CiucaSul - masiv al crestelor sculptate de mama natura
Articol
Ne-avind nici pe departe imensa intindere a Fagarasului sau lacurile glaciare ale Retezatului, nici bogatia de cabane a Bucegilor, Ciucasul are insa frumuseti nebanuite de infatisat celor ce-l viziteaza. In cele ce urmeaza, vom incerca sa va descriem in mare principalele caracteristici turistice si fizico-geografice ale masivului si un traseu turistic descris in amanunt.
La Intorsura Carpatilor
Facind parte din lantul muntos al Carpatilor de Curbura, masivul se deosebeste usor de muntii ce il inconjoara prin peisajul spectaculos si variat de conglomerate si calcare, dar mai ales prin abrupturile sale.
Vaile riurilor care-l incercuiesc il separa de regiunile invecinate. Spre sud, Depresiunea Cheia continua spre nord-vest de cursul superior al Teleajenului. Culoarul Bratocei, separa Ciucasul de Muntii Grohotis, Bobu Mare si Babes. Avind la nord Muntii Intorsurii, acestia sint separati de Ciucas prin Valea Dalghiului. La vest este invecinat cu Muntii Girbova iar la est cu Muntii Siriu. Spre nord-est Depresiunea Intorsurii ii accentueaza maretia.
Doar spre sud-vest, prin Muntii Grohotis, Ciucasul pare sa fie provocat prin inaltime datorita Muntelui Babes, dar culmile domoale ale acestuia nu pot concura cu crestele Ciucasului.
Daca vii dinspre Valea Teleajenului, Ciucasul isi etaleaza maretia imediat ce treci de Valenii de Munte, iar daca vii dinspre Brasov pare de netrecut prin masivitate si in acelasi timp irezistibil de atragator prin crestele parca maiastru sculptate de mama natura.
Castelul de ape"
Relieful ruiniform, stinci izolate, abrupturi ce apar din pajisti domoale, conglomerate a caror grosime ating in Ciucas pina la 600 de metri si masive izolate precumTesla (1 613 m) si Dungu (1 502 m), dau Masivului Ciucas personalitate si grandoare.
Comportarea conglomeratelor la eroziune mai ales cind au intercalatii de gresii, au generat un relief specific de turnuri, stilpi, ciuperci si stinci in forma de capatini de zahar". Aceste forme cu aspect ciudat din Ciucas au facut pe unii necunoscatori ai legilor naturii sa considere aceste formatiuni stincoase ca fiind modelate de mina omului preistoric.
In timpul averselor de ploaie, baza conglomeratelor cu patul impermeabil se umple de apa si se descarca prin numeroasele vai create de torente. Ciucasul devine in acest fel un adevarat Castel de ape" strabatut de suvoaie naprasnice de apa ce transporta pietris, blocuri mari de stinca si trunchiuri de arbori, pe care le depun apoi la intimplare pe vai. Astfel se creeaza vai salbatice de o rara frumusete.
Grohotisul adus de navalnicele ape ce se revarsa in timpul ploilor pe vaile Ciucasului ti se vor impotrivi in dorinta de escaladare, dar frumusetea si salbaticia acestuia iti da imboldul necesar pentru a razbi.
Toate aceste caracteristici ale Masivului Ciucas il fac pe drumetul ce-i trece pragul" sa-si transforme calatoria intr-o adevarata aventura si sa-si umple sufletul de satisfactia celui ce invinge frumoasa si bestia".
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona