ca femeile sa poata vedea si ele slujba. Acest fenomen se observa cel mai bine la biserica din Surdesti, unde pictura a fost decupata. La Ieud peretele a fost decupat dupa 1800. Amuzanta pare si gestionarea mijloacelor de rit intr-o biserica maramureseana, potrivit aceleiasi distribuiri sexuale. Femeile aveau in pronaos masa si cruce, dintr-un motiv bine gindit: daca ar fi venit la cruce in fata barbatilor si se aplecau sa o sarute, li s-ar fi vazut picioarele, iar barbatii nu ar mai fi fost atenti la slujba!
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona