Salvamontistii braneni oameni pentru oamenia
Articol
TEXT & FOTO: VICTOR RAICU

Atractia turistica a peisajului carpatin ii este oferita drumetului de piscurile invaluite mai totdeauna in volburile ceturilor, de peretii pravalnici, strabatuti cind si cind de temerarii alpinisti, de turnurile ascutite, de crestele crenelate, de lacurile statornicite prin caldarile ghetarilor de altadata, de cascadele tumultoase, peste care, fara ezitare, isi arunca apa cite un piriu dornic sa colinde lumea, si, nu in ultimul rind, de diferitele curiozitati ale naturii devenite, prin raritatea lor, rezervatii protejate de lege.
Nenumarate sint binefacerile pe care le dobindeste cel ce practica drumetia. Din pacate, unii mai putin initiati cred ca le pot avea oricind si pe orice vreme, chiar daca echipamentul si conditia lor fizica sint necorespunzatoare. Unii reusesc, pentru ca muntele este ingaduitor, altii nu. Si atunci, cei indurerati amplaseaza undeva pe creasta sau in vale acel semn ce aminteste sfirsitul temerarului ce s-a incumetat sa neglijeze legile scrise sau nescrise ale muntelui.
Numeroase studii si lucrari scot in evidenta aspectele dramatice provocate de acesti temerari, aratind, in acelasi timp, calitatile unor iubitori ai muntelui strinsi sub egida Salvamontului pentru a indeplini cea mai nobila datorie: intrajutorarea oamenilor aflati in pericol, pentru alinarea suferintelor si salvarea vietii lor.
De fapt, cine sint salvamontistii care stau de straja in Carpati - indeobste in timpul lor liber, in concedii - si care muncesc din plin si la intretinerea marcajelor turistice din muntii nostri Cine sint acesti oameni mai gravi, mai incordati, putin mai tristi decit semenii lor Cine sint acesti oameni arsi de soare, aspriti de vint, incercati de dureri, masivi, cu barbile lor uneori necochete, aidoma unor copaci miraculosi desprinsi din marginea potecii, umblatori si citeodata si vorbareti?
Sint ei - salvamontistii, care in viata de toate zilele sint muncitori, medici, ofiteri, ingineri, profesori, asistenti medicali, ba chiar si preoti sau pictori ce poarta insigna Salvamontului.
Cind se da alarma intr-un colt sau altul al Carpatilor, ei se aduna chiar daca este zi sau noapte, si pornesc in cea mai mare graba in ajutorul celor care sint in pericol. Patrulele Salvamont se intilnesc mereu in munti pe traseele cele mai circulate de turisti, pentru a supraveghea zonele periculoase si a duce munca de prevenire a accidentelor, precum si pe toate pirtiile de schi, unde intervin operativ in multele accidente ale schiorilor.
Iata de ce aceia care urca in munti trebuie sa respecte pe cei ce poarta ecusonul Salvamont, sa le asculte sfaturile si indicatiile, sa-i ajute in actiunile lor de salvare, sa pastreze refugiile alpine si marcajele turistice pentru care acesti bravi barbati, despre care vorbim, depun o munca uriasa.
Am stat de vorba, nu de mult, cu dl Fanica Florin Boboc, seful formatiei Salvamont din Bran, care-mi marturisea ca pentru echipa pe care o coordoneaza, formata din 21 de oameni, nu mai conteaza efortul depus, gerul indurat, riscul asumat, atunci cind o actiune de salvare in munti este incununata de succes. Dar tristetea brazdeaza chipul oamenilor din echipa sa, atunci cind toate stradaniile lor nu fac decit sa aduca la poalele muntelui corpurile neinsufletite ale acelora ce, cu stiinta sau nestiinta, au sfidat legile de fier ale muntelui.
Cu amaraciune in glas, dl Florin Boboc mi-a povestit despre multe intimplari tragice petrecute pe abruptul branean al Bucegilor. Nu vom insista asupra lor, dar vom insera citeva dintre sfaturile sale pentru cei ce vor sa hoinareasca prin aceasta mirifica parte a Bucegilor:
l sa nu pleci niciodata intr-o excursie pentru care nu te-ai pregatit;
l alege intotdeauna un itinerar realizabil, iar in clipa in care-ti dai seama ca nu-l poti duce la bun sfirsit, renunta!;
l sa ai intotdeauna o rezerva de timp si sa nu te intreci niciodata cu limbile ceasului!;
l sa ai echipament adecvat iernii;
l sa pui in rucsac:
- harta zonei in care te deplasezi;
- instrumentele de orientare in teren;
- trusa medicala de prim-ajutor;
- lanterna si piolet sau bat de schi;
-alimente alese cu multa grija, nealterabile, de volum mic si consistente;
l se interzice cu desavirsire consumul de alcool;
l documentati-va asupra traseului ales, retinind urmatoarele:
- principalele dificultati;
- pericole obiective;
- unghiuri de mars;
- orar probabil;
- puncte deosebite;
- locuri unde s-ar putea ivi erori de ruta;
- zona de avalansa;
- grosimea stratului de zapada;
- felul zapezii.
Si nu uitati: cind plecati in traseu, informati Salvamontul, receptia unde sinteti cazati sau pe oricine ar putea furniza informatii despre ruta pe care urmeaza sa va deplasati si locul unde doriti sa ajungeti. Pentru cei ce strabat abruptul branean al Muntilor Bucegi, facem urmatoarele precizari:
- SALVAMONT Bran actioneaza in zona: Risnov - Valea Glajariei - Virful Omu - Virful Scara - Virful Doamnele - Saua Strunga - Virful Dudele Mari - Virful Dudele Mici - Curmatura Fiarelor - Magurile Branului, pina in Prapastiile Zarnestilor;
- telefonul mobil al sefului formatiei SALVAMONT Bran este: 0726.686.694.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona