RUPEA
Articol
Un frumos potir din argint, ce uimeste prin bogatia sa ornamentala, poate fi admirat si in Biserica evanghelica de la Rupea (intre Brasov si Sighisoara, pe E60), ridicata in stil gotic, in secolele XIV-XVI. Cu toate acestea, in asezare, primele urme de locuire dateaza din paleolitic si neoliticul timpuriu (5500-3500 i.Hr.) - unelte din piatra, fragmente ceramice, urne funerare etc. -, iar in timpul dacilor aici se inalta Ramidava, numita de catre romani Rupes. Ulterior, pe aceste meleaguri s-a dezvoltat o asezare prefeudala (secolele X-XIII), apoi medievala - atestata documentar in 1324, printr-un act emis de Carol I Robert de Anjou, regele Ungariei. Tirg devine de abia in 1433, sub numele de Khalm (virf de stinca) sau Cohalm, in veacul al XV-lea ajungind sa detina 12 bresle. Numele de Cohalm a fost pastrat pina in 1929, dupa care l-a preluat pe cel de Rupea.
Dincolo de peisajul cvasivirgin, istoria asezarii a fost deosebit de zbuciumata. In perioada 1432-1437 a fost jefuita de turci, in 1736 a cunoscut epidemia de ciuma, iar in anii comunismului a cunoscut exodul masiv al sasilor catre Germania. Si cu toate acestea, cetatea de pe stinci a rezistat vitregiilor timpului. Astazi, ea se prezinta cu trei incinte concentrice ale caror ziduri, ridicate direct in bazalt, au aspect spiralat, pornind de la incinta de jos catre cea superioara - cea mai veche si grandioasa, cu o suprafata de 1.500 mp. In mod surprinzator, zidurile se imbina armonios cu stinca din care se ridica, formind un sistem defensiv eficient si spectaculos. Intrarea se face prin poarta de sub Turnul pulberariei, situata la nord, in interior zarindu-se inca urmele unor incaperi ce slujeau drept locuinta in vreme de asediu, iar in incinta de mijloc Gattertum - Turnul cu gratii, respectiv un turn pentagonal. Incinta inferioara, din secolul al XVII-lea, este fortificata cu ziduri de 5 m, bastioane si creneluri.
Asezata in calea navalitorilor si asediata in repetate rinduri, Rupea a avut noroc. A ramas aproape intacta, fiind refacuta de citeva ori.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona