infoTurism - Maramures
Articol
CAi de acces:
l aeroport: Baia-Mare, Satu-Mare.
l cale ferata:
w Timisoara - Satu-Mare - Baia-Mare;
w Bucuresti - Jibou - Baia-Mare;
w Bucuresti - Sighetul Marmatiei;

l drumuri nationale:
w din Bihor: DN 1H, DN 19, DN 19B.
w din Suceava: DN 18.
w din Cluj: DN 1C, DN 1F, DN 1G.
w din Bistrita-Nasaud: DN 17C.

Cazare:
l In Baia-Mare, hotel Mara, B-dul Unirii, nr.11, tel.: 0262- 226.656; e-mail: agentie@hotelmara.ro;
l In apropierea resedintei de judet:
Motel "Lostrita", Blidari 13B (in apropierea lacului Firiza), tel.: 0262-270.216;
l Complex Turistic Suior*** (hotel, restaurant, club, terasa, teren tenis & baschet), G. Cosbuc, nr. 121, Baia Sprie (in apropierea statiunii Mogosa), tel.: 0262-262.080, www.suior.ro;
l Complex Turistic Statiunea Izvoare, Desesti, tel. 0262-270.318;
l Complex Turistic statiunea Mogosa, tel.: 0262-260.800.
l Recomandam cazarea la pensiuni agroturistice, care pot fi gasite de-a lungul satelor, si astfel veti beneficia de mincare traditionala, variata si din belsug si de nelipsita horinca inainte de masa (si dupa!).
l Pensiunile sint bine semnalizate in satele maramuresene: Vadu Izei, Botiza, Ocna Sugatag, Rozavlea, sau contactati retelele OVR www.vaduizei.ovr.ro,
tel.: 0262-330.171
ANTREC maramures@antrec.ro
l Cazare la manastirea Birsana, tel.: 0262-331.101.
l Antrec Botiza: 0262-334.207.
l Pensiunea Vadu Izei: 0262-330.474 sau 0742.492240.
Masa se poate servi la hotelurile, motelurile mentionate sau la familii, cind se face cazarea in pensiuni.
l Restaurant "Perla Sigheteana", str. Avram Iancu nr. 65, Sighetul Marmatiei, (iesirea spre Sapinta), tel.: 0262-310.613 sau 310.268.

AtracTii In zonA:
l In Baia Mare: Muzeul Etnografic si Muzeul Satului in aer liber, Muzeul de arta, Muzeul de istorie, Muzeul de mineralogie.
l In Sighetul Marmatiei trebuie vizitat Muzeul Etnografic in aer liber si Muzeul Memorial (fosta inchisoare politica).
l Se pot face drumetii in muntii Maramuresului, Rodnei, Gutii, de o frumusete deosebita sint urcarile catre Creasta Cocosului (plecare din apropierea Cabanei Pintea, de pe pasul Gutii) sau Cascada Cailor (plecare din Borsa).
l Cimitirul Vesel din Sapinta. Bisericile din lemn raspindite in tot Maramuresul: Surdesti (pina nu demult cea mai inalta din Maramures), Plopis, Rogoz, Desesti, Rozavlea, Bogdan-Voda, Ieud (cea mai veche din Maramures), Botiza, Poienile Izei, etc. Mestesugari si artizani in zona. Pentru informatii, asociatia A.R.T.E.M. tel. 0262-226.739, www.artem.org

Sfaturi practice:
l Sub nici o forma nu trebuie ratata bautura regiunii, "horinca", insa mare atentie! Este dublu distilata si foarte tare. Indicat este sa nu o beti "verde", cind e abia facuta sau direct de la "horincie", daca vreti sa mai aveti mintea clara! Gustarea ei e oricum inevitabila daca va cazati la familiile din zona.
l Atentie si la silueta. Nu se poate rezista ispitei de a gusta (macar) din toate preparatele. Se maninca foarte mult si mincarea e deosebit de gustoasa. Nu degeaba sint renumite soldurile maramuresene! Insa lasati ceva loc si pentru desert (clatite, pancove, prajituri cu miere). Pentru vizitarea bisericilor, uneori e nevoie sa cautati cheia. Daca doriti sa le vedeti in interior si sint inchise, intrebati in apropiere de familia care tine cheia (de obicei familia preotului, dascalul, crasnicul). Ar fi bine sa rasplatiti deranjul, lasind ceva in cutia bisericii.
l De-a lungul anului, Maramuresul e plin de festivaluri. Daca sinteti in zona, merita sa asistati. Veti fi martorii unor parade a costumelor maramuresene purtate cu mare mindrie. Simbetele (daca nu e post) se tin nunti pina duminica spre dupa-masa, ocazie sa vedeti o nunta traditionala, unde mirii inca mai poarta costumul popular. Aveti in vedere ca mireasa a lucrat indelung pentru camasa pe care o poarta in ziua nuntii.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona