Povestea Crucii de pe Caraiman
Articol
Se implinesc 75 de ani de cind Crucea de pe Caraiman domina inaltimile Bucegilor. Cei care trec pentru prima data prin Busteni, orasul de la poale, ramin uimiti. Dimineata, scaldat in razele singerii ale soarelui, pieptul masivului muntos pare ca se pravale amenintator. Din inaltul zarii, Crucea da oamenilor putere, incredere, insufla credinta si uneori face minuni.
Crucea Eroilor este o lucrare metalica monumentala, ridicata cu sprijinul Reginei Maria, intre 1926 si 1928, in memoria eroilor ceferisti cazuti in primul razboi mondial. Pe timp de zi, silueta metalica apare si dispare de dupa norii albi. Turistii se opresc s-o admire si s-o descopere, iesind mindra ca o mireasa din ceata. Noaptea, cind este aprinsa, pare ca Dumnezeu sta de vorba cu ingerii la lumina ei.
Asezata la o altitudine de 2291 m, Crucea Eroilor are o inaltime de 28 m, cu doua brate a cite sapte metri fiecare. Ea este montata pe un soclu inalt de 7,5 m, din beton armat, imbracat in piatra. Acesta adaposteste, in interior, un generator electric care alimenteaza cele 120 de becuri ce lumineaza Crucea.
Lucrarea a fost executata de catre muncitorii de la Directia de Poduri din Sinaia. Lemnul, piesele metalice componente si restul materialelor au fost transportate cu trenul pina in Busteni. De aici, o mare parte a fost dusa de care cu boi pe ruta Busteni - Vf. Paduchiosul - Vf. Dichiu- Bucegi - Vf. Caraiman, celelalte materiale fiind aduse cu funicularul Fabricii de Hirtie. Piesele s-au transportat pe Valea Jepilor, pina in Cantonul Schiel, apoi pe platoul Bucegi.
Inaugurarea lucrarii a avut loc la 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci, ziua Eroilor Neamului. A fost pentru prima oara cind locuitorii Vaii Prahovei Superioare au privit Crucea Eroilor luminata pe timpul noptii. Fiecare trecator putea zari, in zilele de sarbatoare, Crucea sclipind acolo sus, in aerul ingerilor. Insa, cum o minune nu dureaza prea mult, au urmat ani vitregi, cind instalatiile de iluminare au fost oprite. Comunistii nu se simteau in largul lor privind Crucea, asa ca au hotarit s-o lase prada intunericului. La inceputul anilor a90, printr-un efort al primariei din Busteni, monumentul a fost din nou luminat. Nu de putine ori, pilotii insisi se orienteaza, in zilele sau noptile senine, dupa Crucea de pe Caraiman. Dar bucuria avea sa fie scurta. Niste oameni cu suflet rau s-au catarat pe Cruce, smulgind cu salbaticie intreaga retea electrica. De atunci, noaptea este iarasi neagra in Bucegi. Cind si cind, la marile sarbatori, Crucea se mai aprinde totusi, prin grija primariei, pilpiind ca o speranta.

Student Andreea Gheorghe,
Universitatea Bioterra Bucuresti, Facultatea de Management Agroturistic
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona