Schiul in Romania
Articol
Veacuri intregi au fost necesare pentru ca schiul sa se transforme din mijloc utilitar in sport. In cele din urma insa, "minunea" s-a intimplat, iar norvegienii se pot mindri cu faptul ca au fost primii care au stabilit regulile competitiilor sportive, reguli preluate apoi de lumea intreaga. Cercetatorii au fost de parere ca locul unde au fost organizate primele intreceri pe schiuri este regiunea Telemark, din Norvegia, zona in care, din pricina terenului accidentat, oamenii erau nevoiti sa se deplaseze numai pe schiuri. In Romania, primele societati pentru schi sint mentionate in 1880. Aparut mai intii in Transilvania, schiul este adus pe Valea Prahovei de tinerii care obisnuiau sa frecventeze statiunile elvetiene. In 1921, in Bucegi, are loc primul campionat de schi, iar in 1934 organizatia "Amicii Predealului" infiinteaza primul birou de informatii pentru schiori in gara din Predeal. "De la vedenia exotica a docarului cu cai albi si cu vizitiu de os domnesc din veacul al optsprezecelea, cu barba alba pieptanata ca in zilele divanurilor cu caftane, tragind pe urma lui prin zapezile soselei Kiseleff, doua-trei perechi de domni si doamne in pulovare englezesti, care alunecau acum citiva ani pe intiiele schiuri din Bucuresti cu tipete de spaima cocheta in limbi straine si cu dispret pentru prostimea de gura-casca dimprejur, pina la popularizarea de astazi a tuturor sporturilor de iarna impamintenite la noi ca si iarna, a trecut mai mult decit timp, a trecut o stare de spirit" - scria Emanoil Bucuta in 1933. Fara a ajunge vreodata la nivelul pirtiilor de schi din Alpi, pirtiile romanesti sint pline de schiori care nu se sinchisesc foarte tare de faptul ca acestea nu prea se aliniaza normelor internationale stabilite pentru securitatea celor care schiaza (ne referim in principal la pirtiile din afara Vaii Prahovei). E drept ca, de oarece vreme, autoritatile in materie se tot caznesc sa omologheze pirtiile noastre si, dat fiind ca exista deja un act normativ, n-ar fi exclus sa reuseasca in viitorul apropiat. Deocamdata insa, pe pirtie se respecta vechiul Cod al zapezii care prevede:

Respectarea altei persoane. Orice schior trebuie sa se comporte in asa fel incit sa nu puna in pericol integritatea altei persoane sau sa-i provoace daune.

Necesitatea respectarii naturii pirtiei. A schia rapid pe o pirtie rezervata incepatorilor constituie o greseala, ca si aventurarea schiorului incepator pe o pirtie dificila.

Stapinirea directiei si vitezei. Orice schior trebuie sa foloseasca viteza in alunecare si comportamentul adecvat propriei sale capacitati fizice si tehnice.

Prioritatea schiorului din vale. Schiorul din vale, care nu are posibilitatea de a privi in urma, are prioritate fata de cel din deal, a carui obligatie este de a schimba directia in asa fel incit sa evite o ciocnire.

Traversarea si incrucisarea. Schiorul care traverseaza o pirtie sau un teren de scoala trebuie sa se asigure, mentinind controlul vizual spre deal si vale, luindu-si precautiunile necesare preintimpinarii unui accident pentru el si altii.

Depasirea: schiorul poate sa efectueze o depasire libera in deal, vale, stinga, dreapta, atita timp cit schiorul care depaseste tine seama de evolutia schiorului depasit si pastreaza o distanta de siguranta suficienta in raport cu el.

Stationarea: schiorul trebuie sa evite sa se opreasca in pasajele obligatorii sau lipsite de vizibilitate. In caz de cazatura, trebuie sa degajeze rapid terenul.

Urcarea pe schiuri sau cu piciorul trebuie sa se faca folosind marginea pirtiei.

Respectarea semnalizatoarelor. Toti schiorii trebuie sa respecte semnalizatoarele instalate pe pirtii.

Orice schior este obligat sa dea ajutor in caz de accident si este responsabil daca din vina sa a provocat accidentul sau pagube materiale altei persoane.

Dupa aceste "zece porunci" si zapada este, la rindul ei, foarte importanta.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona