HARMAN
Articol
Honigberg sau Hermannsdorf, pe romaneste Harman, a fost atestat documentar prima data in 1240, in timpul regelui Ungariei Bela al IV-lea. Cu toate acestea, pe teritoriul asezarii de pe Olt (Depresiunea Brasov) au fost descoperite vestigii - culturile Cris si Cucuteni-Ariusd - inca din neolitic (7000/5500-2500/2400 i.Hr.), desi principalul punct de atractie al comunei il reprezinta biserica si fortificatiile medievale care o protejeaza, construite in prima jumatate a secolului al XII-lea, in urma marii invazii mongole din 1241. Un alt moment de rascruce din viata cetatii l-a reprezentat anul 1612, cind principele Transilvaniei, Gabriel Bthory (1608-1613), si-a exprimat intentia de a o cuceri. Dupa ce a supus pe rind Brasovul, Codlea, Branul si Risnovul, Gabriel Bthory a atacat si Cetatea Harmanului, poruncind sa se traga cu o asemenea putere, incit zidul de aparare a fost doborit pe o lungime de 120 m. La momentul asediului, cetatea era aparata de ostenii de garda care dispuneau de 50 de tunuri si de taranii din zona condusi de Hans Bhm, pictor de meserie, dar strain de acele locuri. Cu abilitate si deosebita siretenie, Bohm i-a atras in capcana pe oamenii lui Bthory si profitind de faptul ca erau infometati le-a aruncat peste ziduri piine proaspata umpluta cu praf de pusca si artificii. Cind acestia, obositi si flaminzi, s-au napustit cu gramada asupra piinii, incaierindu-se, artificiile s-au aprins si au explodat, ranindu-i si speriindu-i, astfel incit au trebuit sa renunte la ideea de a mai incerca un nou asalt. Gabriel Bthory a fost nevoit sa propuna pace, dar sasii de la Harman, sfatuiti de Hans Bhm, au refuzat. In semn de batjocura, acestia au atirnat de zidurile cetatii o scroafa si o capra, iar Gabriel Bthory a fost nevoit sa se retraga acoperit de rusine.
Fortificatia de la Harman arata ca o veritabila cetate medievala, avind ziduri de 10 m inaltime si 1,50-3,50 m grosime, intarite cu sase turnuri patrulatere puternice. Din structura initiala s-au pastrat astazi numeroase camari pentru provizii si adapost in caz de pericol. Acestea sint asezate unele linga altele, in patru rinduri suprapuse, sub forma de fagure de miere. Spre exterior, se afla un zid de plan circular cu numeroase barbacane si guri de tragere. Sistemul defensiv e completat de un sant cu apa. Accesul in cetate se face printr-o galerie boltita, zwinger, peste care s-au adaugat structuri cu frontoane si acoperis inalt.
Cea care formeaza nucleul cetatuiei este biserica in stil romanic, construita de calugarii cistercieni in veacul al XIII-lea, refacuta in stilul gotic dupa incendiul din 1593. Amplasata in miezul incintei, ea are plan trilobat, navele fiind acoperite de bolti cu nervuri. Turnul sau, inalt de 50 m, are ziduri puternice ornamentate cu patru turnulete, atestind dreptul asezarii de a aplica jus gladii - pedeapsa cu moartea. El este ridicat pe aripa de apus a navei centrale, fiind armonizat de-o parte si de cealalta de navele laterale. La baza, turnul are niste console uriase, care stopau perforarea zidului, si un portal elegant pe cinci arcuri simple.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona