Povestile vailor
Articol
Valea Oltului se intinde la poalele Carpatilor Meridionali, de-a lungul riului Olt, unde s-au ridicat inca din secolul al XI-lea, pe vremea lui Mircea cel Batrin, o serie de manastiri si schituri unicat prin caracteristicile lor - Cozia, Tismana, Horezu, Govora, Cornetu, s.a.

Primul popas se poate face la Manastirea Topolnita din comuna Izvoru Barzii, la 27 km de Drobeta-Turnu Severin, cu ramificatia din DN Drobeta-Turnu Severin - Motru. Lacas de calugari, cu hramul "Taierea Capului Sfintului Ioan Botezatorul" (29 august), a fost ctitorit de boierii Craiovesti, in secolul al XVIlea, pe locul unei biserici ridicate dupa traditie de Sfintul Cuvios Nicodim. Catapeteasma din lemn dateaza din 1762, iar turnul-clopotnita cu incinta din zid din secolul al XVII-lea.
Urmeaza apoi Manastirea Sadova, la 52 km SE de Craiova, unde se ajunge pe drumul modernizat Craiova - Sadova - Bechet (66 km). Manastire de calugarite, cu hramul "Sfinta Treime", a fost ctitorita din lemn la sfirsitul secolului al XV-lea de boierii Craiovesti, fiind atestata documentar in 1530. Biserica actuala, cu turla pe naos, a fost construita din piatra de Matei Basarab in 1633 si reinfiintata in 1990.
In judetul Gorj se poate poposi la Manastirea Tismana, manastire de calugarite, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" (15 august), amplasata in comuna cu acelasi nume, la 37 km NV de Tirgu Jiu si 19 km E de Baia de Arama. Ea a fost ctitorita din lemn de tisa de Sfintul Cuvios Nicodim de la Tismana, apoi din zid, in perioada 1375-1378, cu ajutorul voievozilor Radu I si Dan I sub care s-a terminat. Rectitorita de Radu cel Mare (1495-1508) a fost terminata de Neagoe Basarab. In perioada 1844 si 1849 s-au efectuat transformarile in stil neogotic, care i-au asigurat infatisarea de azi. Peretii pronaosului sint impodobiti de picturile murale cu valoare artistica deosebita, executate de Dobromir cel Tinar din Tirgoviste, in 1564. Aici s-a induhovnicit Cuviosul Nicodim de la Tismana, de neam valah, reorganizatorul monahismului romanesc, mort in 1406 si praznuit la 26 decembrie.
Tot in Gorj se afla Manastirea Polovragi, in comuna omonima, la 53 km est de Tirgu-Jiu si 63 km de Rimnicu Vilcea. Se poate ajunge pe drumul modernizat Tirgu-Jiu - Horezu - Rimnicu Vilcea. Intemeiata la sfirsitul secolul al XV-lea, dupa unii de Moise Voda (1529-1530), manastirea de calugarite are hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Manastirea Lainici, cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), a fost inaltata in satul Simbotin, comuna Schela, judetul Gorj, la 32 km N de TG. Jiu, 25 km S de Petrosani, unde se ajunge pe drum modern si cale ferata Tg. Jiu - Petrosani, ramificatie spre satul Simbotin. Aici exista o colectie de arta cu icoane si carte veche.
Manastirea Dealu Mare, situata in comuna Borascu, judetul Gorj, la 52 km SV de Tg. Jiu, are hramul "Sfintii imparati Constantin si Elena" (21 mai). Biserica a fost zidita intre anii 1841 si 1842 si zugravita intre anii 1891 si 1903. In 1991, manastirea a fost reinfiintata ca adapost pentru maici.
Nici Vilcea nu este mai prejos in ceea ce priveste lacasele de cult, asemenea edificii intilnindu-se la tot pasul: Manastirea Dintr-un Lemn, Manastirea Cozia, Manastirea Horezu, s.a.
Manastirea Dintr-un Lemn, aflata in comuna Francesti, la 7 km V de Babeni, 25 km de Rm. Vilcea, are hramul "Nasterea Maicii Domnului" (8 septembrie) si 68 de calugarite. Potrivit traditiei, la sfirsitul secolului al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea a fost construita dintr-un stejar urias, in interiorul caruia un calugar a gasit o icoana a Maicii Domnului. Biserica actuala este construita din zid de catre Preda Basarab, pridvorul fiind adaugat de Serban Cantacuzino Voievod, iar cea cu bolnita din lemn a fost construita intre 1810 si 1814 de Iancu, ginerele lui Constantin Socoteanu, pe locul celei ctitorite din stejar, care a luat foc la sfirsitul secolului al XVIII-lea.
In biserica de lemn se gaseste o colectie de icoane, la loc de cinste aflindu-se icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, gasita in stejar. Tot aici mai descoperim si un atelier de pictura, dar si mormintele sotiei si fiului lui Serban Cantacuzino.
Manastirea Cozia, de calugari, cu hramul "Sfinta Treime" (a doua zi dupa Rusalii), se afla la 23 km N de Rimnicu Vilcea si 5 km de Calimanesti. Se poate ajunge pe drumul international Rimnicu Vilcea - Sibiu (84 km). Ctitorie a lui Mircea ce Batrin intre 1387-1388, a fost sfintita in 1388. In 1517 infatisarea ei este modificata de Neagoe Basarab, aici odihnindu-se osemintele domnitorului Mircea cel Batrin si ale Teofanei, mama lui Mihai Viteazul.
Manastirea Horezu, din comuna cu acelasi nume, se afla la 43 km V de Rimnicu Vilcea, 56 km de Tg. Jiu, fiind accesibila pe drumul modernizat Rimnicu Vilcea - Horezu - Tg. Jiu (99 km). Manastirea ctitorita de Constantin Brincoveanu (1690-1697) este de calugarite si are hramul "Sfintilor imparati Constantin si Elena". Biserica din centrul incintei a fost sfintita in 1694 si este impodobita cu sculpturi in piatra pe stilpi si ancadramente cu motive florale, picturile murale fiind in stil bizantin. Aici a fost "cel mai puternic atelier de pictura din istoria artei vechi romanesti", care astazi adaposteste moastele a 11 mucenici, un bogat tezaur de icoane, argintarie, carti vechi si un atelier de covoare.
Daca ajungeti in tinuturile Olteniei, nu ezitati sa patrundeti in aceste locuri sfinte, unde lumea a stat pe loc, iar dragostea lui Dumnezeu lumineaza chipurile locuitorilor.

Lector univ. dr. Vergina Buianu, student Andreea Gheorghe -Universitatea Bioterra, Bucuresti - Facultatea de Management Agroturistic
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona