Sucevita si Voronet, canonizare in verde si albastru
Articol
Ca sa ajungi la portile minastirii trebuie sa parcurgi o alee asfaltata de 100 de metri stapinita de pomi inalti. Masina o lasi in parcarea (cu plata!) de dincolo de sosea. Cind treci dincolo de porti, biserica rasare dintr-un tapsan cu flori, umbrit pe ici-colo de pomi scunzi. Verdele ierbii parca a urcat pe ziduri creind fundalul scenelor religioase. Se spune ca, pe vremuri, pentru rascumpararea a cine stie citor pacate, o femeie ar fi adus in carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesara pentru constructie. Documentar, minastirea este atestata la anul 1586 ca rezultat al initiativei mitropolitului Gheorghe Movila, monumentul fiind in realitate ctitorie a familiei Movilestilor.
Edificiul, de mari proportii, pastreaza planul trilobat si stilul statornicit in epoca lui Stefan cel Mare, cu pridvorul inchis. Sucevita este ultima biserica din Bucovina zugravita pe fatada (1596) si, totodata, monumentul cu cel mai mare numar de imagini religioase din tara, zugravii Sofronie si Ion dovedindu-se buni cunoscatori ai rinduielilor iconografice, revelatoare pentru Sucevita raminind Scara lui Ioan Climax". Muzeul minastirii poseda acoperamintele de mormint ale domnitorilor Ieremia (1606) si Simion Movila (1609), epitaful cu 10.000 de margaritare (1597) si caseta de argint cu parul doamnei Elisabeta, sotia lui Ieremia Movila. Ca sa ajungi la Voronet trebuie sa cobori tot printre dealuri. Minastirea a fost ridicata, din porunca lui Stefan cel Mare, de catre sihastrul Daniil din Voronet in doar trei luni si trei saptamini ale anului 1488. Aici, aspectul de fortareata pare si mai evident. Ba chiar si sfintii dau impresia ca au iesit" pe zidurile exterioare special pentru a apara minastirea! Pictura exterioara se datoreaza lui Grigorie Rosca, eruditul teolog care a urmarit personal realizarea operei calugarilor-zugravi anonimi.
Originalitatea artistului consta in faptul de a introduce in scene instrumente muzicale moldovenesti (bucium, cobza), peisaj local, stergere si vesminte populare, totul pe un fond albastru ce a nascut sintagma albastru de Voronet". Te indrepti spre iesire. Zarile de dincolo de dealuri te fac sa crezi ca, in fapt de seara, la minastirile Bucovinei vine sufletul sa se inchine, ochiul sa priveasca si genunchiul sa se plece intru cinstirea Domnului.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona